Du leser nå Dagbladet Pluss

Da ild møtte vann

Det var to forutsetninger for revolusjonsåret 1989 som førte til Murens fall. Den ene var polsk katolisisme. Den andre var en sovjetisk generalsekretær.

HULLET I MUREN: Murens fall er blitt symbolet på revolusjonsåret 1989. Her lager østtyske grensevakter en ny åpning i Muren for å lette strømmen av mennesker mellom Øst- og Vest-Berlin. Foto: AFP/SCANPIX
HULLET I MUREN: Murens fall er blitt symbolet på revolusjonsåret 1989. Her lager østtyske grensevakter en ny åpning i Muren for å lette strømmen av mennesker mellom Øst- og Vest-Berlin. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Dette er andre artikkel i journalist Morten Strands serie om murens fall.

• Les også gårsdagens: Hullet i gjerdet. • I morgen: Omveltning uten krig.

 ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er såre følelser i Polen idet Europa forbereder seg på å markere Berlin-murens fall i høst. Den 9. november 1989 skjønte partisjefen i Øst-Tyskland, Erich Honecker, at han verken kunne stanse historiens gang, sette seg opp mot ledelsen i Kreml, eller holde folket i sjakk. Han ga tillatelse til at øst-tyskere fritt kunne gå inn i Vest-Berlin. Etter noen timer tok folket bokstavelig talt historien i sine egne hender, og rev deler av den forhatte muren ned for hånd, og med hjelp av litt tauverk. Selv så jeg slektninger som ble gjenforent og nektet å tro på mirakelet. Ved Brandenburger Tor sto gamleordføreren i Vest-Berlin under blokkaden i 1961, og forbundskansleren i Vest-Tyskland som var kjent for sin østpolitikk på 1970-tallet, Willy Brandt, og var blank i blikket. For alle som var til stede, var det som skjedde som et mirakel.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.