Danskene leder kampen om Nordpolen

Har kranglet med Canada om en steinrøys i isen i 32 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KAPPER LAND UNDER VANN.

- Vi kan ikke se den grense under vann, sa Harald Heide Steen jr. i rollen som russisk ubåtkaptein i en klassisk NRK-sketsj. Dette er selvsagt ikke helt korrekt. Nå kartlegger landene i nord sine grenser - nettopp under vann.

Striden står om kjente og ukjente naturressurser i Arktis. I en ikke alt for fjern framtid tror forskere at Nordpolen kan være isfri. Da vil det også handle om skipsfart og snarveier til sjøs mellom kontinentene.

Innen ti år kan faktisk selve Nordpolen være en del av Danmark. Foreløpig er denne «landkappingen» begrenset til en liten øy ved navn Hans.

TRE KILOMETER STEIN. Øya Hans er egentlig bare ei diger steinrøys midt i isødet, men den har til tider vært en het potet i forholdet mellom Danmark og Canada. Danskene kaller den «Hans ø», mens canadierne sier «Hans Island».

Den tre kilometer lange og en kilometer brede ubebodde øya ligger nordvest for Grønland, som tilhører det danske kongeriket. På den andre siden av Hans ligger Ellesmere Island, Canadas tredje største øy. Siden 1973 har danskene og canadierne vært uenige om hvem som egentlig eier Hans.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer