De som slapp bomben

I går var det 60 år siden Hiroshima ble jevnet med jorden. Mannskapet forteller hvordan det var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- HERREGUD, HVA ER DET VI HAR GJORT, utbrøt andrepilot Robert Lewis da flyet han satt i ble fylt av et sterkt lysglimt.

Klokken 08.15.17 om morgenen 6. august slapp Lewis og resten av mannskapet på B-29-bombeflyet «Enola Gay» en atombombe over Hiroshima. 43 sekunder senere var byen borte.

- Denne krigen er over, sa en av mennene om bord på flyet.

- Jeg tenkte akkurat det samme da jeg så atomsoppen og lysglimtet. Jeg kunne ikke forstå hvordan selv den mest radikale, militaristiske, og ufølsomme personen kunne fortsette å kjempe når de måtte sloss mot noe som dette, forteller Theodore Van Kirk til Time Magazine 60 år etter.

Van Kirk var navigatør på «Enola Gay», og hadde ikke sovet natt til 6. august. Kvelden før var mannskapet orientert om oppdraget deres: De skulle slippe en atombombe over Hiroshima. En bombe ingen helt visste hvordan fungerte i praksis. Ingen kunne si om de ville overleve toktet.

02.45 tok «Enola Gay» av fra flybasen i Tinian.

HIROSHIMA var ikke et tilfeldig mål. I månedene før atombomben var klar hadde amerikanerne brannbombet 66 japanske byer, og nærmest jevnet dem med jorda. Per 6. august var Hiroshima fortsatt ikke utsatt for et eneste alvorlig angrep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer