UTTRANSPORT: Søstrene Nina (14), Katja (11) og Olga (16) Svirejko ble fanget i de hviterussiske skogene og sendt alene til Norge. De ble først innkvartert på Grünerløkka skole og sendt videre derfra til Mo i Rana. På nazistenes transportliste står de oppført med 17 andre sivile tvangsarbeidere, de fleste av dem jenter under 16 år.
UTTRANSPORT: Søstrene Nina (14), Katja (11) og Olga (16) Svirejko ble fanget i de hviterussiske skogene og sendt alene til Norge. De ble først innkvartert på Grünerløkka skole og sendt videre derfra til Mo i Rana. På nazistenes transportliste står de oppført med 17 andre sivile tvangsarbeidere, de fleste av dem jenter under 16 år.Vis mer

De var barneslaver i Norge

250 sovjetiske barn jobbet som slaver i norske fangeleire under krigen. Søstrene Katja (11), Nina (14) og Olga (16) ble tatt fra foreldrene og sendt til tvangsarbeid i Mo i Rana.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Skyter de oss, så skyter de oss. Det spiller ingen rolle.

Mamma og lillebror er bare en tur i nabolandsbyen for å handle den dagen det skjer. 14 år gamle Nina og de to søstrene sitter alene nede i jordhula og varmer seg rundt bålet da de plutselig hører noen rope «Halt» i skogen utenfor. Nina kjenner igjen SS-uniformene med en gang, men likevel blir hun ikke redd.

Hun skjønner at de kanskje kommer til å drepe henne, men ennå forstår hun ikke hva døden innebærer. Det er derfor hun tenker at det egentlig ikke spiller noen rolle om de skyter henne.

Nazistenes slaver

Nazistenes krig i Sovjetunionen har rast i to og et halvt år nå. Landsby etter landsby er svidd ned til grunnen, og millioner av sovjetborgere er tatt til fange og sendt til tvangsarbeid i okkuperte land. Millioner er døde. Her, i de hviterussiske skogene, midt mellom Minsk og Mahiljou, har Ninas far Trofim kjempet med partisanene fra en provisorisk leir kamuflert av trær og løvverk.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn