Landkrabbe: Odd Børretzen (85) har tilbrakt sommeren i seilbåt på sjøen i over 65 år. I år er ikke helsa god nok. Han må holde seg på land. - Det er er rart, som å tilhøre en helt annen menneskerase, sier han. Foto: Jørn H. Moen /Mikkel Moen Larsen/ Dagbladet
Landkrabbe: Odd Børretzen (85) har tilbrakt sommeren i seilbåt på sjøen i over 65 år. I år er ikke helsa god nok. Han må holde seg på land. - Det er er rart, som å tilhøre en helt annen menneskerase, sier han. Foto: Jørn H. Moen /Mikkel Moen Larsen/ DagbladetVis mer

Den gamle mannen uten havet

Det er den første sommeren Odd Børretzen (85) ikke kan seile. Han skulle gjerne sagt at han synes det er helt «all right».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Nå tilhører jeg en helt annen menneskerase, sier Odd Børretzen.

Han har akkurat satt spaserstokken fra seg og forsiktig knekt sin lange kropp ned i en stol på uteserveringa i småbåthavna hjemme i Holmestrand. Han har bestilt seg en øl, han har tatt en slurk og han har pekt mot der seilbåten hans pleier å ligge. «St. Pierre» er ikke der nå. Sønnen hans har henne.

Børretzen er heller ikke der han skal være. Han skulle vært i båten. Han har vært i båt om sommeren i over sekstifem år. Fra han var tyve jobbet han på skip i sju år. Ja, han er båt for så mange som elsker tekstene hans. Særlig etter den der evinnelige måkesangen.

-Hver sommer har jeg vært en som har seilt langs kystene her, og så har jeg ligget i havnene, og så har folk spasert på bryggene og tittet ned på de fine båtene. Tittet ned på meg, og jeg har sittet i cockpit med min morgenkaffe og vinket opp til dem. Men nå er jeg en av dem som går der oppe og titter ned. En helt annen rase.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn