Den skjulte overklassen

Stemmer SV, jobber med kultur og viser forakt for arbeiderklassens smak, mener Karl-Fredrik Tangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- KULTURELITEN VISER forakt for arbeiderklassens gjenstander og aktiviteter. De vil gjerne «redde» dem. Redde dem fra livsstilen deres, smaken deres, språket deres og måten de oppdrar barna sine på.

Det sier førstelektor ved Oslo Markedshøyskole, Karl-Fredrik Tangen, til Dagbladet.no.

- Den delen av befolkningen som snakker mest om de fattige og arbeiderklassen bruker dette til egne privilegerte prosjekter. De vil vise fram fattigdommen gjennom statsstøttede kortfilmprosjekter, og har til og med frekkhet nok til å putte seg selv i fattigkategorien. Men i all sin framferd viser de at de tar avstand fra dagens arbeiderklasse. Disse menneskene befinner seg på den politiske venstresiden, gjerne i kulturlivet, og de har ofte en familiehistorie med privilegier og en kombinasjon av arvet og opparbeidet «kulturell kapital», fortsetter han.

Mens økonomisk kapital er viktig og får mye oppmerksomhet, er kulturkapital nesten like viktig, men mer skjult som middel til makt, forklarer Tangen. Kulturkapitalen viser seg i smaken, i språket, i forholdet til kroppen og i meninger. Den kan være en tydelig i interesse for kunst det er vanskelig å skjønne, litteratur det er kjedelig å lese og mat det tar lang til å lage.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer