"DEN SISTE JØDEN I VINNITSA": Dette verdenskjente bildet fra 1943 er fra Vinnitsa i Ukraina og kom fra fotoalbumet til en av Einsatzgruppens soldater. Bildet viser en tysk soldat er i ferd med å skyte en jøde over en massegrav. På bildet står innskriften "Den siste jøden i Vinnitsa." Alle de rundt 30 000 jødene i byen var drept. Foto: Yad Vashem Archives
"DEN SISTE JØDEN I VINNITSA": Dette verdenskjente bildet fra 1943 er fra Vinnitsa i Ukraina og kom fra fotoalbumet til en av Einsatzgruppens soldater. Bildet viser en tysk soldat er i ferd med å skyte en jøde over en massegrav. På bildet står innskriften "Den siste jøden i Vinnitsa." Alle de rundt 30 000 jødene i byen var drept. Foto: Yad Vashem ArchivesVis mer

- Den siste jøden i Vinnitsa

Tyskerne hadde drept den siste jøden i byen. I dag minnes verden Holocaust.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- MINE KJÆRESTE, før jeg dør skriver jeg noen få ord. Vi er i ferd med å dø, 5000 uskyldige mennesker. De skyter oss. Kyss til dere alle, Mira.

Denne lappen ble funnet i klærne til en kvinne som ble lagt i en jødisk massegrav nær byen Obeliai i Litauen. Den var skrevet med blyant på jiddisch.

Du kan se lappen hos det israelske Yad Vashem Holocaust-museet, som i dag åpner en utstilling som handler om de glemte historiene fra Holocaust. Utstillingen kommer i forbindelse med at det i dag er den årlige minnedagen for Holocaust.

De siste årene har forskerne ved museet jobbet med å avdekke drapene på jøder i det gamle Sovjetunionen. Mange av tyskernes herjinger i øst er veldokumentert, som Babi Yar-massakren, men fortsatt finnes mange ukjente historier.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn