Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Danmarks Mister Islam

Han har terrormistenkte venner, vil betale drap med kameler, og startet opprøret mot Muhammedtegningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I MAI I FJOR gikk en gruppe unge muslimske menn til angrep på en dørvakt ved kafé Rust på Nørrebro.

Dørvakten var bevæpnet og skjøt overfallsmennene. En ble drept og en skadd. De to var brødre. Den sårede broren ble innlagt på sykehus men befridd av en gruppe maskerte menn.

Det var da Nørrebros omdiskuterte imam Abu Laban (57) kom med løsningen. Han fryktet blodhevn og mente dørvaktens familie skulle betale erstatning til den dreptes familie, blodpenger, slik Koranen foreskriver. Han foreslo en betaling på 200 000 danske kroner. Og slik kom han fram til det tallet:

«Med et grovt overslag tilsvarer det den omregnede dagspris på 100 kameler, som er det som profeten Muhammed foreskriver,» sa Laban.

Integrasjonsminister Rikke Hvilshøj, som noen uker etterpå ble utsatt for et attentatforsøk, synes ikke forslaget var særlig godt.

«Vi handler altså ikke med kameler i Danmark. Han bryr seg ikke om det danske rettssystemet, og jeg kan ikke ta forslaget seriøst,»

Debatten om islamsk lov skulle komme til anvendelse i Danmark eksploderte, og de fleste politikere gikk imot forslaget. Men skatteministeren måtte ut i Politiken for å slå fast at blodpenger i tilfelle måtte skattlegges.

HAN VAR ALLEREDE GODT KJENT. Etter 20 år som fremtredende imam og leder av en av de største muslimske menighetene kalles Abu Laban Mister Islam i Danmark. Det er ofte han som uttaler seg på vegne av danske muslimer i mediene, og i forbindelse med profettegningene har han deltatt i en rekke møter og råd for å få til dialog og slutt på konflikten. Andre muslimske grupperinger er oppgitt over at Laban gir muslimene et ansikt, for spørsmålet er om han virkelig ønsker ro.

- Abu Laban kunne stoppet denne balladen på 10 minutter om han gikk til Al-Jazeera eller andre arabiske kanaler og oppklarte løgnene og misforståelsene, sier Naser Khader fra Radikale Vestre til Ekstra Bladet.

Khader er forgrunnsfigur i organisasjonen Demokratiske muslimer. Han mener Laban aldri vil gjøre et helhjertet forsøk på å stanse bråket fordi han lever av konflikten, han hevder det er hatet gjør han til en samlingsfigur og at danske imamer slåss om tilhengerne sine.

- Jeg kjenner han som en dogmatisk og kompromissløs islamist og ikke den kompromissøkende imamen som etter hvert har begynt å opptre i dansk media, fortsetter Khader.

- Jeg er moderat og jeg er stolt av det, sier Laban til DR i TV avisen. Han mener det er drevet en bevisst og ubevisst svertekampanje mot ham i Danmark.

ARKITEKTEN. Laban fremstår  i dansk presse som en av de sentrale trådtrekkerne i forbindelse med opptøyene etter profetsatiren. Sammen med blant andre Århus-imamen Ahmed Akkari, som også hevder at han startet opprøret, organiserte de tur til Midtøsten med profetbilder i kofferten. Det ble som kjent bråk.

Til Islamonline sa Laban før reisen at de ønsket å «internasjonalisere» konflikten. Laban sier selv i etterkant til Washington Post at han startet opprøret. Han var ikke med på reisen selv. 

Denne uka ble det også kjent at en egyptisk avis trykket karikaturene allerede for fem måneder siden, uten at det ble bråk. Det tyder på at bråket først har oppstått etter det danske besøket i Midtøsten.

I DET HELE TATT har mange av Labans medieuttalelser ført til skepsis mot ham i Danmark.

- Laban er en av de mest ytterliggående som har mistet en masse troverdighet under Muhammed-saken, mens en som Naser Khader snart kan bli valgt som president i Danmark, sier Weekendavisens journalist Henrik Winther til Dagbladet.no.

Laban sa ifølge Kristelig Dagblad at han ikke gråt for ofrene etter 11. september, for tårene hadde han brukt opp på det palestinske folkets skjebne. Det ble også hevdet at Laban under en fredagsbønn det året truet amerikanerne med hevn hvis Afghanistan ble utsatt for et angrep. 

Etter drapet på Theo van Gogh tabbet han seg ut igjen.

- Han provoserte alle muslimer ved å vise en naken kvinne, sa Laban til dansk TV2. Han tok avstand fra drapet, men forsto godt hvorfor han var drept.

Laban er blitt kritisert for å svare flertydig på journalisters spørsmål. På spørsmål om ahmadiyya-muslimers rett til begravelse på muslimsk gravplass svarte han ifølge Kristelig Dagblad ikke ja eller nei:

- Jeg håper ahmadiyyaene får et meget langt liv.

I BEGYNNELSEN AV februar ble det klart at Laban tilpasser sine uttalelser etter mediet som spør. Det var på spørsmålet om boikott av Danmark og danske varer han talte med to tunger.

- Vi er imot økonomisk boikott og beklager oppriktig at det er kommet så langt. Det var ikke vår hensikt at Danmark skulle rammes så hardt av slike sanksjoner, sa han til Ritzau, før han samme dag sa noe helt annet til Al-Jazeera, ifølge DR:

- Hvis de muslimske land beslutter å boikotte, og hvis muslimske borgere føler at det er deres plikt å forsvare Profeten, er det noe vi gleder oss over.

I fredagsbønnen for en uke siden sa Laban «Jeg gråter for Danmark. Jeg gråter for Arla. Jeg gråter for Dansk Industri. Jeg gråter for alle danske arbeidstakere.»

- Jeg forventet ikke en reaksjon som ville skade Danmarks omdømme, om det er resultatet beklager jeg, sier Laban til DR.

LABAN ER GIFT MED KUSINEN Inam. Det har han vært i 30 år. Ifølge dansk Wikipedia har de syv barn sammen. De bor i Valby.

Ahmed Abu Laban er ikke blitt dansk statsborger. Ifølge Islamisk trossamfunn er han palestiner født 1946 i Jaffa. Familien utvandret til Egypt to år etter. Der vokste han opp og fikk senere utdannelse som maskiningeniør. Han har bodd i Kuwait, Emiratene og i Nigeria, der han studerte under muslimske lærde og jobbet i et entreprenørfirma.

Han kom til Danmark i 1984 for å jobbe som imam. Etter 20 år i Danmark snakker han fortsatt helst engelsk i samtale med journalister.

Han holder ifølge DR de mest populære fredagsbønnene i Danmark, med opp til 1000 tilhørere. Tilhengerne kommer hovedsaklig fra palestinske og somaliske miljøer.

Laban er dessuten lederen i Islamisk Trossamfunn som sto bak reisen til Midtøsten der både Muhammed-tegninger og annet ble vist fram. Han er medforfatter i en rapport om innvandreres sosiale og psykologiske forhold i Europa, en etterspurt taler og veileder for muslimsk ungdom.

Laban bor sammen med kona og fem av ungene. I fjor måtte Laban ifølge Ekstra Bladet på foreldremøte etter at hans 17-år gamle sønn hadde holdt fredagsbønn på den videregående skolen sin der han blant annet oppfordret til å delta på årsmøtet til den ekstreme organisasjonen Hizb-ut-Tharir. Vestre Borgerdyd Gymnasium la etter dette ned forbud mot fredagspreken på skolen og truet med å kaste sønnen ut.

TERRORMISTANKER. Ifølge Danmarks radio er han uønsket både i Emiratene og Egypt på grunn av sine islamistiske synspunkter.

Samme kanal brakte i 2001 et intervju med den danske terrorspesialisten Rohan Gunaratna som hevdet at Laban står i ledtog med organisasjoner nært knyttet til Osama bin Laden og at han har drevet med pengeinnsamling til terroristen.

Til DR sa imamen den gang at han følte seg uthengt og misforstått. Han truet også Rohan Gunaratna med rettssak, men det er ikke kommet noe mer ut av det så langt.

I forbindelse med Muhammedtegningene sendte DR i begynnelsen av februar et nytt innslag om Laban, der det slås fast at Laban hatt kontakt med en rekke personer i Danmark som er blitt knyttet til terrorvirksomhet.

TV-kanalen viser opptak av flere terrormistenkte som taler i Labans moske og på annen måte har forbindelse med ham. For eksempel pleide Laban på 90-tallet tett kontakt med Talat Fouad Quassim, som er nestkommanderende i Al-Gama\'a Islamiya. Talat søkte og fikk asyl i Danmark ved hjelp av Laban, ifølge Weekendavisen.

- Jeg prøvde å holde tett kontakt med ham for å påvirke hans tankegang, sier Laban til DR.

Ifølge italiensk etterretning har Laban vært taler og gjest i en av Europas mest radikale moskeer i Milano, som italiensk politi senere stormet. Labans navn og nummer ble funnet hos de arresterte islamistene. I en rapport fra italiensk etterretning heter det:

«Laban har i løpet av denne talen oppfordet til å yte økonomisk støtte til de ovennevnte islamske samfunn.»

Det dreide seg om islamistiske organisasjoner som oppfordret til hellig krig. Den italienske etterretningstjenesten DIGOS beskriver i sin rapport Abu Laban som en «nær samarbeidspartner med Talat Fouad Qassem», ifølge Weekendavisen.

- En primitiv rapport, sier Laban, som venter på bevisene.

Laban var vert da den blinde sheiken Omar Abdul Rahman kom til Danmark på 90-tallet. Omar talte i Labans moske. Han sitter i dag fengslet for planleggingen av det første terrorangrepet på World Trade Center i 1993.

Laban forklarer at han er imam og at mange personer fra hele verden ringer til ham for samtaler og råd. Og det er ikke forbudt å ha omgang med disse menneskene.

HAN HAR FÅTT MUNNKURV. Nå vil Laban og Islamisk trossamfunn være med i en såkalt fredsdelegasjon som skal reise Midtøsten sammen med Arla og Dansk industri for å stoppe boikotten. Laban har fått forbud mot å uttale seg til pressen, Ahmed Akkari har tatt over.

Han har mye å svare på om dagen, for eksempel lurer Danmark på hvorfor imamene som dro til Midtøsten tok med seg et bilde av en franskmann på grisehylekonkurranse og hevdet dette var hån av profeten:

- Dette er ett av cirka 40 bilder. Vi tok med dette bildet for å vise hva muslimer i Danmark kan bli utsatt for, svarte Akkari, som ikke har noe videre kommentar til at dette bildet ikke har noe med islam å gjøre.

EN ISLAMSK STAT ER MÅLET. Abu Laban fortalte før munnkurven om sine drømmer for Danmark til Kristelig Dagblad:

- Min visjon er en islamsk stat. Men ikke en lukket, fiendtlig versjon, men en stat med ytrings- og trosfrihet. Jeg er stolt av min religion. Men akkurat nå mangler vi eksperter på sharia-lovgivning, som uten å vike fra tekstene eller gå på kompromiss med religionen kan føre oss til en visjon for islam i det neste årtusenet.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

NÆR OMGANG MED DEN BLINDE SHEIKEN:</B> Laban lot Omar Abdel-Rahman tale i moskeen sin da han kom til Danmark på 90-tallet. I dag sitter han i fengsel.
VENNER:</B> Ifølge Ekstra Bladet er Laban og terrorsiktede Said Mansour også gode venner.
OMDISKUTERT:</B> Laban kritiseres for nære forbindelser med terrorister og for å tale med dobbel tunge.
KRITISK: Terrorekspert Rohan Gunaratna mener Laban har drevet pengeinnsamling til bin Laden og andre terrorister.
SAMARBEIDER:</B> Ahmad Akkari ledet delegasjonen av danske muslimer som dro til Midt-Østen for å fortelle om provokasjonene i Jyllands-Posten.
IKKE MUSLIMHETS:</B> Et av bildene de tok med var dette fra en fransk grisehylekonkurranse. Det har ingenting med islamsatire å gjøre. Laban har fått taleforbud, Akkari sier det dreier seg om eksempler på annen islamhets muslimer utsettes for i Danmark.
EN ENGASJERT TALER:</B> Abu Laban under fredagspreken i København 2004.
KRITISK:</B> Naser Khader er av stifterne av Demokratiske muslimer. Politikeren fra Det radikale venstre mener Laban er dogmatisk og kompromissløs.
LEDER EN AV DE STØRSTE MENIGHETENE:</B> Laban har primært palestinere og somaliere i sin menighet, og den er populær. Her hører de på hans fredagspreken forrige fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!