Da Haakon var liten

Endelig kom gutten og tronfølgeren. Slik var det da kronprins Haakon ble født.

Da Haakon var liten

ARVEPRINS HAAKON MAGNUS ble født på Rikshospitalets kvinneklinikk fredag 20. juli 1973. Det var selvfølgelig ingen som var misfornøyd med at det ble en gutt. På denne tida var det menn som skulle bli tronfølgere. Kronprins Harald på sin side sa på forhånd at det viktigste var et velskapt barn.

  - H.K.H Kronprinsessen fødte i dag kl. 14.12 en velskapt sønn. Fødselen forløp normalt. Såvel kronprinsessen som den lille prins befinner seg vel, het det i kommunikeet fra Slottet.

  Dagen etter, lørdag 21. juli, var daværende kronprins Harald på forsiden av Dagbladet. Han ville ikke vise hvor lang den nye prinsen var. -Spør meg heller om jeg var glad for at barnet var velskapt. Det er et under hver gang, sa han utenfor Rikshospitalet.

  Begivenheten måtte på en repulikansk framside konkurrere både med en død misjonær og nordmenns festvaner på danskebåten. Navnet skulle offentliggjøres mandagen etter av kongen. Og det var ikke mange sidene som var viet til begivenheten, også inkludert den sedvanlige diskusjonen om monarkiets framtid.

  Mens ingen ved det kongelige slott ville si noe med fart i, satte som vanlig en danske ord på det mange følte to år tidligere, da Märtha ble født.

  - Satans også. Det skulle have været en dreng, sa en mer enn vanlig snakkesalig hofftjenestemann som Dagbladets Danmarkskorrespondent fikk tak i på det kongelige danske slott.

  I løpet av helga var flere i familien og av vennene innom kronprinsesse Sonja på sykehuset. Slottet opplyste at alt sto utmerket til med de to.

DET BLE HAAKON MAGNUS. Kong Olav underrettet Regjeringen i et ekstraordinært Statsråd på Slottet 23. juli 1973 om Arveprinsens fødsel. Kongen bekjentgjorde at Prinsen skulle hete Haakon Magnus, men at navnet Haakon skulle brukes til daglig.
  
  Og nå var det bare glede. Den stolte bestefaren var på sin første visitt på Rikshospitalet samme dag, tre dager etter fødselen. Kong Olav kjørte selv, og etter en times tid kom han smilende ut sammen med kronprins Harald. Dagen før, søndagen, fikk også storesøster Märtha Louise hilse på mamma og lillebror på sykehuset for første gang på sykehuset. Hun hadde på seg rosa kjole og hade med en bukett røde roser.
  
  - Navnet vil uten tvil bli hilst med tilfredshet av hele nasjonen. Anerkjennende nikk og smil kunne registreres i Oslo sentrum etter hvert som nyheten ble kjent, skrev Dagbladet samme dag.
  26. juli var det klart for fotografering. Dagen da han ble en uke gammel var det første bildet av Haakon på trykk. Han var bare halvmett for at han ikke skulle sovne under sitt første pressemøte, og det var så vidt den gang kronprinsesse Sonja kunne overdøve hans da han gråt. - Haakon Magnus er en kraftig plugg. Av utseende ligner han mer og mer på sin søster, sa kronprinsparet, som skulle flytte hjem til Skaugum denne dagen.
  Gratulasjonsprotokollen ble lagt ut på Slottet, og her sto folk i kø for å signere. Slottsknekt Arne Rasmussen fortalte til Dagbladet at folk fra alle klasser hadde vært innom. Og selv syntes han dette om begivenheten: - Det må jo være et ikke så rent lite press på de kongelige at de bør få en arveprins. Og jeg synes selvfølgelig det er hyggelig at han nå er født - selv om Kronprinsen har sagt at det viktigste var å få et velskapt barn.

STORESØSTER TOK KAKA. Arveprinsen ble døpt i Slottskapellet 20. september 1973 av biskop Kaare Støylen, og Skandinavias tre monarker, Kong Olav, Kong Carl Gustaf av Sverige og Dronning Margrethe av Danmark var blant fadderne. Her var det Märtha Louise som stjal showet. Mens kronprinsens sov under hele ritualet, var Märtha plassert på en gylden stol i koret sammen med kusine Ferner. Bak satt barnepleier Lisa Ormseth, som grep inn da barnet begynte å strippe for kusinen. Men hun roet seg ikke, og i kjedsomhet sprang hun rundt i kirka.- Kronprins Harald rødmet helt ned i kragen på gallauniformen. Konegn lo. Prinsesse Astrid forsøkte å småpludre den lille dame til rette. Den lille prinsessen tok kaka. Ikke minst personalet på Slottet og Skaugum, som hadde fått sine plasser på galleriet, var tydeligvis storfornøyde med en slik kongelig dåp. HAN BLE OPPDRATT SOM EN PRINS. Prinsesse Märtha Louise hadde ikke arverett til tronen da hun ble født, men Grunnloven ble senere endret. Prinsessen er nå arveberettiget til tronen, men som en overgangsordning ble det bestemt at mann går foran kvinne for dem som er født før 1990.
  Da storesøster prinsesse Märtha Louise ble født to år før var det det nemlig ikke til å legge skjul på at hun helst skulle ha vært en gutt. Dagbladet skrev dengang at innføring av republikk var den eneste naturlige konsekvens av pikefødselen. Den ville nemlig starte en debatt om arveretten og dermed monarkiets framtid.
  Spørsmålet var nå om man skulle endre Grunnloven slik at den nyfødte jenta kunne gis arverett til tronen. - En grunnlovsendring som bare pynter på monarkiets urimelighet, arvefølgens umenneskelige press, skrev Arve Solstad.
  Derfor ble den nye prinsen oppdratt til å bli konge. Allerede som halv år gammel gjorde han sitt første veldedige oppdrag. Han var avbildet på julemerkene til Røde Kors i et opplag på 3, 8 millioner. Den gang kostet det 10 kroner for 100 merker.
  Da Haakon var åtte og en halv måned møtte han pressen for andre gang. Kronprinsparet hadde åpnet barnerommet på Skaugum, og her kunne ivrige fotografer overvåke Haakons krabbeferdigheter. Han kunne ikke gå enda, men sto på føttene med litt hjelp. Han poserte ellers villig, hadde fått sju tenner og veide nesten ni kilo. Prinsesse Märtha Louise laget litt bråk fordi lillebror rotet i lekene hennes.

EN PRINS ELLER PRINSESSE PÅ VEI. Uansett hvilket kjønn barnet til kronprins Haakon og Mette-Marit har blir denne babyen fra starten av oppdratt til å overta etter foreldrene. Kronprinsessen har termin 22. januar.

  Når den nye arvingen er født, rykker Märtha en plass bakover i køen og blir nummer tre i arverekken. Datteren Maud Angelica havner på en fjerdeplass.

  Hvis den lille tronfølgeren blir en jente, vil hun ikke være alene som regjerende kvinnelig monark en gang i fremtiden, om det norske monarkiet lever så lenge. Også i Belgia er det kvinnelig arvefølge i hennes generasjon. To år gamle prinsesse Elisabeth er eldste barn av det belgiske kronprinsparet og fremtidig arving til den belgiske tronen.

  I Sverige venter kronprinsesse Victoria på å overta etter sin far en gang i fremtiden, og i Danmark, Storbritannia og Nederland har det lenge vært kvinnelige statsoverhoder.