Du leser nå Dagbladet Pluss

- Den siste jøden i Vinnitsa

Tyskerne hadde drept den siste jøden i byen. I dag minnes verden Holocaust.

"DEN SISTE JØDEN I VINNITSA": Dette verdenskjente bildet fra 1943 er fra Vinnitsa i Ukraina og kom fra fotoalbumet til en av Einsatzgruppens soldater. Bildet viser en tysk soldat er i ferd med å skyte en jøde over en massegrav. På bildet står innskriften "Den siste jøden i Vinnitsa." Alle de rundt 30 000 jødene i byen var drept. Foto: Yad Vashem Archives
"DEN SISTE JØDEN I VINNITSA": Dette verdenskjente bildet fra 1943 er fra Vinnitsa i Ukraina og kom fra fotoalbumet til en av Einsatzgruppens soldater. Bildet viser en tysk soldat er i ferd med å skyte en jøde over en massegrav. På bildet står innskriften "Den siste jøden i Vinnitsa." Alle de rundt 30 000 jødene i byen var drept. Foto: Yad Vashem ArchivesVis mer

- MINE KJÆRESTE, før jeg dør skriver jeg noen få ord. Vi er i ferd med å dø, 5000 uskyldige mennesker. De skyter oss. Kyss til dere alle, Mira.

Denne lappen ble funnet i klærne til en kvinne som ble lagt i en jødisk massegrav nær byen Obeliai i Litauen. Den var skrevet med blyant på jiddisch.

Du kan se lappen hos det israelske Yad Vashem Holocaust-museet, som i dag åpner en utstilling som handler om de glemte historiene fra Holocaust. Utstillingen kommer i forbindelse med at det i dag er den årlige minnedagen for Holocaust.

De siste årene har forskerne ved museet jobbet med å avdekke drapene på jøder i det gamle Sovjetunionen. Mange av tyskernes herjinger i øst er veldokumentert, som Babi Yar-massakren, men fortsatt finnes mange ukjente historier.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

HELGEKUPP

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449kr/ 6mnd når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/3mnd).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.