Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Den slags skjer når man drikker seg full

Partileder Pia Kjærsgaard forsvarer Muhammed-videoen som ungdomspartiet hennes har laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pia Kjærsgaard, leder for Det Danske Folkeparti, viser offentlig støtte til ungdomspartiene etter skandalen rundt Muhammed-videoen som de siste dagene har skapt oppstandelse i muslimske land. På en pressekonferanse fortalte hun at hun syntes ungdomspartiets konkurranse om å håne profeten Muhammed var ganske harmløs, skriver den danske avisa Politiken.

- Det er den slags ting som skjer når man drikker seg full, uttalte Kjærsgaard.

Var pressens skyld

I forbindelse med konkurransen, som ble arrangert på sommerfesten til Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) 5.august, ble Muhammed blant annet portrettert som en kamel som tisser og drikker øl. Tegningene ble først vist i Nyhedsavisen, siden ble en video fra festen vist på dansk TV 2. Kjærsgaard ser ingen grunn til å beklage bråket, som hun mener er sterkt overdrevet.

- Det var ikke særlig elegant, men det kan skje enhver, sier Kjærsgaard.

I stedet skylder Kjærsgaard på pressen for at det igjen har blitt oppstyr rundt Muhammed-hets i Danmark.

- Det var dumt av pressen, som burde vært mer kildekritisk, mener partilederen. Hun sikter til at videoen ble oppdaget av Martin Rosengaard Knudsen fra kunstnergruppen «Defending Denmark», som gikk undercover i DFU i 18 måneder for å avdekke ungdomspolitikernes holdninger.

Reaksjonene er grovest

FORSVARER UNGDOMSPARTIETS FYLLEMORO: Muhammed-videoen som Det Danske Folkepartis Ungdom har laget, er ganske harmløs, mener partileder Pia Kjærsgaard. Foto: Peter Frede Eilertsen
FORSVARER UNGDOMSPARTIETS FYLLEMORO: Muhammed-videoen som Det Danske Folkepartis Ungdom har laget, er ganske harmløs, mener partileder Pia Kjærsgaard. Foto: Peter Frede Eilertsen Vis mer

Kjærsgaards parti Dansk Folkeparti er Danmarks tredje største, og støtteparti for den borgerlige regjeringen. Ved Folketingsvalget i 2005 fikk Kjærsgaard og hennes tilhengere hele 13,2 prosent av stemmene. Etter at videoen ble publisert, har DFU derimot blitt isolert av de andre ungdomspartiene.

Men Kjærsgaard kan ikke se at DFU har gjort noe galt, og har aller minst til overs for de arabiske landenes reaksjoner. Hun mener at reaksjonene faktisk er langt verre enn DFUs handlinger.

- Det er helt utrolig hvis de skal få lov til å diktere hva vi skal gjøre i Danmark, sier Kjærsgaard.