Der hvor milliardærene leker

Hva gjør du om du er arabisk prins, har penger og mange rike venner - men ingen steder å leke? Du bygger selvfølgelig en ny by og ønsker velkommen til Porto Cervo.

Det sies at de lokale bøndene på Sardinia ristet på hodet. De lo og snakket ivrig seg imellom. Kjøpe et så stort stykke land der oppe ved sjøen. Ikke kan man dyrke noe der. Og ingenting godt kommer fra havet, det har vi nå alltid sagt her på øya. Nei, hva skal han med det? 55 kilometer med klipper og vill vegetasjon.

De visste tydeligvis ikke hvem som var kommet til øya deres. At det var den internasjonalt kjente playboyen, sveitsiskfødte prins Karim Aga Khan IV, etter sigende en direkte etterkommer av Muhammed, som hadde vært på besøk, oppdaget Costa Smeralda. Smaragdkysten. Og forelsket seg.

Dette var tidlig på sekstitallet, og stedet som nå tiltrekker seg verdens mektigste, rikeste og vakreste - samt dem som vil kikke på dem - var en avsidesliggende, vill, forblåst og dramatisk del av nordkysten på Sardinia. Landskapet med granittformasjoner og turkis vann var kjent bare for noen få seilere, da Aga Khan i samarbeid med noen utvalgte entreprenører begynte å kjøpe land. Med Khan i spissen hadde de som mål for øye å gjøre området til verdens ultimate sted for vakre, formuende kapitalister. Det vil si - hans venner.

Det hjalp selvfølgelig at jetsett var hans liv, hans venner. Og hans første idé var å bygge et sted hvor de kunne bo, feste og feriere sammen. Han skapte det 125 rom store luksushotellet Cala di Volpe, hvor blant andre prinsesse Margaret feiret 37-årsdagen sin i 1967. Og holdt på å forlise i havet utenfor da det begynte å brenne om bord i båten til Aga Khan. Men det er en annen historie.

Hotellet er tegnet av den franske arkitekten Jacques Couëlle i samarbeid med sønnen Savin. Jacques Couëlle så på seg selv som like mye skulptør som arkitekt, og måten han bygget på skilte seg ut. Han lagde uvanlige former ved hjelp av armatur med tre, jerntråd og kalk. På denne måten slapp han å forholde seg til rette vinkler og harde linjer, men kunne lage bygg med myke, runde former.

Og når man ser Cala di Volpe tar det faktisk litt tid før man skjønner at disse tilsynelatende spredde bygningene, disse små tårnene og formene - faktisk er det legendariske hotellet. Ofte sammenliknes det med en liten fiskerlandsby ved sjøen, og godeste Couëlle elsket, ifølge ryktene, å bli spurt om hva stedet var før det ble hotell. Han var kjent som en eksentriker, var venn med Pablo Picasso og Salvador Dalí, og har i tillegg til Costa Smeralda satt sitt preg på utallige luksuriøse boliger rundt om i verden.

Lenge var det bare Aga Khan og hans mange venner som gjorde stedet kjent. En utvalgt gruppe av ekstremt bemidlede mennesker, skuespillere og kongelige, som var glade i det søte liv, og kom tilbake år etter år. Som humler til honningkrukka. Og fremdeles er hotellet ikke for hvem som helst.

I høysesongen, som er nå i august, er det kamp om plassene, og du kommer deg ikke innenfor dørene uten gode kontakter. Sikkert fordi stamgjestene Caroline av Monaco, Jon Bon Jovi, Michael Bolton, Lionel Richie og Donatella Versace skal få være litt i fred.

Der hvor milliardærene leker

Hotelldirektør Marco Milocco kunne fortelle storøyde journalister fra Forbes, som var der for å teste hotellet, at Cala di Volpe har få amerikanere på besøk, men derimot briter, franskmenn, tyskere, italienere fra fastlandet og stadig flere fra Midtøsten og Russland. Flesteparten av gjestene ankommer i private fly, siden det ikke finnes noen speedbåt-service til øya. Forbesjournalistene konkluderte etter besøket at hotellet fortjente en fjerdeplass på lista over verdens dyre hoteller. Det skyldes nok Presidentsuiten, som ligger i hotellets tårn, har tre soverom, tre bad og to stuer. Med håndmalte fliser, tremøbler og smijernsenger likner det ikke helt andre luksushotell. Høydepunktet skal visst være det private saltvannsbassenget man disponerer. Etter sigende vender en familie tilbake hit en hel måned hver sommer. Og til en pris på 40 000 euro (318 000 kroner) for natta, må de ha en viss dekning på konto.

Men det holder ikke med et hotell. Aga Khan og hans venner hadde planer for hele området, for hva vennene skulle gjøre når de ikke lenger ville ligge ved bassengkanten. Han begynte å lage klubber og butikker hvor de kunne handle. Til slutt hadde han en hel liten by, Porto Cervo. Hvor det billigste du finner i butikkene er Dolce & Gabbana.

Det ser ut som vi har kommet til Kardemomme by. Ikke fordi alle går rundt og smiler og er snille med hverandre, men på grunn av arkitekturen. Aga Khan og vennene hans verdsatte den flotte naturen, og derfor glimrer ruvende bygninger med sitt fravær. Alle utbyggingsprosjekter skulle tilpasses landskapet.

Den arkitektoniske stilen Jacques Couëlle brukte til hotellet Cala di Volpe, lot han spre ut over hele området. Selv om de var flere kjente arkitekter om arbeidet (Busiri-Vici, Savin Couëlle og Vietti), holder de seg strengt til konseptet: Leilighetskompleks, nye hotell, butikker og små gater, alt bygget lavt, i mur - og malt i røde pasteller.

Og selv om Costa Smeralda ikke er det samme som den gang da, det glade sekstitall, er det fremdeles et favorittsted for de rike og berømte. Aga Khan greide å gjennomføre hva han satte seg fore. Costa Smeralda, og spesielt Porto Cervo, er og blir en lekegrind for de ekstremt rike. Det oser velstand, ny og gammel rikdom. Den ene yachten er større enn den andre, de ligger og ruver i vannkanten og får klippene til å se små og beskjedne ut. Langs veiene suser Ferrariene og frekvensen av ymse dverghunder som blir båret rundt i vesker er ekstremt høy.

Det er herfra Silvio Berlusconi styrer landet i august. Det er hit han fikk Vladimir Putin på besøk i sommerhuset sitt. Gikk med oppkneppet skjorte gatelangs med Tony og Cherie Blair - og arrangerte et gigantisk fyrverkeri som lyste opp himmelen over Middelhavet og endte opp i ordene «Viva Tony».

Norske Eirinn Skrede bor en halvtime unna Porto Cervo, og tar gjerne en tur hit når hun har besøk, eller om hun og kjæresten bare skal ut en kveld.

- Det hører liksom med. Vi driver et landhotell, og mange som kommer til oss er nysgjerrige på Porto Cervo, selv om de ikke ønsker å bo der selv. Og det er jo morsomt å se, både på stedet og ikke minst menneskene som er her, sier hun.

- Og jeg skulle gjerne hatt noen netter på hotellene i Porto Cervo, for det er mye fine hoteller her, men det ville fort blitt en dyr affære - spesielt på Cala di Volpe!

Det er ikke så mange nordmenn som har oppdaget Sardinia, de fleste tar heller turen til St. Tropez. Men John Carew var der med «sin gode venninne» i juni, og i fjor la Pia Haraldsen ferien dit - etter å ha drømt om det lenge.

- Ja, jeg hadde både sett bilder og hørt så mye om Porto Cervo og Costa Smeralda fra folk som hadde vært der. Jeg hadde lyst til å dra dit i flere år, for å oppleve det selv.

Hun dro ned dit i august, som er italienernes fellesferie og den beste tiden å være der - om man vil oppleve det som det skal være. Fullt av folk.

- Den beste tida er definitivt fra begynnelsen til slutten av august. Jeg var der først sammen med kjæresten, og deretter noen dager sammen med venninner, sier Pia Haraldsen.

- Det ble kanskje ganske forskjellige opplevelser?

- Ja, ha-ha. Man opplever jo litt andre ting på tur med venninner.

Selv om stedet er kjent for å være ekstremt dyrt, så mener Pia at en ferie der ikke behøver å bli det.

- Vi bodde på hotell, men fikk vite etterpå at det ikke lønnet seg. Det er rimeligere å leie en leilighet. Og når du skal på stranda så må du jo ikke legge deg på seng med parasoll, det er mulig å bare ta med et håndkle og ligge på sanden.

- Hva synes du om hvordan byen ser ut?

- Det er jo oppbygd og konstruert, men jeg synes området var veldig koselig. Og det som er så fint med Sardinia er at du kan leie en bil og reise rundt og finne uoppdagede steder og strender. Det er utrolig mange flotte strender der. Og som sagt, ferien behøver ikke å bli så dyr - noen kvelder gikk vi ut og spiste kjempegod pizza til fem euro. Man kan finne begge deler i Porto Cervo, sier Pia Haraldsen.

Et av de mest kjente utestedene heter passende nok «the Billionaire Club». Den eies av Flavio Briatore, formel 1-sjef og en av eierne av fotballklubben Queens Park Rangers- og ellers går inn i historiebøkene for å ha vært utro mot sin daværende høygravide kjæreste, supermodellen Heidi Klum. Men noe spesielt må det være med stedet, for Heidi var tilbake i Porto Cervo sist helg, med mannen Seal og alle tre barna på slep.

Og det er mange som vil feste hos Briatore. Kate Moss hadde en tur på klubben for et par uker siden, sammen med venninnen Linda Evangelista, Paris Hilton har også vært innom og skapt furore - og Pia Haraldsen tok turen med sine venninner.

- Porto Cervo er ikke som Ibiza eller St. Tropez hvor det er fullt av liv hele tida. Om dagen er det ganske rolig, og vi var på forskjellige beachklubber. Så gikk vi ut og spiste om kvelden - og fikk med oss litt festing etter det. Vi var på the Billionaire, det er dit alle går. Det står fullt av paparazzier utenfor, og innenfor er det mange kjente - skuespillere, Formel 1-kjørere. Det begynner ganske seint der, etter klokka tolv. Og så er det andre steder i nærheten, som Sottovento, om du er keen på å fortsette å feste etter det igjen, i firetida - og kafeer som serverer deg frokost før du går hjem. Det var vel en kveld vi holdt ut frokosten ja...

Køen utenfor Billionaire er lang, og dørvaktene brede over skuldrene. Men ikke alle har problemer med å komme inn.

- Nei, ikke når du er jente, sier Pia Haraldsen og ler.

- Hvis du er jente, så kan du smile pent.ava@dagbladet.no

Kilder: Forbes, Kapital

Lavt i terrenget: På avstand er det få ting som avslører at dette er et av verdens mest luksuriøse hoteller. Mannen bak stedet er prins Karim Aga Khan, og han tilbrakte Monaco og Donatella Versace blant gjestene.
Solferie: Cindy Crawford cruiser i disse dager rundt Costa Smeralda på en 170 meter lang yacht, med mannen og George Clooney.
Jetsettbesøk: Pia Haraldsen hadde lenge hatt lyst til å dra på ferie til Porto Cervo, og i fjor tok hun turen. Køen utenfor «the Billionaire Club» var lang, men hun hadde ingen problemer med å slippe inn.
Diskret overvåkning: Storebror ser deg. Også når du ikke ser det.
På besøk: Karim Aga Khan er nå mindre playboy og mer opptatt av veldedighet. Her er han på besøk hos dronning Elisabeth i juli.
Money, money, money: Inngangspartiet til «the Billionaire Club» viser beskjedent nok innehaveren - Flavio Briatore.
Rosenrødt: Den arkitektoniske stilen Jacques Couëlle brukte til hotellet Cala di Volpe, lot han spre ut over hele området. Det ser ut som liten fiskelandsby, men hvor alt er perfekt, nymalt og velduftende.
Smaragdkysten: Costa Smeralda byr på fantastisk turkis vann - og det eneste som kan kaste en skygge er de gigantiske yachtene.
Eksklusivt: Shopping i Porto Cervo er ikke for små lommebøker.
Lykkelige dager: Formel 1-manager og nattklubbeier Flavio Briatore og hans daværende kjæreste, supermodellen Heidi Klum.
Feriebesøk: I 2004 var Cherie og Tony Blair på besøk hos Silvio Berlusconi i villaen hans ved Porto Cervo. De tok seg tid til litt sightseeing.
Trofast: Kate Moss vender stadig tilbake til Porto Cervo. Sist uke var hun der med datteren Lily Grace. Her på et besøk med Pete Doherty.
Nattas dronninger: På the Billionaire festes det mye og seint. Her er Ivana Trump og skuespilleren Anne Hathaway.
Tut-tut: Her er Silvio Berlusconi på kjøretur med Vladimir Putin, på eiendommen sin Villa Certosa ved Porto Cervo.