"LANGHÅREDE": Det syntes i alle fall VG disse Anti-Israel-demonstrantene utenfor Universitetets aula i 1968 var. Det var den første propalestinske demonstrasjonen i Norge, og møtt med fordømmelse på venstresida. Bildet viser politiet som til aksjon når gjestene som deltok på feiringen av Israels 20-årsdag kommer ut. 
Foto:  Laurvik / NTB / Scanpix
"LANGHÅREDE": Det syntes i alle fall VG disse Anti-Israel-demonstrantene utenfor Universitetets aula i 1968 var. Det var den første propalestinske demonstrasjonen i Norge, og møtt med fordømmelse på venstresida. Bildet viser politiet som til aksjon når gjestene som deltok på feiringen av Israels 20-årsdag kommer ut. Foto: Laurvik / NTB / ScanpixVis mer

Da venstresiden elsket Israel

Fram til 1980-tallet var venstrefolk i Norge varme Israel-tilhengere, mens høyresiden var skeptiske.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

7. MAI 1968 BLE ISRAELS 20-ÅRSDAG feiret i Universitetets aula. Israels utenriksminister Abba Eban var kommet på besøk. Skuespiller Lasse Kolstad fremførte Israels uavhengighetserklæring, som nå var oversatt til norsk. Det var musikk, taler og dikt.

Plutselig, under seremonien, måtte Håkon Lie og Jens Christian Hauge bruke makt for å kaste ut ungdom. VG meldte dagen etterpå:

En håndfull skjeggete og forvillede studenter forrsøkte seg med en demonstrasjon, men ble fort buktet sammen av det tettpakkede publikum som hadde fylt Aulaen. Demonstrantene ble på et par minutter bragt til taushet og kastet ut.

Folk på den ytterste, norske venstresiden sto bak. Dette er den første Anti-Israel-demonstrasjonen vi kjenner til i Norge. Tidligere AKP ml'er Tor Obrestad omtalte den i romanen «Vi skal kle fjellet med menneske og våpen». Her kommer den radikale ungdommen noe bedre ut av det. De var ifølge boka 12 som deltok, og de hadde plakater som de hadde fått oversatt til hebraisk.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn