Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Den stille øya

Alle drømmer om ei øde øy i Thailand. Her er ei som finnes på ordentlig.

ENDELIG! Dét er den eneste tanken i hodet mitt akkurat nå. Jeg har rømt med jumbojet fra grått slaps og grå hverdager og havnet i en hvit bungalow ved ei hvit sandstrand. Her står jeg, med vinterbleike føtter i den glovarme sanda, og kjenner at bedre enn dette kan det vel ikke bli. Øya langt sør i Thailand heter Koh Mook. Her er det små aper i palmene, der nede står barna og kjæresten i smaragdgrønt vann, og ved siden av meg står det plutselig en mann.

En nordmann, selvsagt. En brun og blid nordmann.

Vi er overalt.

- Fint, hva? nikker han megetsigende.

- Å ja. Bedre enn dette kan det vel ikke bli.

- Å jasså? Nei, da har du ikke vært på Ko Lipe!

Det blir stille et par sekunder. Sola steiker. Han har helt rett. Jeg har aldri noensinne vært på Ko Lipe. Jeg har nettopp kommet, jeg aner ikke engang at det finnes noe som heter Ko Lipe, og jeg har ikke den minste lyst til å vite mer. Jeg er helt uinteressert i Ko Lipe. Bølgene slår mot land. Jeg snur meg mot ham.

- Ko Lipe, sier du? Hvordan kommer man seg dit herfra?

AKTER DU Å BEDRIVE øyhopping i Thailand, må du vite at det pågår et diskret, men evigvarende verdensmesterskap i øyvalg. Er du ikke mentalt forberedt, risikerer du å bli ufrivillig deltaker - og du er dømt til å tape. Du møter alltid noen som nettopp har vært på ei øy som er enda mindre, enda finere, enda mer eksotisk eller ikke minst: enda mer ukjent for samtlige skandinaviske charterselskaper.

Det gjelder å melde seg ut av den konkurransen sporenstreks.

Det gjelder å bli fornøyd med den øya du har.

I dette tilfellet: Koh Mook.

Den framstilles selvsagt som ei øde øy i reisekatalogen til Star Tour, noe de rundt 2000 innbyggerne her neppe har fått med seg. Men i chartersammenheng er Koh Mook øde nok, et par timers båttur sør for den langt mer folksomme øya Koh Lanta og resten av det grundig invaderte Krabi-distriktet. Og er du bare ute etter å slappe av i fred og ro, leverer Koh Mook det du trenger. Her er det ingen turistgater, ingen restauranter eller barer utenom de tre-fire små overnattingsstedene. Ingen hoteller, bare noen bungalower, sand, vann og jungel. Etter to timer i ei lita ferje fra Koh Lanta lenger nord, hopper vi av på vestsida av Koh Mook og vasser i land på den store, silkemyke stranda Hat Farang. Her ligger Charlie Beach Resort, et sted som ble etablert i 1999 og som eier hele den gjeveste stranda på øya. Drøyt 60 bungalower står som en liten landsby i skogkanten, ved siden av en uterestaurant, en dykkerbutikk, et nytt basseng med barkrakker i vannet og en liten kolonial - alt eid og inngjerdet av Charlie.

Folk henger i køyer og leser bøker i skyggen, de snorkler dovent utenfor de fortøyde longtailbåtene, de smører seg med faktor 30, venter på at sola skal gå ned og at restaurantbordene skal flyttes ut under åpen himmel før middagen - og ellersgjør de ingenting.

Det gjør ikke vi heller. Vi hører heller ikke et ord om at det aller hotteste stedet på Koh Mook befinner seg på den andre siden av øya. Det oppdager vi først fire dager seinere, fra en putrende longtailbåt på vei tilbake til fastlandet. Det er da vi passerer forbi den kritthvite sandodden med rekka av gule, eksklusive bungalower mellom kokospalmene. Stedet er ikke nevnt med et ord i reisehåndbøkene våre. Uka etter er vi tilbake. Denne gangen går vi i land på Sivalai Beach Resort. Stedet som åpnet først i 2006 er tre ganger dyrere enn det mer folkelige Charlies, noe vi merker straks velkomstdrikken høytidelig serveres i den lille, men stilfulle resepsjonen rett opp fra stranda.

- Dette er som et paradis, sier svenske Johan Gren.

Sammen med kjæresten Patrik Jonsson har han vært to uker på Khao Lak før de kom til Koh Mook og den store stillheten. Koh Mook så de i en reisekatalog på jakt etter et rolig sted uten neonskilter og suvenirbutikker med innpiskere i døra.

Nå dupper de dovent i vannet noen meter utenfor sin egen bungalow, og nyter følelsen av å ha en helt stille uke foran seg.

- Det beste her er hvor fredelig det er. Det ene minuset er at stedet ligger så alene at du ikke har noen valg: Du må spise frokost, lunsj og middag her - hvis du ikke vil gå flere kilometer til Charlies på den andre siden. Dette stedet passer bra for alle som ikke blir rastløse, men som prioriterer fullstendig avkobling, mener Johan.

MED MINDRE DU bestemmer deg for å låne en sykkel og tråkke en halvtime gjennom jungelen til Charlies på den andre siden av øya, er den lokale fiskerlandsbyen eneste tilbud på østsida. Der, bare fem minutters gange unna Sivalais private strandlinje, har ikke turismen satt et eneste spor. Søppelet flyter mellom svært enkle boliger. Her har ikke katalogfotografene vært på besøk. For bare noen få år siden levde øyboerne godt på fiske, og turismen var minimal. Så kom tsunamien. Den rammet ikke selve øya, men strømningene ødela mye av havbunnen utenfor. Fiskerne sto som vanlig opp i firetida, men vendte hjem med tomme garn. I dag er arbeidsledigheten på nærmere 80 prosent, hevder den lokale kjentmannen Pana som vi møter på stranda. Og selv om arbeidsplassene på de nye turiststedene nå er viktigere enn noen gang, er lønna nøktern. En som kjører drosjebåt for turistene, tjener rundt 900 norske kroner i måneden. De heldige som får jobbe i resepsjonen på en av resortene, kan dra inn 1200 kroner i måneden, ifølge Pana.

Det tilsvarer prisen for én natt på Sivalai Beach Resort.

DER HAR JOHAN og Patrik kommet seg opp av vannet, og slapper av i liggestoler på terrassen. De har vært mye rundt i Thailand, og kjenner godt Phuket, Koh Phi Phi, Khao Lak, Krabi og Koh Lanta fra før.

- Favoritten er fortsatt Koh Lanta litt lenger nord, innrømmer Johan.

- Der har du både den slakke reaggestemningen med oljelamper og liggeunderlag ved stranda i kveldsmørket, pluss mange bra restauranter og et bra natteliv. Koh Mook og Sivalai er for deg som vil være helt i fred. Barnefamiliene vil nok ha det morsommere over hos Charlies - der er det flere å leke med.

- Hva med Ko Lipe, har dere vært der? Det skal visst være så bra.

- Ja vel? Ko Lipe? Den kjenner vi ikke. Kanskje vi burde sjekket den ut?

Må ha det: Lillebror Eskil (3) kommer hjem fra tur med ei ekte kokosnøtt. Storesøster Eiril (5) konstaterer overrasket at melka inni er blank.
Barnas valg: Sivalai på øya Koh Mook i Thailand er rolig og lekkert, men det mer folkelige Charlies på den andre siden av øya har flere lekekamerater å by på.
Best på uteservering: På Koh Mook er det Charlie Beach Resort som byr på best atmosfære under middagen...
Hvilestedet: Dette er hva Sivalai Beach Resort på Koh Mook handler om. Langsomme timer på en uforstyrret odde i en god strandstol.
Kobler av: Svenske Johan Gren og samboeren Patrik Jonsson slapper av i vannet foran bungalowen på Sivalai Beach Resort i Thailand.
Nye kunster: Når hver eneste dag kan brukes til dette, er det plutselig ikke så vanskelig å lære seg å svømme i ferien.
Best inne: ...mens Sivalai Beach Resort har de klart lekreste bungalowene, inkludert tv og telefon. Men det koster.
Kontrast: 500 meter unna drømmestranda hos Sivalai, ser det slik ut. Virkeligheten finnes i den lokale fiskerlandsbyen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media