Den nye vinen

Den vanlige eddiken er sur på balsamicoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke så lenge siden eddik kom i to ulike typer. Den milde som holdt sju prosent og den sterke som holdt 35 - og som både kunne brukes i matlaging og rengjøring. Så kom vineddikene og en kort stund kunne man velge mellom rød og hvit. Deretter eksploderte det i ulike eddiker. Og så kom balsamicoen.

Balsamicoeddiken ble feiret som om det var evolusjonens sluttfase. En eddik som faktisk er god! Søt, mild, deilig, og passer til alt, til og med jordbær. Men balsamico, enda så godt det kan være, er ikke alt en eddik skal være. (Det er, strengt tatt, ikke engang en eddik, i hvert fall ikke i den opprinnelige betydningen, som vin aigre - sur vin - for balsamico er lagd direkte på druemosten, ikke av vin eller annen alkoholholdig væske.)

Mens balsamico er vennlig og dominerende (den tilfører like mye søtt som syrlig), er vineddik langt strengere. Samtidig har den en sterk rettferdighetssans som balsamicoen mangler, den er ikke like brautende, og sørger for at alle smaker får like mye å si. Brukt i små mengder i supper, gryter eller sauser legger du ikke merke til at den er der, bare at det smaker godt mer og friskere. Større mengder, som man skulle tro ville ødelegge, kan bære en hel rett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer