Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- De republikanske velgerne har ikke bestemt seg

Så langt har han vært nesten usynlig. Men Rudy Giuliani kan komme hardt tilbake.

MED JOHN MCCAINS seier i natt viser velgere i det republikanske partiet at de fremdeles er usikre på hvilken kandidat de vil ha og dermed hvordan det republikanske partiet skal se ut i fremtiden.

De har demonstrert klart at de ikke vil ha Mitt Romney. McCains seier i New Hampshire ga Romneys andre tap på rad. Bare seier ved neste runde kan redde ham.

DE REPUBLIKANSKE KANDIDATENE har lagt vekt på helt forskjellig politiske budskap. Mitt Romney har stått mest for økonomisk ansvarlighet, Mike Huckabee for verdikonservatisme og populisme, Rudy Giuliani har snakket mye om nasjonal sikkerhet, mens John McCain har brukte de siste månedene til å snakke nesten utelukkende om Irak.

Hva skjer nå blant republikanerne?

15. januar holdes primærvalget i Michigan, der Huckabee har vært jevn med Romney på meningsmålinger som ble gjennomført i desember.

MCCAIN vant Michigan i primærvalget i 2000 og har gode muligheter til å snu tallene til sin fordel. For med seieren i New Hampshire i natt har kampanjen hans fått nytt liv. Men fortsatt står mye i veien til en mulig nominasjon som presidentkandidat for republikanerne..

McCain har historisk vært populær i New Hampshire og det gjenstår å se om han kan overføre suksessen til South Carolina, delstaten der han tapte nominasjonsvalget i 2000 og der hans støtte til innvandringslovforslaget i fjor skadet ham politisk.

HUCKABEE ser ut til å ha økende støtte i denne sterkt kristne delstaten og har mye av den samme "straight talk" som McCain er kjent for.

Med seier i Iowa, og et resultat i New Hampshire som var bedre enn forventet, har Huckabee likevel posisjonert seg bra.

Om McCain ikke klarer å ta Michigan, kan Huckabee vinne South Carolina og da ligger han godt an til å vinne i Florida der han har seilt opp i meningsmålingene.

Da vil han være den klare favoritten på supertirsdag 5. februar.

USIKKERHETEN PÅ DEN republikanske side tjener Rudy Giuliani.

Han har satset alt på den store avstemningen 5. februar og kan få bred støtte i mange delstater der folk kjenner igjen navnet hans fra 11. september.

Ulempen med denne strategien er at han så langt nesten er blitt glemt i media. Han er avhengig av at republikanerne ikke har noen klar favoritt før 5. februar, slik at han kan utnytte sin brede støtte nasjonalt.

Om ikke republikanere samler seg bak én kandidat kan derfor Giuliani gjør alle de tidligere primærvalgene meningsløse.

Debattfeltet på denne saken er fjernet på grunn av lavt nivå og usakligheter.

<B>KAN KOMME STERKT TILBAKE:</B> Rudy Giuliani satser alt på supertirsdag, og har så langt vært nærmest usynlig i primærvalget. Her med kona Judith.
<B>VANT I NATT:</B> John McCain vant i New Hampshire.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling