De visste i 26 år at Alton var uskyldig

Advokatene lot ham få livstidsdom for drap.

I NESTEN 26 ÅR lå erklæringen i en forseglet konvolutt oppbevart i en låst boks sammen med advokatens testamente og pass. Noen ganger oppbevarte han boksen i skapet på soverommet, andre ganger under senga.

Og der forble den, år etter år.

SÅ, FOR OMTRENT TO ÅR SIDEN fikk advokat Dale Coventry, som er boksens eier, en telefon fra sin tidligere advokatkollega W. Jamie Kunz. Begge har jobbet som offentlig oppnevnte forsvarere.

De hadde ikke snakket sammen på ti år.

- Vi blir begge eldre, sa Kunz på telefonen.

- Vi bør gjøre noe med den erklæringen slik at den ikke forsvinner i tilfelle vi begge dør, fortsatte han til Coventry.

Dale Coventry forsikret ham om at erklæringen var trygg. Han fant den fram i den brannsikre boksen, men han leste den ikke. Det trengte han ikke. Han fikk påminnelser om saken hver gang han hørte i media at uskyldig dømte var sluppet fri.

I JANUAR I ÅR ringte Kunz den gamle kollegaen sin igjen. Denne gangen hadde han nyheter å komme med: Andrew Wilson var død.

SITTER FREMDELES I FENGSEL: Alton Logan ble dømt til livsvarig fengsel for mord og har nå sonet 26 år. Nå venter han på frikjennelsen etter at en gammel hemmelighet som kan frikjenne han er blitt avslørt. Foto: AP/M. Spencer Green
SITTER FREMDELES I FENGSEL: Alton Logan ble dømt til livsvarig fengsel for mord og har nå sonet 26 år. Nå venter han på frikjennelsen etter at en gammel hemmelighet som kan frikjenne han er blitt avslørt. Foto: AP/M. Spencer Green Vis mer

Dette var mannen de begge hadde representert i en mordsak for mange års siden. To politimenn var blitt drept.

Kunz ba Coventry om å hente fram erklæringen.

- Den ligger i en forseglet konvolutt, svarte Coventry.

- Åpne den! sa Kunz utålmodig.

COVENTRY LESTE DE FÅ LINJENE HØYT. De to advokatene hadde skrevet dem ned for mer enn 25 år siden:

«En uskyldig mann sitter fengslet. Han navn er Alton Logan. Han drepte ikke sikkerhetsvakten på en McDonalds-restaurant i januar 1982.»

I dokumentet het det videre at en annen person var ansvarlig for drapet.

De to advokatene visste det, for klienten deres, Andrew Wilson hadde fortalt dem at han sto bak drapet.

De visste i 26 år at Alton var uskyldig

Men det var en hake.

DE FLESTE AMERIKANSKE delstater tillater advokater å avsløre taushetsbelagt informasjon for å forhindre død, alvorlig skade eller svindel. Men i denne saken fantes det ikke noe slikt unntak fra den generelle taushetsplikten mellom advokat og klient.

Da Andrew Wilson fortalte advokatene sine at det var ham, og ikke Alton Logan, som hadde drept sikkerhetsvakten, følte de seg maktesløse.

De hadde informasjon som kunne renvaske en mann de mente var uskyldig. Men de kunne ikke gjøre noe med det de visste. I flere tiår sa de ingenting.

SLIK DE TO HUSKER DET, gliste Andrew Wilson, som ventet på dommen i en annen sak der to politimenn ble drept, da han fortalte dem om skyteepisoden på McDonalds.

Kunz husker Wilson som et barn som hadde blitt tatt for å gjøre noe uskikkelig.

- Jeg var overrasket over hvor freidig han var da han fortalte oss det. Han skammet seg ikke og syntes ikke det var ubehagelig. Han smilte og lo på et vis, og sa «Ja, det var meg.»

MEN PÅ DETTE TIDSPUNKTET hadde Alton Logan allerede blitt siktet for skyteepisoden på McDonalds. Her hadde en sikkerhetsvakt blitt drept, en annen ble såret.

En annen mann, Edgar Hope, var også arrestert i saken og hadde fått utnevnt den offentlige forsvareren Marc Miller.

Advokat Marc Miller forteller at han ble svært overrasket da klienten hans opplyste at han ikke kjente Alton Logan og at han aldri hadde sett ham før de begge ble arrestert i saken. Ifølge Miller var Hope veldig bestemt:

- Du må fortelle advokaten at han representerer en uskyldig mann.

Edgar Hope gikk et steg lenger, forteller Miller:

- Han fortalte at det var Andrew Wilson som var hans høyre hånd og mannen som holdt vakt, og oppfordret til å få dette bekreftet av vennene sine i miljøet.

Advokaten fikk det bekreftet.

Han gitt så til Alton Logans advokat og fortalte at klienten hans var uskyldig. Men han ga ingen flere detaljer.

Først oppsøkte han imidlertid Kunz, også offentlig oppnevnt forsvarer og tidligere partner.

- Du tror livet ditt er vanskelig nå? husker Miller at han sa til Kunz.

- Min forståelse av dette er at din klient Andrew Wilson er drapsmannen i McDonalds-drapet, sa Miller til Kunz.

DE TO FORSVARSADVOKATENE Coventry og Kunz møtte klienten sin Andrew Wilson i fengselsbiblioteket. De forteller nå at de konfronterte ham med påstanden der. Han tilsto uten å angre. De presset ham ikke for detaljer.

- Ingen av oss tvilte, sier Coventry.

Han legger til at det ikke bare var Wilsons tilståelse de hadde i saken. Tekniske prøver av skytevåpenet knyttet en kule funnet ved McDonalds-åstedet med et våpen politiet fant like ved der Andrew Wilson bodde. Der hadde de også funnet tjenestevåpnene til de to drepte politimennene.

DE TO ADVOKATENE hadde to store bekymringer. Et nytt drap kunne nå bli knyttet til deres klient, altså McDonalds-drapet, samtidig kunne en uskyldig mann ville bli dømt for mord.

- Det var sannsynlig at han ville få dødsstraff, sier Kunz.

Men på grunn av de etiske reglene holdt de kjeft.

ISTEDEN SKREV DE NED det de hadde blitt fortalt. Om de noen gang kom i en situasjon der de kunne hjelpe Logan ville de ha det skriftlig, slik at ingen kunne hevde at de bare hadde funnet det opp. De oppga ikke navnet til Wilson i dokumentet fordi de fryktet at noen kunne komme til å høre om dokumentet og kreve det offentliggjort. De laget ikke engang en kopi.

17. mars 1982 signerte Kunz, Coventry og Miller erklæringen.

- Jeg har mottatt informasjon fra kilder om at en mann ved navn Alton Logan som ble tiltalt for drapet på Lloyd Wickliffe ikke står bak skyteepisoden, sto det i den.

De visste at erklæringen måtte holdes hemmelig. 

Advokatene så etter måter å hjelpe Logan på uten å skade sin egen klient. De søkte råd hos juseksperter, etiske kommisjoner og fagforeningen.

Kunz forteller at han nevnte saken for andre advokater mange ganger i årenes løp. Han avslørte aldri navn, men forklarte at han visste at en mann sonet livstidsdom for et lovbrudd hans klient i virkeligheten sto bak.

- Det er ingenting du kan gjøre, var svaret.

COVENTRY HADDE EN IDÉ. Han kom fram til at Andrew Wilson antakelig ville bli henrettet for politidrapene. Han besøkte ham i fengsel og stilte han følgende spørsmål:

- Kan jeg avsløre det du fortalte meg etter din død?

- Jeg klarte å si det uten å fremstå som hensynsløs. Han var ikke dum. Han forsto akkurat hva jeg spurte om. Han visste han ville få dødsdom og han gikk med på det, sier Coventry.

Senere spurte Coventry klienten det samme spørsmålet igjen, og han fikk det samme svaret.

ANDREW WILSON FIKK IKKE DØDSSTRAFF. Han ble dømt til livsvarig fengsel.

Dødsdommen ble omgjort etter at han kom med påstander om at politiet i Chicago hadde slått og brent ham med en radiator og brukt elektrosjokk for å få ham til å tilstå.

Rundt ti år senere kom det en rapport som konkluderte med at politiet over en 20-årsperiode hadde torturert 10 - 15 stykker for å få dem til å tilstå.

ALTON LOGANS SAK gikk sin gang i rettsvesenet. Coventry fulgte deler av rettssaken. Det dreide seg om dødsstraff.

- Det er svært ubehagelig å se på folk bestemme seg for om en uskyldig mann skal dø, sier han.

Advokatene hadde en plan om det kom til å gå så langt. De ville anke til guvernøren for å stoppe henrettelsen.

Men Alton Logan fikk en livstidsdom, og advokatene forble tause.

RYKTENE GIKK. Da Logan skiftet advokat kontaktet han Marc Miller, som hadde forsvart hovedmannen bak McDonalds-drapet, Edgar Hope.

Den nye advokaten hadde hørt at Miller visste noe. Miller fortalte at han ikke kunne hjelpe ham. Han gjentok likevel de ordene han hadde sagt til Logans første advokat mer enn 10 år tidligere:

- Du representerer en uskyldig mann.

ALTON LOGAN FIKK NYHETEN I FENGSEL. Først hørte han at Andrew Wilson var død. Dernest at det fantes en erklæring i saken hans.

- Jeg sa endelig, noen har stått fram og fortalt sannheten. Jeg har sagt dette de siste 26 årene. Det var ikke meg, sier Logan.

I januar avslørte de to advokatene sin hemmelighet i en rettssal med tillatelse fra en dommer.

To måneder senere vitnet advokat Marc Miller om at hans klient Edgar Hope hadde erklært at Alton Logan var uskyldig.

Men en erklæring og et vitnemål gir ingen garanti for frihet, det beviser heller ikke uskyld.

Det vet Alton Logan. Etter å ha tilbrakt nær halvparten av sitt liv i fengsel, vet 54-åringen at han ikke selv kan avgjøre sin skjebne.

- Jeg må akseptere det som måtte komme, sier han i besøksrommet i Stateville Correctional Center i Joliet.

HAN INSISTERER PÅ at han ikke er sint på Edgar Hope - drapsmannen som hevdet at Logan var uskyldig, og ikke bærer han nag til den skyldige Andrew Wilson heller. Han sier at han en gang oppsøkte Andrew Wilson i fengselet og ba ham si sannheten. Wilson bare smilte og fortsatte å gå.

Alton er heller ikke forbannet på advokatene som holdt på hemmeligheten. Men han lurer på om det ikke var noe mer de kunne ha gjort.

- Det jeg ikke forstår er at du vet sannheten, du holder på den og du kjenner konsekvensene av å ikke stå fram. Er en jobb viktigere enn et individs liv?

Advokatene sier handlemåten dreier seg om deres klient, Wilson, og at det ikke har noe med jobbene deres å gjøre. De holder fast på at justismordet er påtalemyndigheten og politiets feil.

Kunz forstår at folk synes det han har gjort er avskyelig. Men han understreker igjen på at han hadde en forpliktelse overfor klienten sin.

- Om jeg hadde angitt ham, da burde jeg ha følt meg skyldig, da kunne jeg ikke ha levd med min egen samvittighet. Jeg har alltid vært opprørt over den urettferdige behandlingen Alton Logan fikk. Det er klart hvor mitt ansvar ligger og det er hos min klient, sier han.

PÅ FREDAG møter Logan i retten igjen. Harold Winston er hans nåværende advokat. Han jobber for en ny rettssak. I tillegg til erklæringen har han samlet nye bevis, blant annet et øyenvitne som sier at Logan ikke var på McDonalds.

De har også et brev fra en innsatt som hevder Wilson signerte en uttalelse mens han satt i fengsel. Der erklærte han seg selv som drapsmannen og renvasket Logan.

DET GJENSTÅR NOEN HINDER. Logan kan ikke lene seg på Edgar Hope. Ifølge advokaten hans vil Hope antakelig påberope seg sin grunnlovsfestede rett til ikke å vitne.

Han må også forholde seg til ubestemmelige øyenvitner. En person har skiftet versjon. Men sikkerhetsvakten som ble såret i skyteepisoden står fast på sin historie. Et tredje vitne, som nå er død, har sagt at Wilson og Logan lignet på hverandre.

Logan foretrekker å ikke se for langt framover og heller ikke dvele ved fortida. Han vil ikke tenke på sjansene han har mistet: Ekteskap, jobb, barn.

- Du kan ikke leve med situasjonen jeg er i og hele tiden si «hva om ... ?»

Logan forteller at han vil flytte til broren i Oregon om han blir frikjent.

- Etter å ha tilbrakt 26 år i dette helveteshullet vil jeg dra så langt unna som mulig, sier han.

I mars oppfordret avisa Chigaco Sun-Times guvernøren og statsadvokaten til å slippe Logan fri. Delstaten har så langt ikke kommentert saken.

I FENGSELSCELLA SI har Alton Logan en kopi av den 26-år gamle erklæringen. Han leser de få linjene innimellom, og forsøker å forstå hva advokatene tenkte den gangen om papirlappen som kan gi ham friheten.

Han vedder ikke på det.

- Jeg er ikke sikker. Jeg blir først sikker når de sier til meg at jeg kan gå.

Foreløpig venter han bare. Den tunge fengselsdøra lukkes igjen bak ham når han går ned korridoren til cella si. Han ser seg ikke tilbake.

Denne saken er skrevet av nyhetsbyrået Associated Press (AP) og oversatt og bearbeidet av Magasinets nettredaksjon. Har du spørsmål, ta kontakt på e-post.

LIGNET DE HVERANDRE?</B> Andrew Wilson tilsto at han var den egentlige skyldige, men Alton Logan ble dømt for drapet på en sikkerhetsvakt utenfor McDonalds. Wilson døde i fengselet i år, og nå kan tilståelsen hans endelig offentliggjøres.
<B>HER OPPBEVARTE HAN HEMMELIGHETEN:</B> Advokat Dale Coventry med den brannsikre boksen hvor erklæringen som viste at Alton Logan var uskyldig ble oppbevart.
KUNNE IKKE AVSLØRE HEMMELIGHETEN: Advokat W. Jamie Kunz håper Alton Logan endelig kan komme ut av fengselet. Kunz måtte vente til klienten hans døde med å avsløre sannheten.
BÆRER IKKE NAG:</B> Men Alton Logan lurer på om de to advokatene kunne ha gjort noe mer for å få ham frikjent for 26 år siden.