Den blinde pingvinen måtte dø

Det inspirerte fotografen Thijs.

ANTARKTIS ER «HOT». Hvert år besøker tusenvis av turister det kalde kontinentet lengst sør på jordkloden - de fleste kommer med store, komfortable cruiseskip.

Den nederlandske fotografen Thijs Heslenfeld ville oppleve det ekte Antarktis, og mønstret i stedet på barken «Europa» som seiler ekspedisjoner over hele verden.

- Jeg ville vise Antarktis slik det virkelig er, ikke bare søte små pingviner og blå isfjell. Ved å reise til det mest ugjestmilde stedet på jorda kommer du veldig tett på den tynne linja mellom liv og død, forteller fotografen.


HESLENFELD HAR NYLIG
gitt ut sine beste bilder fra Antarktis i boka «Cold».

Tittelen spiller ikke bare på fravær av varme, men også på kulde i betydningen følelsesløs og reservert.


Til Dagbladet.no forteller fotografen om noen svært bevegende øyeblikk:

- Når man ser en baby-pingvin som er underernært og forsøker å overleve, blir man rørt og trist. Men jeg har innsett at det finnes en annen måte å se det på. Nemlig at dette er en del av naturen, en del av det vakre ved livet, sier Heslenfeld.

- Ett av bildene mine viser en voksen kongepingvin som har mistet begge øynene sine. Han bare står der og venter på å dø. Men han gjør det med stor verdighet, som om han aksepterer døden - og for meg er det inspirerende og vakkert. Jeg må bare håpe at når min tid kommer kan jeg klare å være like rolig og åpen for min skjebne som denne pingvinen var.

Foto: THIJS HESLENFELD, fra boka «Cold»
Foto: THIJS HESLENFELD, fra boka «Cold» Vis mer


FOTOGRAFEN BESKRIVER
Antarktis som forlatt, ensomt, ekstremt barskt og veldig vakkert.

- Jeg ble overrasket over det rike dyrelivet, særlig det som finnes under vann. Jeg opplevde Antarktis som varmere enn det jeg hadde forventet, og det var ofte plussgrader i lufta på de stedene vi besøkte, forteller Heslenfeld til Dagbladet.no.

Første gang fotografen besøkte kontinentet var i 2005, og da var ikke global oppvarming et like omtalt tema som nå.

- Reisene mine har fått meg til å forstå at klimaendringene slår hardest på de stedene der makstemperaturen har vært rett under frysepunktet. Forskjellen mellom -30 og -25 grader har ikke så mye å si, påpeker han.

- Men når temperaturen går fra å være tre minusgrader om sommeren til å bli to plussgrader, vises det veldig tydelig. Og det er dette som skjer på utsatte steder som Svalbard og den antarktiske halvøya.


Heslenfeld finner inspirasjon i de barske realitetene i Antarktis, og mener det er mye lærdom å hente fra livet til dyrene som strever i en iskald hverdag.

- Vi mennesker, og særlig vi i Vesten, lever i en verden vi selv kontrollerer i stor grad. Så mye at vi har glemt livets realiteter. Og virkeligheten er at vi lever - og så dør vi. Punktum. Og det er ikke noe galt i det! Men vi har blitt så redde for å dø at vi gjør alt for å unngå det, mener han.

- Antarktis kan virke kaldt og ugjestmildt ved første øyekast, men jeg elsker å besøke steder hvor livet fremdeles er virkelig, hvor døden er like mye til stede som livet.

Den blinde pingvinen måtte dø

Nederlenderen finner en liknende tosidighet i framtida til planeten vår.

- Kulde trenger varme, skjønnhet trenger noe stygt og liv trenger død. Jorda vil kunne overleve alt vi mennesker gjør med den, tror jeg. Men samtidig er sjansene store for at vår egen rolle her på planeten er i ferd med å ta slutt.

Denne saken er laget av Magasinets nettredakjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på epost.

ENSOMT: Heslenfeld ønsker å vise at Antarktis er noe mer enn bare søte pingviner og vakre, blå isfjell.
MØTER DØDEN MED VERDIGHET: Denne kongepingvinen har mistet begge øynene, og står bare og venter på å dø. Det fikk fotograf Thijs Heslenfeld til å tenke på den tynne linja mellom liv og død i Antarktis.
FOTOBOK: Heslenfelds bilder er publisert i blant annet bladet National Geographic. Hans beste bilder fra Antarktis er nå samlet i boka «Cold».
IKKE NOE LATMANNSLIV: I stedet for å besøke kontinentet fra et bekvemt cruiseskip, valgte Heslenfeld å mønstre på den nederlandske barken «Europa».