De som slapp bomben

I går var det 60 år siden Hiroshima ble jevnet med jorden. Mannskapet forteller hvordan det var.

- HERREGUD, HVA ER DET VI HAR GJORT, utbrøt andrepilot Robert Lewis da flyet han satt i ble fylt av et sterkt lysglimt.

Klokken 08.15.17 om morgenen 6. august slapp Lewis og resten av mannskapet på B-29-bombeflyet «Enola Gay» en atombombe over Hiroshima. 43 sekunder senere var byen borte.

- Denne krigen er over, sa en av mennene om bord på flyet.

- Jeg tenkte akkurat det samme da jeg så atomsoppen og lysglimtet. Jeg kunne ikke forstå hvordan selv den mest radikale, militaristiske, og ufølsomme personen kunne fortsette å kjempe når de måtte sloss mot noe som dette, forteller Theodore Van Kirk til Time Magazine 60 år etter.

Van Kirk var navigatør på «Enola Gay», og hadde ikke sovet natt til 6. august. Kvelden før var mannskapet orientert om oppdraget deres: De skulle slippe en atombombe over Hiroshima. En bombe ingen helt visste hvordan fungerte i praksis. Ingen kunne si om de ville overleve toktet.

02.45 tok «Enola Gay» av fra flybasen i Tinian.

HIROSHIMA var ikke et tilfeldig mål. I månedene før atombomben var klar hadde amerikanerne brannbombet 66 japanske byer, og nærmest jevnet dem med jorda. Per 6. august var Hiroshima fortsatt ikke utsatt for et eneste alvorlig angrep.

En intakt by, i tillegg til at Hiroshima huset hovedkvarteret til feltmarskalk Hatas armèer, gjorde målet til en perfekt prøveklut for bomben. Hata ledet forsvaret av Sør-Japan, og byen var full av militære styrker og våpenfabrikker. Dersom bomben fungerte som den skulle ville amerikanerne slå to fluer i èn smekk:

Utryddelsen av det sør-japanske forsvaret, og sikre målinger av hvor kraftig bomben egentlig var.

- VI SATT OG SÅ NED da vi la merke til denne enorme skyen som kom mot oss, samtidig som vi kunne se ødeleggelsene som spredte seg fra sentrum. Flammer og hvit og svart røyk raste. Det er på det tidspunktet det er trist, for du vet at det er mange mennesker som blir ødelagt sammen med byen. Det var absolutt ikke hyggelig der og da, men det var en jobb som var gjort, sier Morris R. Jeppson.

Jeppson hadde en spesiell grunn til å se seg tilbake. Det var han som armerte bomben. Det var han som var ansvarlig for at masseødeleggelsesvåpenet virket. Det var han som holdt kjeft under offisersmiddagen etterpå.

- Etter å ha sittet og hørt på alle historiene til de andre offiserene, var det en som spurte meg om hva jeg hadde gjort i dag. Jeg tenkte jeg bare skulle gi en kort kommentar, og svarte: Jeg tror vi avsluttet krigen i dag.

DET GJORDE HAN SOM KJENT IKKE. 3 dager etter slapp USA nok en atombombe. Denne gangen over Nagasaki. Den bitre ironien for Nagasakis innbyggere var at byen i utgangspunktet ikke var hovedmålet. Men fordi byen Kokura var så overskyet at de ikke så målet, fortsatte bombeflyet «Bockscar» ferden til Nagasaki.

Også der var det tett skydekke, men 30 sekunder før de skulle slippe bomben ved hjelp av radar oppdaget de et hull i skylaget.

- Bomben traff byen på andre siden av de store fjellsidene som omgir Nagasaki. Flesteparten av befolkningen bodde på motsatt side, og ble skånet for det verste. Akkurat det sparte mange sivile liv, sier andrepilot Charles Albury.

I Hiroshima, derimot, ble svært få spart. Dødstallene er fortsatt usikre, men anslag tyder på at mellom 66 000 og 140 000 mennesker døde som følge av eksplosjonen. Senere døde tusenvis av stråleskader.

Amerikanske observasjoner tyder på at ingen som befant seg innenfor en radius av 800 meter fra bombenedslaget overlevde. Det gjorde derimot Sunao Tsuboi. Han befant seg en kilometer unna, akkurat der minneparken i dagens Hiroshima er. Tilfeldigvis var det også et av de få stedene i bykjernen hvor en bygning sto igjen.

Omgitt av lik, mennesker med unevnelige skader, og selv stygt forbrent over hele kroppen begynte han å løpe ut av byen. Han kollapset like utenfor et Røde Kors-sykehus.

- Jeg har gjennomlevd så mye smerte, men jeg er glad nå, sier Tsuboi. 60 år etter bomben.

NI DAGER etter Hiroshimas utslettelse kapitulerte Japan betingelsesløst. Keiser Hirohito overkjørte enkelte av sine militære ledere som ville fortsette kampene til det aller siste.

Amerikanerne gir æren for overgivelsen til sin egen bruk av atombomber. Uten dem ville krigen vart mye lenger, hevdes det.

- Alt jeg klarte å tenke på etterpå, var at jeg håper det aldri, aldri, kommer en tid hvor vi er nødt til å bruke disse våpnene igjen, forteller andrepilot Albury.

Kilder: Time Magazine og Wikipedia

PS! Datoen for markeringen er 6. august i Japan. På grunn av tidsforskjellen, var datoen bomben ble sluppet 5. august i Norge.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail:

DAGEN SOM FORANDRET VERDEN: Bruken av atombomber, og våpenkappløpet som fulgte, har holdt verden i en kontinuerlig terrorbalanse. Atombomben er fortsatt verdens mest fryktede masseødeleggelsesvåpen.
11,5 KVADRATKILOMETER: Det tok fire år å rydde Hiroshima etter den dødbringende bomben. I dag bor det 1,1 millioner mennesker i Hiroshima.
GAMLE MINNER: Morris R. Jeppson armerte atombomben den siste halvtimen før «Enola Gay» droppet den over Hiroshima. Først trodde han bomben ikke virket, men da han så lysglimtet skjønte han at han bare hadde talt feil.
ET NAVN FOR EVIGHETEN: B-29-bombeflyet «Enola Gay» ble oppkalt etter pilot Paul Tibbets\' mor.
SIKKER PÅ AT DE FORKORTET KRIGEN: Navigatør Theodore Van Kirk var livredd før det som skulle bli hans siste bombetokt i andre verdenskrig. Men han er sikker på at bombingen av Hiroshima og Nagasaki forkortet krigen.