Den nye usynlige platebransjen

Det er Telenor som tjener på nettpiratene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne debatten ruller og går, men lite nytt er etter min mening tilført i løpet av de siste åra. Jeg ønsker derfor å igjen presisere noen poenger tatt fra et innlegg jeg skrev i 2002, det virker som om få er villige til å se på problemene fra dette perspektivet:

I gamle dager var modellen på den utskjelte næringskjeden kalt platebransjen omtrent slik:

Opphavsmannen skrev låter som artisten spilte inn, for deretter å la plateselskapet trykke opp CD-er som platebutikkene så solgte til forbrukeren.

Artisten fikk en andel av dette platesalget i form av royalties (en prosentandel fra salget) - i snitt ofte mellom 10-15% av den prisen plateselskapet fikk betalt for en CD fra platebutikkene.

Opphavsmannen fikk sin andel i form av at plateselskapet betalte en avgift for hvert eksemplar de trykket opp av en CD som inneholdt en opphavsbeskyttet sang til TONO, som videreformidlet disse pengene til rett opphavsmann.

Dette var snakk om rundt 10-11% av den prisen plateselskapet fikk fra platebutikkene fordelt på antall sanger en inneholdt.

Opphavsmennene fikk dessuten betalt fra kringkasterne hver gang disse spilte en av deres beskyttede sanger på radio eller tv; også denne avgiften ble innkassert av TONO.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer