Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Databransjens popstjerne

I dag fyller Apple-sjefen Steve Jobs 50.

FANTASTISKE TING: Steve Jobs er datasjefen som får folk til å reise seg i setene og klappe når han presenterer siste nytt fra Apple.

- Steve Jobs har gjort en masse fantastiske ting i bransjen vår, sa Microsoft-sjef Bill Gates nylig i et intervju med ABC News.

Jobs og Gates er kanskje databransjens to største lagkapteiner. Men mens laget til Gates har vunnet de fleste kampene målt i kroner og øre, er det Jobs og hans menn som serverer lekkerbiskener og detaljer som treffer sitt publikum midt i hjertet.

Er du mac-bruker, eller kjenner du en? Da vet du at man ikke bare er bruker av en Macintosh. Man er en mac-fan.

«Har Dell fans? Eller Microsoft? Oracle? IBM? Fujitsu-Siemens? HP? Mmm, nei de har nok ikke det,» fastslo norske Computerworlds Morten Solli i en kommentar tidligere denne måneden.

STEVE JOBS HOLDER en del av hemmeligheten bak suksessen i sin personlighet. Mer enn noen annen personifiserer han Apple, selskapet han som 21-åring startet i familien Jobs\' garasje sammen med den fem år eldre kameraten Stephen Wozniak.

De to kjente hverandre fra Atari, hvor de lagde dataspill. Lekenheten fra spillbransjen tok de med seg inn i bedriftskulturen i Apple også. På siden folklore.org forteller Andy Hertzfeld, som var med å utvikle Macintosh, anekdoter fra pionerdagene. Blant annet forteller han om lekene som oversvømte kontorlokalene, så de liknet mer på en barnehage enn et datalaboratorium.

Selskapet hadde først suksess med Apple II-maskinen, som ble populær til hjemmebruk så vel som brukt på arbeidsplasser.

I JANUAR 1984 tok det virkelig av. På en fullstappet konferanse for aksjeeierne i selskapet kunne Steve Jobs endelig vise fram Macintosh. Og den lille, hvite boksen levde opp til forventningene. Folk hylte av begeistring over den første kommersielle computeren med GUI - grafisk brukergrensesnitt.

Du kan selv se og høre reaksjonene i videoen øverst til høyre i denne artikkelen. Sjelden har vel så mange jublet så høyt over så lite - sett med dagens øyne. Men i 1984 var rullende tekst med svære bokstaver over en dataskjerm unikt. Inntil da hadde datamaskiner stort sett bare vist kommandolinjer.

Det er lett å se at Steve Jobs koste seg på scenen den dagen. Som når han lar macen snakke selv, og maskinen sier at Jobs har vært som en far for den. Mange vil hevde at Jobs bare var adoptivfar. For det var Jef Raskin som satte igang Macintosh-prosjektet.

Prosjektet hadde en trang fødsel, og ble forsøkt stoppet flere ganger. Men etter at Raskin ble presset ut av Apple i 1981, og Steve Jobs adopterte babyen, ble det fart på sakene. Jobs er ingen stor dataingeniør. Men han har en utrolig evne til å se hva som kan slå an, og bestemme seg for at han vil ha det.

«REALITY DISTORTION FIELD». Og så er han beryktet for sin unike og karismatiske evne til å få folk med seg på det han vil ha.

Andy Hertzfeld forteller om sitt første møte med begrepet på sin tredje arbeidsdag i februar 1981, da han for første gang møtte sin nærmeste overordnede, Bud Tribble. Tribble viste ham den enorme mengden arbeid som lå foran dem i Mac-prosjektet, og den utrolig korte tidsfristen de hadde.

- Bud, det er galskap. Vi har ikke engang startet. Det er ingen mulighet for at vi kan være ferdig til da, sa Hertzfeld til sin nye sjef.

- Jeg vet det, nærmest hvisket Tribble.

- Vet du det? Hvis tidsplanen er på trynet, hvorfor retter du den ikke?

- Vel, det er Steve. Steve insisterer på at vi skal være klare til å levere tidlig i 1982, og godtar ikke andre svar. Den beste måten å beskrive situasjonen på er et begrep fra Star Trek. Steve har et «reality distortion field» (virkelighets-fordreiningsfelt).

- Et hvaforno?

- Et virkelighets-fordreiningsfelt. I hans nærvær er virkeligheten tøyelig. Han kan overbevise hvem som helst om nesten hva som helst. Feltet avtar når han ikke er i nærheten, men det gjør det vanskelig å ha realistiske tidsplaner, forklarte Tribble.

RAN I IDÉBANKEN. Tribble fortalte Hertzfeld videre om et annet kjennetegn ved Jobs: Evnen til å adoptere idéer.

- Hvis du forteller ham om en idé, vil han normalt fortelle deg at han synes den er dum. Men så, nøyaktig en uke seinere, vil han komme tilbake til deg å presentere idéen for deg, akkurat som om det var han som fikk den.

Idéen om grafisk brukergrensesnitt og datamus var slett ikke ny da Apple lanserte Macintosh. Jobs og kollegene hadde sett det for første gang på et besøk ved forskningssenteret Xerox PARC i 1979.

Det ble brudulje da Bill Gates og Microsoft, som samarbeidet med Apple som leverandør av software, lanserte Windows på en bransjemesse i Las Vegas høsten 1983. Jobs kalte inn Gates på teppet umiddelbart, og beskyldte ham for å misbruke tilliten ved å stjele idéene deres.

- Vel, Steve, jeg tror det er flere måter å se dette på. Jeg tror det er mer slik at vi begge har en rik nabo som heter Xerox. Jeg brøt meg inn i huset hans for å stjele TV-apparatet hans og oppdaget at du allerede hadde stjålet det, sa Bill Gates tilsynelatende uberørt. 

Microsoft hadde skrevet under på at de ikke skulle lansere Windows før ett år etter at Macintosh ble lansert. Feilen var bare at kontrakten tok utgangspunkt i Steve Jobs umulig ambisiøse lanseringsplan - høsten 1982. Dermed var Microsofts lansering i tråd med den skriftlige avtalen, men samtidig et par måneder før Jobs sceneshow i januar 1984.

ADOPTERT BORT. Steve Jobs ble født for 50 år siden i dag av Joanne Simpson. Faren var egyptisk, men navnet er ukjent. Han ble adoptert av Paul og Clara Jobs i California kort tid etter fødselen.

Jobs droppet ut av college etter et semester. I 1976 startet han og Wozniak Apple i familien Jobs\' garasje.

I 1985 ble Jobs skviset ut av Apple etter intern strid. Året etter var han med og stiftet Pixar, som var bygget rundt Lucasfilms avdeling for dataanimasjon, som Jobs kjøpte for 10 millioner dollar av George Lucas. Pixar ble en virkelig hit etter animasjonsfilmen «Toy Story» fra 1995.

Jobs startet også NeXT Computer. I 1996 ble NeXT kjøpt opp av Apple, med hud, hår og Steve Jobs på kjøpet. Under Jobs ledelse fikk Apple orden på økonomien igjen, spesielt takket være iMac, den første computeren som først og fremst ble markedsført på utseendet sitt. Igjen kunne Jobs høste applaus fra fullsatte saler av eplefans.

Så kom iPod, iTunes, Mac mini og hvem vet hva det neste blir? Steve Jobs vet det kanskje. Og om det er noen andre som vet det, kan du være sikker på at Jobs overbeviser dem om at det egentlig var hans idé.

• Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

sigbjorn.strand@dagbladet.no

ØYEDROPS: iMac skulle først og fremst se bra ut. I tillegg var det en billig og god datamaskin. Klart den ble en salgsvinner.
IPOD MED U2: I oktober fikk Steve Jobs med seg U2-vokalist Bono på å lansere en rød og svart spesialutgave av ipoden som kom med den nye U2-plata «How to Dismantle an Atomic Bomb» ferdig innspilt.
TENK NOE ANNET: Steve Jobs og Apple har alltid gått andre veier enn resten av databransjen. Og fansen elsker ham for det.
MINI: I januar i år viste Steve Jobs fram Mac mini og iPod Shuffle (som han har rundt halsen).
APPLE II: Selskapets første kompakte datamaskin ble en suksess.
DESIGNERLYD: iPod mini føyer seg pent inn i rekken av Apple-produkter som appellerer like mye til den motebevisste som til technofriken.