SJOKK: - Rundt 85 prosent av pasientene som har «knust hjerte» har opplevd et sterkt emosjonelt sjokk, for eksempel tap av en partner, barn eller angst for å miste noen, sier Maja-Lisa Løchen, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SJOKK: - Rundt 85 prosent av pasientene som har «knust hjerte» har opplevd et sterkt emosjonelt sjokk, for eksempel tap av en partner, barn eller angst for å miste noen, sier Maja-Lisa Løchen, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Derfor kan kjærlighets­sorg gjøre så vondt at du dør av det

Dødelig sorg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det kan minne om et hjerteinfarkt: Pulsen stiger plutselig, pusten blir tyngre og en pressende smerte sprer seg i brystet. Det kan gjøre uutholdelig vondt, som om hele brystkassa snart skal knuses.

Smerter kan stråle ut i venstre skulder og arm. På sykehuset vil legene sannsynligvis mistenke hjerteinfarkt. Men etter en nøyere undersøkelse, vil bildene vise at årsaken er noe annet: Akutt kjærlighetssorg.

- Vi regner med at mellom tre og ni prosent av alle man tror kan ha hjerteinfarkt, egentlig har «knust hjerte», sier Maja-Lisa Løchen.

Hun er professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø, overlege ved Hjertemedisinsk avdeling på Universitetssykehuset i Nord-Norge og forfatter av boka «Kvinnehjerter».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn