De har tvunget film- og platebransjen i kne

Vi ble med piratene på strategi-møte i Berlin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet.no): Erik Dubbelboer er en 23 år gammel, selvlært programmerer som bor hjemme hos foreldrene i Nederland. Den unge gutten med briller har nok lommepenger, men ikke så mye mer. Likevel distribuerer han og en håndfull andre ungdommer mer film, tv-serier og musikk enn hele den etablerte bransjen til sammen.

Dubbelboer er en av to gutter som driver Mininova, en av de største søkemotorene for BitTorrent i verden. BitTorrent er et Peer-to-Peer-system for å distribuere filer i et nettverk, og brukes av millioner for å laste ned film, musikk og tv-programmer.

Tyveri, hevder bransjen.

Ifølge Mininovas egen statistikk (som akademikere anser for å være relativt pålitelig) har nærmere tre milliarder filer blitt begynt nedlastet via deres side.

KONFERANSEN Oil of the 21. Century, som samlet en liten gruppe fildelere, kunstnere, forskere og aktivister i Berlin sist helg, er så langt fra EMIs styrerom som man kan komme.

Konferansen foregikk i et lite hjørne av et gigantisk nedslitt kontor- og fabrikkanlegg, tidligere eid av Deutsche Telecom. Toalettene har bare kaldt vann, matlagingen foregår med ulovlige propantanker og øl og lunken brus selges for 1 eller 2 euro i et hjørne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer