Grønt er det nye rødt:: Ikke alle synes det er greit å følge med på endringer når Kina skal bli en stormakt, men blant det nye, dyre og vestlige består de statlige purrene fra kollektivbruk utenfor byen. Mette Randem)
Grønt er det nye rødt:: Ikke alle synes det er greit å følge med på endringer når Kina skal bli en stormakt, men blant det nye, dyre og vestlige består de statlige purrene fra kollektivbruk utenfor byen. Mette Randem)Vis mer

Den grønne fare

Det nytter ikke å purre på revolusjonen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Andreas Viestad er matskribent, tv-kokk og kokebokforfatter. Sammen med fotograf Mette Randem serverer han sine favoritter i Magasinet hver lørdag.

En rullestol kommer trillende nedover gata, full av purre. En gammel mann stavrer bak, han stopper stadig for å trekke pusten. Så kommer en annen gamling, i Mao-skjorte og matchende caps, trillevogna hans er også full av purre. Deretter kommer en mann med et fuglebur, på vei til parken for å lufte kanarifuglen sin. Når jeg ser ham på vei hjem igjen en times tid seinere, har han en bunt purre under den andre armen.

Det er formiddag i utkanten av Beijing. Ved siden av oss raser Xiangheyuan-veien i åtte felt, på andre siden av gata danser et dusin gule heisekraner en vill, usynkronisert dans. Beijing er hektisk, kanskje det mest hektiske stedet på kloden, en tre tusen år gammel by med over tjue millioner mennesker, som er i ferd med å gjennomgå den mest dramatiske bli-ny-operasjonen verden har sett. Akkurat nå bygges det mer i Beijing enn det gjør i hele Europa til sammen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn