Derfor er de erkerivaler

Fremdeles ildrøde Ingrid Fiskaa kjemper om å bli SVs nestleder i helga, Mot Krisins vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- DET VAR FRYKTELIG. Jeg vurderte å slutte i politikken, sier stortingspolitiker Inga Marte Thorkildsen til Dagbladet.no.

Sosialistisk Venstreparti var i ferd med å splittes i 1999. Stortingsgruppa under ledelse av Kristin Halvorsen, støttet NATOs bombing av Jugoslavia. Partiet som på 70-tallet ble stiftet på NATO-motstand ble delt to hovedfraksjoner, og kritikken fra venstresida i partiet eskalerte. Det ble gjort flere forsøk fra venstre for å fjerne både Kristin Halvorsen og Erik Solheim.

Sentralt i kritikken mot ledelsen sto partiets ungdomspolitikere, blant annet Ingrid Fiskaa, som i helga kjemper om nestledervervet i SV mot Bård Vegar Solhjell. Det er ikke bare den gamle venstre-høyrekonflikten som dukker opp igjen til overflaten når valget skal tas. Det er også gamle personkonflikter fra 1999 som avgjør hvem SV-politikerne støtter.

I sentrum for jordskjelvet i 1999 sto Sosialistisk ungdom som i mars det året valgte ny, illrød leder mot SV-ledelsens ønske.

MED ETT VAR UNGDOMSPARTIET til Sosialistisk Venstreparti revolusjonært. I det nye prinsipprogrammet definerte de miljøkampen som klassekamp. De skulle avskaffe kapitalismen og erstatte det med et sosialistisk folkestyre. Kollektivisering av landbruket ble foreslått. Programmet gjelder for øvrig fortsatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer