Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Deilig og fransk

Det er få ting som hjelper bedre mot mørketida enn et solid fransk måltid.

- A BARGAIN! Et røverkjøp. For dessert-elskere som meg er dette alene grunn nok til å gå her. Amerikaneren på nabobordet var ikke i tvil. Hun hadde bestilt Brasseriets store dessertvogn (110,-), som inneholdt flere typer frukt og bær på sprit, sjokoladekake, crème brûlée, kransekake, pannacotta, ymse sorbeter - og så videre. Og det den dessertglade amerikaner hadde festet seg ved, var det som sto med liten skrift i menyen: «... med påfyll om ønskelig.» Det var absolutt ønskelig. Nå satt slikkmunnen og hygget seg med andre servering.

BRASSERIE A TOUCH of France er en gammel traver. En restaurant Robinson og Fredag har besøkt flere ganger. For mange ganger?

- Nei, sa Robinson bestemt. - Populære steder midt i hovedstaden skal testes regelmessig. Med den farten kokker, eiere og betjening kommer og går i denne bransjen, trengs ikke seismologiske instrumenter for å måle svingninger i kvalitet. Ikke at brasseriet like ved Egertorget har vært mer utsatt enn andre steder. Men i løpet av de 13 åra stedet har eksistert, har Robinson og Fredag gått derfra med varierende inntrykk. De var der sist for vel et år siden, og var svært fornøyde.

- Derfor er forventningen naturlig nok stor nå. Fallhøyden likeså, sa Fredag.

For deg som ikke kjenner stedet, er menyen preget av gamle klassikere fra det franske kjøkken.

- Ingen bombe, akkurat, med det navnet, bemerket Robinson.

- Riktig det. Men vi har da vært på ganske mange steder opp gjennom åra som kaller seg både franske og brasserier, uten at det minner nevneverdig om det vi har opplevd på besøk i republikken. Med lange benker, små bord, store speil, solid takhøyde og effektiv, korrekt men behagelig uformell service, er det ingen problemer med å godkjenne betegnelsen «brasserie». Andelår confit, skalldyrfat, andeleverterrine, bouillabaisse, andebryst og grillet indrefilet med pommes frites og bearnés - menykartet er også gjennomgående fransk.

- Greit nok. Men smaker det like godt som sist? undret Fredag. - Eller enda bedre? Det er lov å håpe, sa Robinson.

FOR Å KOMME i riktig stemning valgte Robinson og Fredag å starte med et lite glass pastis med vann. Later man som man er i Paris, kan man like godt gjøre det grundig. Fra menyen valgte Robinson Husets andeleverterrine med brioche og krydderkokt pære (135,-) og Grillet indrefilet med aspargesbønner, bakt tomat, pommes frites og bearnéssaus (245,-). Under forrige besøk hadde Fredag kastet lange blikk mot sidemannens Skalldyrsuppe med marinerte kamskjell (95,-), og kunne lykkelig konstatere at den fremdeles fantes på menyen. Til hovedrett ble Rosastekt andebryst med sitronglasert fennikel og savoykål (245,-) valgt. Ikke overraskende domineres vinutvalget fullstendig av franske herligheter. Til suppa valgte Fredag et glass Muscadet Sainte Radegonde (70,-). Til andebrystet og oksefileten ble det ei flaske Côtes du Rhône Domaine les Goubert, årgang 1999 til kr 395,-. Ypperlige valg, begge deler, skulle det vise seg. «YPPERLIG» er for så vidt et dekkende ord for alt som fulgte. Det eneste Fredag hadde å utsette på suppa, kokt på kraft av strandkrabber fra Vestlandet, var at han skulle hatt mer. Men så snart andebrystet kom, var det glemt.

- Nydelig kjøtt og deilig tilbehør. Kokken kan sine ting, ingen tvil om det. Kålen har fått lov å beholde sin sprøhet og den litt spisse fennikelsmaken er blitt behagelig avdempet av glaseringen i sitron og sukker.

Robinson var like fornøyd. Andeleverterrine kan fort bli i mektigste laget, men denne var usedvanlig lett og delikat. Indrefileten scoret også høyt. - Dette er en klassiker som ofte blir mishandlet til veikronivå. Men når en får det servert slik som her, skjønner man hvorfor det er blitt en klassiker. At chips kan smake så godt, hadde jeg nesten glemt, sa Robinson, som også ga resten av tilbehøret godt skussmål.

MÅLTIDET BLE RUNDET av med et besøk av dessertvogna. På forespørsel om hva de ønsket, lot både Robinson og Fredag seg inspirere av Ole Brumm - og fikk to tallerkener fulle av godsaker.

- Amerikaneren hadde rett. Dette er et røverkjøp, selv om jeg tror jeg dropper påfyll, sa Fredag.

- Jeg fikk også rett, sa Robinson. - Det var bra sist. Men denne gangen var det enda bedre. Vive la France!

<B> UTSØKT TOUCH: </B> Ypperlig, mente Robinson & Fredag om besøket på A Touch of France.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media