TID TIL Å TENKE: Hallgeir Opedal tok beina fatt og gikk hjem for å markere at han hadde bodd 30 år i hovedstaden. 40 mil senere var han en del tanker rikere. Foto: Scanpix/Shutterstock
TID TIL Å TENKE: Hallgeir Opedal tok beina fatt og gikk hjem for å markere at han hadde bodd 30 år i hovedstaden. 40 mil senere var han en del tanker rikere. Foto: Scanpix/ShutterstockVis mer

Da Hallgeir bestemte seg for å gå heim 40 mil, erfarte han å tenke

- På veien lærte jeg meg å glede meg over de nære ting.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det var i vinter jeg en mørk morgen våknet og bestemte meg for å gå hjem. Jo, det måtte jeg. Jeg flyttet fra Odda til Oslo i 1988, og etter 30 år i hovedstaden ville jeg markere dette ved å gå hjem – eller heim.

Fra leiligheten i øst og til barndomshjemmet i vest, cirka 35–40 mil langs Europavei 134. Hvor lang tid turen ville ta, ante jeg ikke, men en søndag formiddag begynte jeg å gå, ned trappa, gjennom borettslaget, ut av Oslo, og slik tok jeg skritt for skritt, time for time, dag for dag, og etter ti dager i gangfart var jeg kommet til Edland i Telemark.

Det som kanskje var mest givende ved å gå langs veien dag etter dag, alene, uten radio, musikk eller andre ytre impulser, var at jeg fikk tenkt. Tankene surret og spant, noen ganger klarte jeg å tenke hele tanker ut, andre ganger var det absurde tanker og imellom tenkte jeg på ting i livet som jeg tar for gitt. La meg ta et eksempel: Jeg kjøpte en baconpølse på Esso-stasjonen i Edland, og i det jeg fikk den i hånda, tenkte jeg: Så genial pølsa er i sin utforming, den er som skapt for mennesket, så lett å gripe, så lett å spise og så godt som den smaker. Altså ikke dype tanker, men tankene stoppet ikke der, jeg tok sekken på ryggen, gikk mot vest, og mens jeg gikk, fortsatte tankene å strømme, og jeg tenkte på kroppen, og da spesielt på de indre regioner. For noen minutter siden hadde jeg stappet i meg en fettglinsende baconpølse, og denne pølsa hadde jeg tygget og svelget, og da hadde jeg gjort mitt. Det vil si, hodet hadde gjort sitt. Resten tok de indre regioner seg av, og det var intet mindre enn fascinerende.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn