Den ene sønnen ble sveket, den andre begikk selvmord

Sveriges mektigste finansfamilie åpner seg for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PATRIARKEN MARCUS Wallenberg d.y.(1899-1982) var en despot. Han styrte Wallenberg-imperiet med jernhånd, ofte i konflikt med broren Jacob, som var den andre sentrale lederen i selskapene.  

Hans eldste sønn Marc Wallenberg skulle drive imperiet videre. Faren ville fusjonere familiens bank, Stockholms Enskilda Bank, med Skandinaviska Banken for å bygge imperiet enda større, mot broren Jacobs vilje. Sønnen var ment å gjennomføre fusjonen.

Marc, en følsom mann, som aldri oppnådde mer enn middelmådige resultater på skolen, orket aldri presset.

Han skjøt seg selv 18. november 1971.

OPPLYSNINGENE OM de voldsomme konfliktene, svikene, og mennene bak Sveriges største finansselskaper, kommer fram i en ny dokumentarserie på Sveriges Television (SVT). Der forteller den nåværende patriarken i familien, Peter Wallenberg (80) - despoten Marcus\' yngste sønn og Marcs bror - for første gang om familiens mest såre og personlige historie. For også Peter lå i konflikt med faren.

- Peter Wallenberg ble preget for livet av sin relasjon til faren Marcus. Det førte blant annet til at han levde 13 år i utlandet på 50- og 60-tallet. Konflikten ble aldri løst, og Marcus dør i 1982, mens såret fremdeles blør, sier skaperen av dokumentarserien, Gregor Nowinski, i et intervju med SVT.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer