Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- De trodde jeg var seriemorderen

Roger Valadez (64) var BTK-mistenkt. På TV så han folk som fotograferte huset hans.

ARRESTERT ETTER TIPS. Pensjonisten Roger Valadez bor alene i et hus i byen Wichita i Kansas, der politet fortsatt leter etter «BTK», mannen som skal ha drept sju mennesker mellom 1974 og 1977, og ytterligere én kvinne i 1986.

1. desember i fjor ble huset hans overvåket av drapsetterforskere hele dagen, før de aksjonerte på kvelden. Valadez ble pågrepet for en rekke mindre forhold - krenkelse av privat eiendom, manglende vedlikehold av bolig og feilparkering og oppbevaring av ikke-fungerende kjøretøy. Politiet innrømmet at de ble ledet til 64-åringen etter et tips i forbindelse med BTK-saken.

Nå saksøker Valadez tre medieselskaper, inkludert giganten Associated Press, for å ha knyttet navnet og adressen hans til saken. Samtidig sto han i går fram i intervjuer med TV-stasjonen KAKE og avisa The Wichita Eagle for å renvaske navnet sitt.

DÅRLIG DAG. Den første dagen i fjorårets siste måned startet dårlig for Valadez, som våknet med feber, og bestemte seg for å holde senga. Det skulle bli mye verre.

Klokka sju om kvelden hørte han stemmer utenfor, og hørte kraftig banking på døra.

- Før jeg visste ordet av det, var de inne i huset mitt, sier han.

Politiet hadde hatt huset under overvåkning hele dagen. Nå stormet bevæpnede, sivile tjenestemenn inn i huset.

- Jeg så bare en masse karer med skytevåpen. Det var ingen uniformer der først. Jeg forsto ikke at de var fra politiet, sier Valadez.

- JEG VAR SKYLDIG. Politiet ville ikke si offisielt at det var en BTK-relatert arrestasjon. Men uoffisielt trodde de at de hadde rett mann, hevder KAKE-TV i sin reportasje. 4. desember fortalte politiet til The Wichita Eagle at Valadez var sjekket ut av BTK-saken.

- Jeg var skyldig, og måtte bevise min uskyld, sier Valadez.

- Jeg mener - jeg var skyldig fra første sekund. Alle tenkte «vi har tatt fyren». Jeg vedder på at politiet hadde to dusin folk der ute. KBI (Kansas Bureau of Investigation) og åstedsetterforskere var ved huset mitt. Du rykker ikke ut med alle de menneskene for en sak om manglende vedlikehold av bolig, sier han.

BTK-saken ble ikke nevnt med et ord. Politiet sa imidlertid at de ville ha en DNA-prøve, men Valadez nektet. Han forsto ikke hvorfor de ønsket det. Dermed ble han plassert i en stol, holdt nede av to politimenn, mens en tredje tok en spyttprøve fra innsiden av kinnet hans.

- Jeg følte de ikke hadde noen rett til å gjøre det, sier Valadez.

Politiet har tatt DNA-prøver av hundrevis av menn i forbindelse med etterforskningen, skriver The Wichita Eagle.

SÅ HJEMMET PÅ TV. Valadez tilbrakte nesten et døgn i fengsel. Først gjennom en telefonsamtale med datteren fikk han vite at arrestasjonen var knyttet til BTK-saken.

Kvelden neste dag, 2. desember, var Valadez igjen en fri mann. Fortsatt siktet for manglende vedlikehold og krenkelse av privat eiendom. Men uten noen som helst tiltale i forbindelse med seriemordersaken.

Etter løslatelsen møtte Valadez barna sine på kontoret til advokaten Dan Monnat. Det var også her han først forsto hva som var i ferd med å skje med ham. På TV så han dobbelparkerte biler utenfor hjemmet sitt og folk som tok bilder av huset.

Han fikk seinere vite at navnet og adressen hans var kringkastet. Han husker fortsatt et TV-intervju han hørte, der en kvinne i nabolaget sa noe slikt som:

- Vi kan ikke tro at han var så nær oss, eller at vi hadde en morder midt blant oss.

KNUSTE EIENDELER. Da han kom hjem, så han resultatet av politiets husundersøkelser.

- De etterlot seg huset mitt smadret. Det er fortsatt ting jeg ikke finner. Knust glass, knuste lamper og mur. Ingenting er der det engang var. Ting jeg hadde på soverommet har endt opp i kjelleren, sier Valadez.

Men det verste er kanskje vissheten om at mange trodde han var seriemorderen som har vært fryktet i hjembyen hans i 30 år.

- Jeg vil at folk skal vite at jeg ikke er den personen media og politiet fikk dem til å tro at jeg var. Jeg er ikke annerledes enn andre, sier den skilte trebarnsfaren som er bestefar til tre.

Han krever nå at KSNW-TV, KFDI Radio og nyhetsbyrået Associated Press kommer med offentlige beklagelser for å ha hengt ham ut. I tillegg søker han erstatninger på over 470 000 kroner (75 000 dollar).

De saksøkte mediebedriftene har foreløpig sagt at de ikke har blitt kjent med søksmålet, og at de derfor ikke vil kommentere saken.

- Jeg vet en ting. Vi står fast ved alt vi gjorde, sier nyhetssjef Todd Spessard i KSNW-TV ifølge AP.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

sigbjorn.strand@dagbladet.no

OFFER: Liket av 24 år gamle Shirley Vian fraktes ut av hjemmet hennes, der hun ble funnet fastbundet og kvalt 17. mars 1977.
ETTERLYSER KJEDET: Dette bildet av Nancy Fox ble offentliggjort av politiet sist uke. De er ute etter opplysninger om kjedet Fox har på seg. Gullkjedet med to perler var fjernet fra åstedet da hun ble funnet drept i desember 1977. Politiet tror BTK kan ha <a href=\'http://www.dagbladet.no/magasinet/2005/01/07/419620.html\'>gitt bort kjedet</a> som en gave.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media