Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
ET LIV PÅ HAVET: Bjørnar Sjåvik (69) var bare fjorten år da han dro ut på sjøen for første gang. Foto: Christian Roth Christensen
ET LIV PÅ HAVET: Bjørnar Sjåvik (69) var bare fjorten år da han dro ut på sjøen for første gang. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Du leser nå Dagbladet Pluss

Den store rekemysteriet

Rekene langs norskekysten forsvinner. Fangstmann Bjørnar Såvik forbereder seg på å gå på land for godt. Nå tror forskerne de er på sporet av årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se for deg at du har vært fisker hele livet. At du hver eneste morgen i hele ditt yrkesliv har stått opp, tredd på deg regnjakka og dratt ut på havet. Se for deg at du har arbeidet i tolv, kanskje femten timer i strekk, i styrtregn, stiv kuling og bitende minusgrader, mens nordavinden har pisket deg i ansiktet, og kraftige bølger har veltet innover mot skuta. Der ute har du slept trålen gjennom mudderet på havbunnen, kilometer etter kilometer, på jakt etter den røde, glinsende dypvannsreka mange nordmenn elsker å spise ferske om sommeren.

Noen dager har fangsten telt flere hundre kilo, blitt til mange tusen kroner.

Men så blir det stille.

Rekene er borte.

Bjørnar Sjåvik (69) var bare fjorten år da han dro ut på sjøen for første gang. Nå ligger rynkene i myke bølger over panna, nevene er store og kraftfulle. Den aldrende fiskeren står i styrehuset med blikket festet på vaieren som er i ferd med å rulle opp reketrålen fra 450-meters dyp.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?