Det nådeløse valget: Gunn-Eva Nesland-Steinor lever med en arvelig genfeil som gir henne høy risiko for kreft i egstokker og bryst, og hun måtte foreta et valg. Foto: Mette Randem.
Det nådeløse valget: Gunn-Eva Nesland-Steinor lever med en arvelig genfeil som gir henne høy risiko for kreft i egstokker og bryst, og hun måtte foreta et valg. Foto: Mette Randem.Vis mer

Den usynlige fienden

Småbarnsmor Gunn-Eva Nesland-Steinor (37) er frisk. Likevel har hun fjernet eggstokkene og brystene. Av frykt for kreft.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

De tar det høyre brystet først.

Huden lyser hvit under den sterke lampa på operasjonsstue 9 på Rikshospitalet. Rundt den mørke brystvorta er det tegnet en tydelig strek. Skalpellen skal følge streken, skjære bort brystvorta og lage en åpning hvor alt brystvev skal lirkes ut. Brystet skal tømmes, til bare en lomme av hud gjenstår. Klokka er 9.37, den 26. september. Brystkirurgen observerer med rolig blikk over munnbindet. Plastikkirurgen legger et par hanskekledde hender støttende rundt operasjonsfeltet. Brystet hvelver seg mykt mot den ventende skalpellen.

Hvert år fjerner rundt 2800 norske kvinner et av brystene sine på grunn av brystkreft. Men kvinnen som ligger på operasjonsbordet på Rikshospitalet har ikke spor av svulster i brystene sine. Hun er 100 prosent frisk.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn