Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- De har drevet sabotasje og spamming

Pirate Bay har anmeldt Sony, Universal og EMI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IFØLGE FILDELERNES mest notoriske frontfigurer, Pirate Bay, har plate, film, og tv-industrien forsøkt å ødelegge tjenesten deres ved å plante ubrukelige filer på siden og sabotere nettverket på forskjellige måter.

De har nå anmeldt de svenske datterselskapene til blant annet Universal, Sony og EMI til svenske myndigheter.

Ifølge advokaten til det svenske Antipiratbyrån, Henrik Pontén, er innholdet i anklagene foreløpig ikke offentlig kjent. Pontén vil ikke uttale seg om anklagene, selv om Antipiratbyrån representerer flere av de store selskapene.

- Men det er jo interessant at en organisasjon som har som forretningsidé å bryte loven, selv søker lovens beskyttelse og politianmelder noen på så vagt grunnlag, sier Pontén til Dagbladet.no.

BAKGRUNNEN FOR anmeldelsen er at ni måneders intern korrespondanse i selskapet MediaDefender har lekket ut på nettet.

MediaDefender jobber aktivt for en rekke store medieselskaper for å stoppe piratkopiering av deres materiale. Det er forøvrig ikke første gang antipirat-selskaper og deres advokater får epost og datasystemer hacket og lekket ut på nettet.

- Jobben til MediaDefender er blant annet å infiltrere fildelingstjenester, og plassere filer der som ødelegger og som ingen vil ha. Ved å gå gjennom det lekkede materialet har vi fått informasjon om hvordan de har forsøkt å ødelegge siden vår, sier Peter Sunde i Pirate Bay til Dagbladet.no.

Allerede for over en måned siden leverte piratene inn en anmeldelse til svenske myndigheter.

- De store selskapene har betalt MediaDefender millioner for å bedrive sabotasje. Vi mener dette er ulovlig. Vi har informasjon om hvordan de har gjort det, og ip-adressene deres.

Den norske advokaten til MPAA (sammenslutning av amerikanske filmprodusenter) Espen Tøndel, sier til Dagbladet.no at selskapene han representerer aldri har engasjert MediaDefender til å gjøre noe slikt som Pirate Bay påstår.

Sunde viser på sin side til en avtale mellom Universal og MediaDefender som er blant det lekkede materialet.


- VI BRUKER LOVENE
som finnes til vår fordel, men egentlig er dette spørsmål som må avgjøres på politisk nivå, mener Sunde.

Pirate Bay har blitt bedt av svenske påtalemyndigheter om å levere mer dokumentasjon, noe de har gjort i flere omganger.

- Sabotasje fra store selskaper - som leier inn bedrifter på denne måten - er sikkert noe vi får se mere av. Og det er skremmende hvordan de kan synes det er i orden å gjøre når de vet at det er ulovlig. Vi holder oss innenfor lovene og det er ingenting som tyder på at noe vi gjør er ulovlig til forskjell fra det åpenlyse som disse selskapene har gjort, sier Sunde.

MEN DET ER Pirate Bay selv som oftest blir anmeldt, etterforsket og forsøkt stengt. Svenske myndigheter gjennomførte en razzia og fikk siden stengt i fjor sommer. Amerikanske myndigheter truet blant annet med sanksjoner gjennom WTO dersom svenske myndigheter ikke sørget for å få siden stengt.

Få dager etter forsøket på fysisk å stoppe dem, hadde de mer trafikk enn noen gang.

- Vi sto for 35 prosent av den europeiske internettrafikken i fjor, hevder Sunde.

Overfor alle som forsøker å få dem stengt eller til å fjerne torrenter, skriver Pirate Bay konsekvent uhøytidelige og fornærmende svar, og publiserer den juridiske korrespondansen på sine sider. For eksempel i svaret til filmselskapet Dreamworks, som ba dem fjerne linker til filer som inneholdt filmen Shrek:

«Sverige er ingen stat i USA. Sverige er et land i Europa. Hvis du ikke har funnet det ut allerede, gjelder altså ikke amerikanske lover her. Og til deres informasjon: ingen svenske lover er brutt. [...] Det er forøvrig vår og våre advokaters mening at dere er ... idioter.»

RENT FORMELT baserer Pirate Bay seg på at torrent-filer ikke inneholder annet enn informasjon om hvor filer kan finnes.

De hevder blant annet: «en svensk høyesterettsdom fra 1996 fastslår at selv om man leverer informasjon som fører til at andre kan kopiere opphavsrettighetsbeskyttet materiale, er det et krav om å kunne bevise at man var aktivt handlende for å bli dømt etter opphavsrettsloven.»

Selv om deres side viser folk hvor informasjon kan finnes, fraskriver de seg ansvaret for distribusjonen av kopier:

«At personer siden misbruker informasjonen og skaffer seg tilgang til opphavsrettsbeskyttet materiale er i verste fall en ulykkelig konsekvens av ytringsfriheten», hevder Piratene.

MEN DE LEVER farlig. En rekke domfellelser og stengninger er foretatt de siste årene.

 • I mars ble en 45 år gammel mann er dømt til 15 dagers betinget fengsel for å ha lagt ut den norske filmen «Pitbullterje» på nett. Dommen ble stående i ankesaken i oktober.
 • Musikk-fildelingsstedet Oink ble nylig stengt og innehaveren arrestert.
 • I oktober i fjor ble 21 personer knyttet til det finske nettstedet Finreactor dømt til å betale over fire millioner norske kroner i bot.

  SNART MÅ SVENSKE myndigheter ta ut tiltale i den lenge bebudede rettssaken mot Pirate Bay.

  I mellomtiden har piratene snappet opp domenet til IFPI.com. IFPI er en sammenslutning for musikkindustrien.

  IFPI.com leder nå til «International Federation of Pirate Interests».

  Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

ANMELDT: EMI og flere andre store selskaper er anmeldt av Pirat Bay for sabotasje.
SELV ANMELDT: Svenske myndigheter er snart klare med tiltalen mot Pirate Bay.
DØMT: I mars ble en 45 år gammel mann er dømt til 15 dagers betinget fengsel for å ha lagt ut den norske filmen «Pitbullterje» på nett
ET POLITISK SPØRSMÅL: - De store selskapene har betalt MediaDefender millioner for å bedrive sabotasje, sier Peter Sunde.
LEKKER TIL NETTET: Albumene til superstjerner som Madonna lekker ut på nettet lenge før de kommer i butikkene.
HAR IKKE SABOTERT: Advokaten til MPAA i Norge, Espen Tøndel, sier selskapene han representerer aldri har engasjert MediaDefender til å gjøre noe slikt som Pirate Bay påstår.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!