+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Da Maradona var gud

Ny dokumentar om den skandaleombruste fotballspillerens liv har premiere under filmfestivalen i Cannes.

Året er 1986, datoen er 29. april, og Diego Armando Maradona er i Norge for første gang.

Ikke fordi han nødvendigvis ser fram til å spille på et Ullevaal som før kampen har vært beskrevet som «en gulsvidd og humpete gressbane», men fordi Maradona og resten av det argentinske landslaget er i Europa for å forberede seg til det forestående VM i Mexico.

Hva Argentina har ønsket seg er en fysisk, robust motstander som ikke skal til VM. I så måte er Norge et ideelt valg, siden vi i 1986 ikke har deltatt noe i VM siden 1938, og strengt tatt – dette er før Drillo – ikke ser ut som vi noen gang skal gjøre det heller.

Riktignok varer og rekker det før den 25 år gamle Maradona setter sin guddommelige venstrefot på norsk jord, denne venstrefoten som utover på 80-tallet har gjort ham til verdens mest omtalte fotballspiller, ingen glemt. Det første ettermiddagsflyet fra København lander uten Maradona om bord, til pressekorpsets skuffelse, uten at noen av dem drar hjem av den grunn. I stedet setter et trettitalls journalister og fotografer seg til å vente i ankomsthallen på Fornebu, mens de lar, som det står i Aftenpostens morgenutgave neste dag, «regjeringskrise være regjeringskrise, og Treholtsak være akkurat det. Man har da perspektiver! Det eneste som kan måle seg med Maradona, må vel være Melodi Grand Prix i Bergen».