Denne innsjøen forsvant på 19 år

Satellittbilder avslører miljøproblemer. Men det fins noen grønne lyspunkter.

ET ATLAS SOM VISER forandringene planeten vår har blitt utsatt for, ble nylig gitt ut av FNs miljøprogram UNEP.

Afrika-versjonen av «Atlas of Our Changing Environment» ble lansert tirsdag denne uka, og liknende bilder og faktastoff fra hele verden kan også oppleves på nett.

Atlaset inneholder satellittbilder tatt med 20-30 års mellomrom, og avslører foruroligende forandringer mange steder på planeten vår.

Afrika er som andre kontinenter sårbart for både global oppvarming, utbygging og andre ødeleggende krefter.

- Atlaset viser hvor sårbare mange som bor i disse områdene er overfor krefter som står utenfor deres kontroll. Blant annet isbreer som minker og vanntilførsel som blir påvirket av klimaforandringer, sa UNEP-direktør Achim Steiner til den britiske avisa The Guardian under lanseringen.

MEN SELV BLANT SÅ MYE avskoging, uttørkede innsjøer og voksende urbanisering, finnes det lyspunkter.

Treplanting har gjort ørkenområder grønne, og tiltak mot overbeite og uttørring av våtområder viser seg å ha fungert.

- Mange steder i Afrika har folk tatt affære. Dette er lysglimt vi må følge, slik at vi kan sikre overlevelsen til Afrikas folk og de økonomisk viktige naturressursene deres, kommenterte Steiner.

TVEEGGET SVERD: Her i Lubombo-provinsen i Swaziland er sukkerrør-plantasjene svært viktige. Flere plantasjer betyr mindre fattigdom, men utbyggingen går ut over naturområder med lokale dyr og planter. Bildene er tatt i hhv. 1979 (øverst) og 2006 (nederst).
TVEEGGET SVERD: Her i Lubombo-provinsen i Swaziland er sukkerrør-plantasjene svært viktige. Flere plantasjer betyr mindre fattigdom, men utbyggingen går ut over naturområder med lokale dyr og planter. Bildene er tatt i hhv. 1979 (øverst) og 2006 (nederst). Vis mer

Her er noen av de oppsiktsvekkende bildene fra steder i Afrika som er blitt forandret av naturkrefter og menneskelig påvirkning:

Denne innsjøen forsvant på 19 år
TØRKER INN: Alemaya-sjøen i Etiopia fotografert i 1986 og 2005. På de nitten årene har sjøen skrumpet helt inn. Dermed er over 100.000 mennesker uten vann i byen Harar like ved, og folk kan ikke lenger fiske i sjøen. Grunnen til inntørkingen antas å være en kombinasjon av mer landbruk (bl.a. dyrking av rusmiddelet khat), avskoging og høyere temperaturer. Alle foto: UNEP
TØRKER INN: Alemaya-sjøen i Etiopia fotografert i 1986 og 2005. På de nitten årene har sjøen skrumpet helt inn. Dermed er over 100.000 mennesker uten vann i byen Harar like ved, og folk kan ikke lenger fiske i sjøen. Grunnen til inntørkingen antas å være en kombinasjon av mer landbruk (bl.a. dyrking av rusmiddelet khat), avskoging og høyere temperaturer. Alle foto: UNEP Vis mer
I KRAFTIG VEKST: Hovedstaden Conakry i Guinea hadde bare 39 000 innbyggere på sekstitallet, ifølge atlaset. Nå bor det 2 millioner mennesker der.Disse bildene, tatt med 32 års mellomrom, i 1975 og 2007, viser med all tydelighet hvordan byen har gått fra å være en liten havneby til å bli en storby.Mangrove-skoger og annen naturlig vegetasjon har blitt lagt under asfalt og betong, og naturressursene utnyttes på en lite bærekraftig måte sett i forhold til befolkningsøkningen, skal vi tro UNEPs atlas.
I KRAFTIG VEKST: Hovedstaden Conakry i Guinea hadde bare 39 000 innbyggere på sekstitallet, ifølge atlaset. Nå bor det 2 millioner mennesker der.

Disse bildene, tatt med 32 års mellomrom, i 1975 og 2007, viser med all tydelighet hvordan byen har gått fra å være en liten havneby til å bli en storby.

Mangrove-skoger og annen naturlig vegetasjon har blitt lagt under asfalt og betong, og naturressursene utnyttes på en lite bærekraftig måte sett i forhold til befolkningsøkningen, skal vi tro UNEPs atlas.

Vis mer
AVSKOGING: Skogreservatet Gishwati i Rwanda bærer tydelig preg av avskoging. Satellittbildet fra 2006 (nederst) viser brune, rosa og lysegrønne flekker der det i 1978 (øverst) var mørkegrønn, tjukk skog.Grunnen til dette er at skogen er utnyttet til produksjon av kull, tømmer, medisin og mat, ifølge atlaset. Avskoging er regnet som et problem i hele 35 afrikanske land. 4 millioner hektar skog - eller 4 milliarder kvadratmeter om du vil - forsvinner hvert år.
AVSKOGING: Skogreservatet Gishwati i Rwanda bærer tydelig preg av avskoging. Satellittbildet fra 2006 (nederst) viser brune, rosa og lysegrønne flekker der det i 1978 (øverst) var mørkegrønn, tjukk skog.

Grunnen til dette er at skogen er utnyttet til produksjon av kull, tømmer, medisin og mat, ifølge atlaset. Avskoging er regnet som et problem i hele 35 afrikanske land. 4 millioner hektar skog - eller 4 milliarder kvadratmeter om du vil - forsvinner hvert år.

Vis mer
LYSPUNKTER: De grønne flekkene på bildet nederst er levende bevis på at håpet er lysegrønt.Her i Tahoua-provinsen i Niger prøvde man å starte landbruk i regnfattige områder som tradisjonelt har vært brukt til beitemark for kveg. Det førte til en lite bærekraftig utnytting av jorda, og området ble lagt øde (bildet fra 1975, øverst).Tredve år etter, i 2005, viser satellittbildet nederst at området er i live igjen. Bøndene har nemlig begynt å plante ut og ta vare på trær på jordene i stedet for å rydde dem vekk. Trærne gjør at området ikke er like sårbart for regnmangel, og bøndene kan høste mer peanøtter, bønner og andre varer.
LYSPUNKTER: De grønne flekkene på bildet nederst er levende bevis på at håpet er lysegrønt.

Her i Tahoua-provinsen i Niger prøvde man å starte landbruk i regnfattige områder som tradisjonelt har vært brukt til beitemark for kveg. Det førte til en lite bærekraftig utnytting av jorda, og området ble lagt øde (bildet fra 1975, øverst).

Tredve år etter, i 2005, viser satellittbildet nederst at området er i live igjen. Bøndene har nemlig begynt å plante ut og ta vare på trær på jordene i stedet for å rydde dem vekk. Trærne gjør at området ikke er like sårbart for regnmangel, og bøndene kan høste mer peanøtter, bønner og andre varer.

Vis mer
OMRINGEDE GORILLAER: I nasjonalparken Virunga mellom Kongo, Rwanda og Uganda bor halvparten av verdens fjellgorillaer. Parken har ideelle forhold for de mektige apene.Men som bildene fra henholdsvis 1978 (øverst) og 2005 (nederst) viser, krymper de grønne områdene rundt nasjonalparken.På 90- og 2000-tallet har området rundt blitt et av de tettest befolkede i Afrika, med væpnede konflikter og andre vanskeligheter som forverrer muligheten til å beskytte gorillabestanden.Blant annet kom et stort antall flyktninger fra krigsområder hit, og man ser tydelig på bildene at naturressursene forsvinner - først og fremst på grunn av mye jordbruk.
OMRINGEDE GORILLAER: I nasjonalparken Virunga mellom Kongo, Rwanda og Uganda bor halvparten av verdens fjellgorillaer. Parken har ideelle forhold for de mektige apene.

Men som bildene fra henholdsvis 1978 (øverst) og 2005 (nederst) viser, krymper de grønne områdene rundt nasjonalparken.

På 90- og 2000-tallet har området rundt blitt et av de tettest befolkede i Afrika, med væpnede konflikter og andre vanskeligheter som forverrer muligheten til å beskytte gorillabestanden.

Blant annet kom et stort antall flyktninger fra krigsområder hit, og man ser tydelig på bildene at naturressursene forsvinner - først og fremst på grunn av mye jordbruk. Vis mer