TALIBANKRIGERE I HELMAND-PROVINSEN: Et eller annet sted i de afghanske fjellene lot disse fire krigerne seg avbilde og intervjue i oktober i fjor. Det vi kaller Taliban er imidlertid en mye mer uensartet gruppe enn man kan se for seg. Opiumsbander er for eksempel sentrale, og de kriger ikke av idealisme, men for penger og kartellorganisasjoner. Foto: EPA/STRINGER
TALIBANKRIGERE I HELMAND-PROVINSEN: Et eller annet sted i de afghanske fjellene lot disse fire krigerne seg avbilde og intervjue i oktober i fjor. Det vi kaller Taliban er imidlertid en mye mer uensartet gruppe enn man kan se for seg. Opiumsbander er for eksempel sentrale, og de kriger ikke av idealisme, men for penger og kartellorganisasjoner. Foto: EPA/STRINGERVis mer

Den viktigste faktoren er avmakt

Afghanerne vet at ISAF-styrkene forsvinner. Men de vet ikke om de kan stole på myndighetene. Derfor må de lokale gardere seg. Og derfor er Taliban vanskelig å nedkjempe.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«HAN». Slik betegner kaptein Henrik Schiøtt fienden som ISAF-styrken i den afghanske Helmand-provinsen står overfor. Kapteinen sier det slik ikke bare fordi det er en militær talemåte, men også fordi «Taliban» ikke er dekkende.

«Han» er nemlig langt fra det samme som idealister med fullskjegg som er villige til å dø i kampen for den rette tro. «Han» utgjør alt fra en uheldig, lutfattig, uutdannet ung mann som tvinges til å delta i kamp av klanlederen sin, til narko-kriminelle, spesialtrenede «helter», militsmedlemmer og terrorister fra Kashmir som har fått ny jobb.

- Vi står overfor en svært blandet styrke. De opererer i områdene hvor det dyrkes opium, hvor afghanske myndigheter er fraværende eller svake. Målet er å hindre opprettelse av lov og orden og slik sikre opiumshandelen. Det har ikke mye med religion å gjøre, sier Henrik Schiøtt, som har tjent som etterretningsoffiser i de danske styrkenes lag seks. Han kom hjem for to måneder siden.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn