Dansk toppnazist var elsket av kongehuset

Prins var gudfar til Danmarks største landsforræder. Oppsiktsvekkende kobling, mener historiker.

DANMARK HAR SOM DE FLESTE LAND sine egne quslinger. Christian Frederik von Schalburg omtales ofte som den største av de danske forræderne. Under andre verdenskrig ble han nazistenes leder i Danmark.

Nå viser det seg at hadde et nært og hjertelig forhold til den danske kongefamilien.

Det avslører historikeren Mikkel Kirkebæk som har forsket på Scahlburg i tre år, og som  nå er ute med boka «Schalburg- en patriotisk landsforræder».

Et eksempel på vennskapet mellom nazisten og kongehuset i Danmark er at kong Christian Xs bror prins Gustav før krigen ble gudfar til Schalburgs sønn.

Schalburg og kona hans deltok også i private fester hos kongefamilien, og i 1935 ble fikk han den nå utdaterte hederstittelen Kammerjunker.


NAZISTENE SATT IKKE I RO.
24. juni 1944 slo det såkalte Schalburgkorpset til i Danmark. SS-avdelingen gikk til sabotasjeaksjon, og ødela tivoliet i København, Borgernes Hus, Studentergaarden og Den Kgl. Porcelainsfabrik.

Aksjonen var et svar på motstandsbevegelsens angrep mot Riffelsyndikatet, som blant annet produserte våpen for tyskerne i Danmark.

Schalburgkorpset hadde navnet sitt etter Schalburg. Han ble født i Russland i 1906 som sønn av en dansk far, og som måtte flykte fra landet i 1918 på grunn av revolusjonen og som skulle utvikle et sterkt hat mot russerne og kommunismen. 

FRONTKJEMPER: Dette er det siste bildet som ble tatt av den danske nazisten
Christian Frederik von Schalburg før han ble drept.
FRONTKJEMPER: Dette er det siste bildet som ble tatt av den danske nazisten Christian Frederik von Schalburg før han ble drept. Vis mer

OPPSIKTSVEKKENDE, kaller historikere koblingen.

- Kongehuset har inntil nå vært symbolet på den danske motstanden mot nazismen. Derfor er det oppsiktsvekkende at kongefamilien har hatt et nært vennskap med Schalburger som i dag blir sett på som Danmarks største landsforræder, sier Mikkel Kirkebæk til Nyhedsavisen.

- Kongehuset elsket Schalburg selv da han var ledende medlem av det danske nazistparti. De kongelige kjente hans holdninger, sier Kirkebæk til avisa.

Han mener kongefamiliens forhold til Schalburg ikke er et bevis for at de hadde nazisympatier.

Claus Bundgård Christensen mener også koblingen mellom kongehuset og toppnazisten er overraskende.

- Det var i 1930-åra ikke så kontroversielt å være nazist som det ble i fortsettelsen. Men den tette koblingen mellom toppnazisten og kongehuset er oppsiktsvekkende, sier han.

FORHOLDET MELLOM Schalburg og kongen skal ha kjølnet etter nazistenes invasjon av Danmark 9. april 1940. Men kongens bror og hans niese, den tyskfødte prinsessen Cecilie, likte ikke at folk tok avstand til Schalburg.

- Vi er ærlig opprørt over den måten de behandles på, skrev hun i et brev til ham i 1941, ifølge Nyhedsavisen.

Dansk toppnazist var elsket av kongehuset

Christian Von Schalburg jobbet før krigen som kapteinløytnant i Den Kongelige Livgarde. Der skal han ha blitt beskrevet som «for ustabil og potensielt en farlig mann». I et brev til kongen skal han ha forsvart seg med at han var utsatt for jødisk bakvaskelse.

I begynnelsen av 1930-åra meldte Schalburg seg inn i sterkt høyrenasjonale bevegelser. I 1938 ble han medlem i det danske nazistpartiet, og året etter ble han landsungdomsfører i partiet.

Men det var ikke nok. Han ville ut og kjempe. Mot jødene og kommunistene.

- For Schalburg var kommunismen en avart av jødedommen som truet med å overta verden, og han blandet hele tiden de to begrepene sammen, sier Kirkebæk.

I 1939 BLE FINLAND invadert av Russland, Vinterkrigen startet.

Da kom kampen Scahlburg hadde ventet på helt siden familiens flukt fra Russland.

Han meldte seg som frivillig, og ville kjempe ved finnenes side. Den danske kongefamilien støttet ham.

Prins Gustav skrev ifølge Nyhedsavisen et brev til ham, der han fortalte at han ville savne ham og takket for det aldri sviktende vennskap.

Dronning Aleksandrine sendte ham også en kjærlig avskjedshilsen. Scahlburg hadde da vært en av Danmarks toppnazister i to år.

SCHALBURG BLE OVERRASKET da Tyskland invaderte Danmark i april 1940. Selv om han var nazist, ergret han seg kraftig over at danskene ikke forsvarte seg bedre. Samtidig opplevde han at flere venner vendte ham ryggen, fordi han var nazist.

I september 1940 dro han til Berlin, og gikk inn i Waffen-SS.

- Etter det utviklet han seg til å bli en av de mest glødende nazister vi har sett i Danmark. Han hatet jøder, sier Kirkebæk.

I 1942 ble han drept i kamp, etter at han tråkket på en mine før han skal ha blitt skutt.

Liket hans ble fraktet til Danmark, og i juni 1942 ble Schalburgkorpset dannet som en avdeling av SS.

TROND NORDBY
, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, kjenner ikke til at det finnes tilsvarende koblinger mellom det norske kongehuset og profilerte nazister.

- Kong Haakon holdt en ryddig og skikkelig linje overfor nazistene, sier han til Dagbladet.no.

Han mener vennskapsbåndene mellom Christian von Schalburg og medlemmene i det danske kongehuset i utgangspunktet ikke er spesielt overraskende.

- Dette kan forklares sosialt. De kongelige har gjerne sine sosiale kontakter i overklassen, og det var betydelig innslag av nazister i overklassen i førkrigstida. De kongelige er ikke immune overfor det ene eller andre, sier professoren.

Han mener historien om Schalburg på sett og vis er typisk for mange som tok nazistenes parti.

- Det er ganske typisk. Motsetningen mot kommunismen var et av kjernepunktene i nazismen. Når en kommer fra et land som flyktning på grunn av en kommunistisk revolusjon, var nok ikke nazismen en så fjerntliggende retning.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

NAZIHELT: Christian Frederik von Schalburgs død ble førstesideoppslag i nazistavisa Fædrelandet i Danmark.
BLE ET SYMBOL: Her vaier dannebrogen og Schalburgkorset.
FRONTKJEMPERE: Schalburg kjempet på tyskernes side. Denne plakaten oppfordret dansker til å kjempe på østfronten.
KONGEN: Christian X er et symbol på motstandskampen, men var samtidig venn av nazisten Christian Frederik von Schalburg.