+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Derfor bosatte Anders Hammer seg i et av verdens farligste land

Journalisten, filmskaperen og forfatteren har intervjuet krigsherrer og geriljaledere i sin jakt på sannheten om Norges innsats i Afghanistan.

ADRESSEENDRING: Anders Hammer er ikke helt som andre journalister. Mens de fleste reiste inn og ut igjen så fort de kunne, valgte han i 2007 å bosette seg i krigsherjede Afghanistan. Og ble i seks år. Foto: Nina Hansen
ADRESSEENDRING: Anders Hammer er ikke helt som andre journalister. Mens de fleste reiste inn og ut igjen så fort de kunne, valgte han i 2007 å bosette seg i krigsherjede Afghanistan. Og ble i seks år. Foto: Nina HansenVis mer

En junimorgen i 2017 våknet innbyggerne i byen Maimana nordvest i Afghanistan opp til et grusomt syn. I en rundkjøring midt i byen hadde noen plassert fem døde menn. Fem lik med blodige klær. En makaber demonstrasjon til skrekk og advarsel: Slik går det med alle som har den minste tanke om å sette seg opp mot den lokale krigsherren, den mektige og fryktede Nizamuddin Qaisari.

Nesten to år seinere, på en kafé på Tøyen i Oslo, sitter journalist, forfatter og dokumentarfilmskaper Anders Hammer og forteller om sitt første møte med krigsherren Nizamuddin – en blid, tykkfallen mann som ikke fikk skrytt nok av de norske styrkene. En fyr som ifølge Hammer var både gjestfri og tok seg god tid til å hjelpe ham da han for sju år siden kom for å lage en tv-dokumentar om «den norske provinsen» Faryab.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.