Denne ingrediensen hever enhver pastasaus

Andreas Viestad slår et slag for ansjosen.

UNDERCOVER: Ansjosen fungerer best når den opererer som skjult smaksagent. Her i pasta med brokkoli. Foto: Mette Randem.
UNDERCOVER: Ansjosen fungerer best når den opererer som skjult smaksagent. Her i pasta med brokkoli. Foto: Mette Randem.Vis mer

På den vesle vinbaren Bar Lardo i Oslo har de ikke mye mat. De har spekemat fra Indre Oslo Matforedling. Og hvis du ikke vil ha kjøtt, ja, da kan du bestille fisk. Og det er nettopp det jeg gjør. Et par minutter etter får jeg en hel boks med ansjos, veltet over på en fjøl, servert med en halv sitron og litt brød. Det er et lite, veldig salt måltid. Nydelig, vil jeg si. Men den slags som lett gjør at du ender opp ganske tørst, eller, som meg, med å drikke øl i en vinbar. Og det vekker en viss oppsikt. Kvinnen som sitter ved siden av meg, stirrer på brettet med skrekkblandet skrekk.

– Hvordan orker du? Jeg hater ansjos.

Ansjos troner ganske høyt på lista over mat med tvilsomt rykte. Det er da heller ikke veldig stor etterspørsel etter ansjosen på Bar Lardo. Det går omtrent tre bokser i måneden, opplyser innehaver Timon Botez. Hvilket er et bevis på at det er flere enn jeg som liker fisken, selv om det ikke er så mange. I Spania og andre land rundt Middelhavet er det helt vanlig å få servert salte ansjos som en appetittvekker, en liten salt munnfull før måltidet. Mange nordmenn som trodde at de ikke likte ansjos har hatt en aldri så liten åpenbaring på en tapasbar, et lite stykke grillet paprika med ansjos som har fått dem til å oppdage at de også elsker ansjos.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.