Den mystiske høydesyken

Hva skjer når den mest sporty fjellklatrer føler seg fyllesyk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA TOPPTRENTE VERGARD ULVANG skulle opp på Elbrus i Kaukasus i 1992 ble det tøffere enn den verste femmil. Fjellet på 5642 moh. regnes som Europas høyeste.

Oppkast og store høydeproblemer preget oppstigningen, ifølge avisa Nordlys, men Ulvang kom seg opp som førstemann.

- Påkjenninger som dette utsetter vi oss aldri for i treningssammenhenger, sa Vegard til Nordlys etter avsluttet tur. Bestigningen var en del av ekspedisjonen «Fem fjell. Fem verdensdeler. Fem uker». Og Ulvang reddet Norges ære. Slik gikk det ifølge avisa med de andre som startet 05.00 fra 3700 m.o.h:

Deltaker Bård Stokkan spydde hele natta, og kom aldri ut av senga. Odd Eliassen fikk svimmelhetsanfall og snudde på 4900. Arne Næss krysset det farlige isfeltet, ble livredd for returen og rygget sakte tilbake fra 5000. Ivar Tollefsen kollapset og måtte leies hjem i komatilstand fra 5400. Stein P. Aasheim møtte veggen og returnerte fra 5500. Vegard spydde ut kjeksen sin og ville hjem, men ble overtalt av Ralph Høibakk til å presse seg de siste 200 meterene.

I DAG AVDRAMATISERER hardbarkede Ulvang fjellturen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer