Den store kakedagen

Hva blir 17.mai-feiring uten laks, roastbiff og fristende kaker? Ikke helt den samme, mener Arne Brimi.

VIANVANG: Etter flere tiår som kjøkkensjef på Fossheim turisthotell er det noen retter Arne Brimi alltid vil huske. Den hjemmestekte roastbiffen er en slik rett. Et populært innslag på 70-tallets koldtbord. Og fortsatt festmat.

- Det er nok litt forskjellig hva folk spiser på nasjonaldagen, men personlig forbinner jeg feiringen med laks og kaker. Og en god roastbiff, sier Brimi.

Han lager et raust brett med roastbiff til forrett, og går i gang med hovedretten. Pannestekt laksefilet - servert med asparges og kald gressløksaus.

- Dette er en egenkomponert saus som er svært enkel. Den er som et slags urtesmør, og kan lages lenge i forveien. Når du har den varme fisken over smelter sausen, sier Brimi. Han oppfordrer til å bruke vårens råvarer.

- De norske aspargesen er gode på smak. Er man heldig er de første snart i butikken. I hvert fall om finværet fortsetter på Østlandet, sier Brimi.

Norske asparges kan høstes fra slutten av mai blant annet på Hvasser i Vestfold. Hvis ikke får man ta til takke med spanske eller belgiske.

Kokken på Vianvang er for tida i gang med ny innspilling av matprogrammet Brimi og Lian på TV2. Og fra kollega Lars Lian snapper Brimi opp to gode ideer til festmåltidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vannbakkels er ei kake som jeg i stor grad forbinner med fest i mai. Enten 17. mai eller kon firmasjon. Lian lærte med en oppskrift der man erstatter litt mel med kakao. Og så pynter man raus med krem, jordbær og karamell. Ei skikkelig festkake, sier Brimi.

For dem som trenger en ny dessertidé har Brimi også et forslag. Løvtynne sjokoladepannekaker med jordbær og vaniljekesam gir sommersmak selv på regnværsdager.

- Har du litt limeskall sammen med kesam, får du en syrlig friskhet. Dette er tre gode smaker i kombinasjon. En dessert som passer for både gammel og ung, sier kokken.

Festmåltid for venner

På en festdag er maten viktig. Og mye kan gjøres klart på forhånd.


Roastbiff

- Det er ikke så mye som er så realt som en hjemmelagd roastbiff. Og det er mat som varer. Den er like god dagenetterpå.

1 1/2 kg storfekjøtt, flatbiff eller mørbrad

godt smør

salt og nymalt pepper

hyssing

Slik gjør du:

1. Reinskjær kjøttet for alle hinner. Bind godt opp med hyssing.

2. Brun smør i panne, Krydre godt med salt og pepper. Stek til kjøttet får ei jevn stekeflate.

3. Steik i ovnen på 200 grader. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Stek til du har en kjernetemperatur på

65 garder.

4. Avkjøl. Serveres i tynne skiver med løk i skiver, syltet småløk og hjemmelagd remulade.

Hjemmelagd remulade:

2-3 eggeplommer

3 dl olje

2 ts sitronsaft

litt salt

30 g finskåret sylteagurk

30 g kapers

litt finskåret ansjos

finhakka persille

Slik gjør du:

1. Sett fram alle ingrediensene i god tid før du setter i gang. Det er viktig at alt har samme temperatur.

2. Rør eggeplommene godt sammen med salt.

3. Pisk inn oljen, dråpevis i starten, deretter i tynnstråle.

4. Tilsett sitronsafta og smak til. Bland inn sylteagurk, kapers, ansjos og persille.

Syltet løk

20 små løk, sjalottløk eller annen småløk

2 dl vann

1 dl sherryeddik eller rødvinseddik

1,5 dl sukker

7-8 pepperkorn

1. Bland sammen ingrediensene til laken og kok opp

2. Ha i løken. Gi det et raskt oppkok. Avkjøl laken.

Pannestekt laks med asparges og gressløksaus

- laks er for mange en selvsagt del av nasjonaldagfeiringen. Er du så heldig å ha villaks i fryseren er dette kanskje dagen for det store måltidet.

800 g fin laksefilet

salt og pepper

1 ss godt smør

5-6 dråper frisk sitron

aspargestopper

Slik gjør du:

1. Rens fisken og skjær i fine skinnfrie fileter. Krydre med salt og pepper.

2. Smelt smøret i panne sammen med noen dråper sitron. Dette gir en god friskhet i smøret.

3. Stek fisken med det som var skinnsida ned. Følg med på hvordan fisken gradvis endrer farge. Når det er lys rosa er den ferdig.

4. Serveres med kokte aspargestopper og ei god skje med gressløksaus.

Gressløksaus:

2 ss fløte

2 ss tørr sherry

100 g smør

100 g gressløk

Slik gjør du:

1. Kok opp fløte og sherry. Pisk inn smøret.

2. Finhakk gressløken. Lag en grov puré i en kjøkkenmaskin eller morter. Tilsett.

3. Ha kjelen av panna. Rør kontinuerlig til sausen har romtemperatur. Den skal tykne.

Vannbakkels med krydderrømme og jordbær

- etter inspirasjon fra konditormester Lars Lian. Passer godt med jordbær til 17. mai-feiring. Ellers i året kan man bruke andre bær eller frukt.

2 1/2 dl vann

2 1/2 dl melk

250 g smør

250 g hvetemel

50 g kakao

8 egg

Slik gjør du:

1. Kok opp vann og smør. Pisk inn mel og kakao slik at massen slipper kjelen.

2. Ha blandingen i en kjøkkenmaskin. Kjør på full effekt, og tilsett eggene - ett og ett av gangen.

3. Ha deigen i en sprøytepose. Sprøyt deigen utover ei plate med bakepapir.

4. Stekes på 225 grader i opptil 30 minutter

Krydderrømme:

Kok sukkerlake med stjerneanis, vanilje og kanelstang. Pisk rømme. Bland inn den avkjølte sukkerlaken. Smak den så søt du vil. Du kan også bruke håndpiska krem eller vaniljekrem.

Tips: Smelt 200 g sukker forsiktig i ei panne til karamell. Ikke rør før sukkeret er brunt. Ta panna av ovnen. Rør rundt med ei skei. Når du får tråder med karamell når du løfter skeia er du klar. Er karamellen for varm dråper den seg. La sirkler eller mønster med karamelltråder på et stykke bakepapir. Avkjøl.

Sjokoladepannekaker med jordbærkesam

- De tynne dessertpannekakene er populære i Frankrike, Belgia og Nederland. Fyll med det du liker. Jordbærkesam er både godt og sundt.

3 egg

200 g hvetemel

20 g sukker

20 g kakao

30 g smeltet smør

2 1/2 dl melk

Slik gjør du:

1. Bland egg, sukker, kakao og hvetemel

2. Tilsett smør og melk.

3. Stek dem forsiktig.

Kesamkrem

3 dl vaniljekesam

20 g sukker

1 plate gelatin

skall fra en lime

1 kurv jordbær

Slik gjør du:

1. Legg gelatinplata i kaldt vann. Press ut vannet. Smelt forsiktig i en kjele.

2. Bland inn i kesam. Smak til med sukker og limeskall.

3. Rens jordbærene. Vend jordbær og krem sammen.

Hjemmelagd soft-is med jordbær. Is blir det aldri nok av på 17. mai. Viking-melk er ei råvare som nær sagt aldri går ut på dato. Sammen med fryste bær kan du bruke den til å lage en velsmakende softis. Bland like deler melk og fryst frukt i en kjøkkenmaskin og kjør på stor hastighet til det tykner. Tilsette eventuelt litt sukker. Serveres i kjeks eller glass.
Fenalår. I konkurranse med den spanske og italienske spekemat er det mange som har lett for å glemme de norske spesialitetene. Norsk fenalår eksporteres i stadig større grad, spesielt til det italienske markedet. Flere småprodusenter har nå starter produksjon i konkurranse med de store. Det gjør også at kvaliteten øker.