Den viktigste faktoren er avmakt

Afghanerne vet at ISAF-styrkene forsvinner. Men de vet ikke om de kan stole på myndighetene. Derfor må de lokale gardere seg. Og derfor er Taliban vanskelig å nedkjempe.

TALIBANKRIGERE I HELMAND-PROVINSEN: Et eller annet sted i de afghanske fjellene lot disse fire krigerne seg avbilde og intervjue i oktober i fjor. Det vi kaller Taliban er imidlertid en mye mer uensartet gruppe enn man kan se for seg. Opiumsbander er for eksempel sentrale, og de kriger ikke av idealisme, men for penger og kartellorganisasjoner. Foto: EPA/STRINGER
TALIBANKRIGERE I HELMAND-PROVINSEN: Et eller annet sted i de afghanske fjellene lot disse fire krigerne seg avbilde og intervjue i oktober i fjor. Det vi kaller Taliban er imidlertid en mye mer uensartet gruppe enn man kan se for seg. Opiumsbander er for eksempel sentrale, og de kriger ikke av idealisme, men for penger og kartellorganisasjoner. Foto: EPA/STRINGER Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«HAN». Slik betegner kaptein Henrik Schiøtt fienden som ISAF-styrken i den afghanske Helmand-provinsen står overfor. Kapteinen sier det slik ikke bare fordi det er en militær talemåte, men også fordi «Taliban» ikke er dekkende.

«Han» er nemlig langt fra det samme som idealister med fullskjegg som er villige til å dø i kampen for den rette tro. «Han» utgjør alt fra en uheldig, lutfattig, uutdannet ung mann som tvinges til å delta i kamp av klanlederen sin, til narko-kriminelle, spesialtrenede «helter», militsmedlemmer og terrorister fra Kashmir som har fått ny jobb.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer