Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
INGEN HVEM SOM HELST: Ola Teigen fra Narvik  ledet AUF, landets største ungdomsparti. Han var en politisk komet, Arbeiderpartiets kronprins. Han ble bare 33 år. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Den hemmelige KGB-skandalen som har forfulgt AP i 46 år

Denne mannen var Arbeiderpartiets kronprins. Slik var det hemmelige KGB-spillet som felte Ola Teigen.

- Det begynte med et tyveri. Et brev, stjålet fra en rotete kontorpult i Arbeidernes Pressekontor på Youngstorget i Oslo. Datoen var 11. februar, året 1968. Ute var det mørkt. Noen av kveldsvaktene var kanskje så travle at de ikke fikk med seg at noe forsvant fra pulten i redaksjonslokalet. Men det stjålne brevet ble starten på en personlig tragedie. Og på en av de mest myteomspunne politiske hendelsene i Norge under den kalde krigen. Innholdet i det maskinskrevne brevet splittet Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) og la liv og politiske karrierer i grus.

- Brevet slo ned som ei bombe. Det skapte en forferdelig brudulje, sier tidligere utenriksminister og AUF-leder Bjørn Tore Godal (71).

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?