De var barneslaver i Norge

250 sovjetiske barn jobbet som slaver i norske fangeleire under krigen. Søstrene Katja (11), Nina (14) og Olga (16) ble tatt fra foreldrene og sendt til tvangsarbeid i Mo i Rana.

UTTRANSPORT: Søstrene Nina (14), Katja (11) og Olga (16) Svirejko ble fanget i de hviterussiske skogene og sendt alene til Norge. De ble først innkvartert på Grünerløkka skole og sendt videre derfra til Mo i Rana. På nazistenes transportliste står de oppført med 17 andre sivile tvangsarbeidere, de fleste av dem jenter under 16 år.
UTTRANSPORT: Søstrene Nina (14), Katja (11) og Olga (16) Svirejko ble fanget i de hviterussiske skogene og sendt alene til Norge. De ble først innkvartert på Grünerløkka skole og sendt videre derfra til Mo i Rana. På nazistenes transportliste står de oppført med 17 andre sivile tvangsarbeidere, de fleste av dem jenter under 16 år. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Skyter de oss, så skyter de oss. Det spiller ingen rolle.

Mamma og lillebror er bare en tur i nabolandsbyen for å handle den dagen det skjer. 14 år gamle Nina og de to søstrene sitter alene nede i jordhula og varmer seg rundt bålet da de plutselig hører noen rope «Halt» i skogen utenfor. Nina kjenner igjen SS-uniformene med en gang, men likevel blir hun ikke redd.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

795,-

1 år

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer