Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Da en maskert mann kvesset macheten over hodet til Lindis Hurum, ba hun tre korte bønner

Om at det ikke skulle gjøre vondt. Om at hun ikke skulle voldtas først. Og om at moren ville takle nyheten om hennes død.

BLE TATT SOM GISSEL: - Jeg har vært mye sint, sier hun.

- Sint for alt de tok fra meg. Jeg har aldri vært særlig engstelig av meg. Nå er jeg mørkredd, sier Lindis Hurum. Foto: Morten Rakke
BLE TATT SOM GISSEL: - Jeg har vært mye sint, sier hun. - Sint for alt de tok fra meg. Jeg har aldri vært særlig engstelig av meg. Nå er jeg mørkredd, sier Lindis Hurum. Foto: Morten Rakke Vis mer

- Hvorfor drepte han deg ikke?

- Ja, si det. Jeg har tenkt mye på det. Jeg vet ikke.

Lindis Hurum sier bare det. Hun trekker pusten og smiler litt trist.

Vi har satt oss under et stort løvtre i bydelen Ixelles i Brussel. Hurum har akkurat avsluttet et kurs i krisehåndtering i hovedkvarteret til Leger Uten Grenser. Hun har «ryddet i hodet», som hun sier. Utvekslet erfaringer med kolleger. Kolleger som også er blitt bortført, kidnappet, truet på livet. De har simulert nye farlige situasjoner. Og hun har analysert det som skjedde den natta for ni måneder siden, samlet brikkene i puslespillet. Vurdert om hun gjorde feil.

Lindis Hurum reiser til steder i verden der det er akutt behov for legehjelp: Til et Haiti i ruiner etter jordskjelvet. Til Middelhavet der flyktninger fra Afrika og Syria drukner, til Liberia der millioner er rammet av ebola. På disse stedene pakker hun ut den lille kofferten sin, tar på seg organisasjonens hvite T-skjorte og styrer det medisinske arbeidet. I fjor høst dro hun til Den sentralafrikanske republikk, det krigsherjede landet som topper lista over verdens glemte kriser. Og som bunner lista over innbyggernes levekår. Leger Uten Grensers base lå i Bangassou, en lovløs by uten politi eller lokale myndigheter, der kristne militsgrupper har drept eller jaget sine muslimske naboer på flukt.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?