Du leser nå Dagbladet Pluss

Da Nansen forsket på slimål

Før Fridtjof Nansen ble polfarer, diplomat og humanitær pionér jobbet han på museum i Bergen og forsket på nervesystemet til slimålen.

NEVROBIOLOG: Fridtjof Nansen er en av Norgeshistoriens største norske folkehelter, med både polferder og humanitære bragder på merittlista. Det er nok mindre kjent at han som ung mann forsket på nevrobiologi i Bergen.Foto: UNIVERSITETSBIBLIOTEKET I BERGEN, BILLEDSAMLINGEN
NEVROBIOLOG: Fridtjof Nansen er en av Norgeshistoriens største norske folkehelter, med både polferder og humanitære bragder på merittlista. Det er nok mindre kjent at han som ung mann forsket på nevrobiologi i Bergen.Foto: UNIVERSITETSBIBLIOTEKET I BERGEN, BILLEDSAMLINGENVis mer

||| DA FRIDTJOF NANSEN DØDE i 1930, hadde han utrettet en mengde bragder på vidt forskjellige områder.

Han hjalp flyktninger, dro på ekspedisjoner og involverte seg i diplomatiet.

Færre vet at Nansen sto for viktig nevrobiologisk forskning de fem åra han bodde i Bergen.

- I ettertid blir Nansen omtalt som en av nevronteoriens forfedre på bakgrunn av doktorarbeidet hans, sier Karen B. Helle, professor emeritus knyttet til Institutt for biomedisin ved UiB.

NANSEN BLE FØDT i Kristiania i 1861, tok eksamen artium i 1881 og kom til Bergen året etter.

Selv om han ble dratt mot kjemi og fysikk, valgte han i stedet å studere zoologi, da han mente det lot seg kombinere med friluftsliv.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

Prøvetilbud

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per uke 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden. Fornyelsesprisen er inkl 33% rabatt på begge abonnementene; Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • * Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • **Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.