Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Derfor slår vi av «sex-bryteren»

Hver uke vil Magasinets nye ekspertpanel svare på spørsmål som angår deg og meg. Først ut er sexforsker Bente Træen.

- Sex er et symbol på «Jeg elsker deg», og for mange er det viktig å formidle dette via samleie. Mange har derfor pliktsex. Med visse mellomrom lar de det «stå til» slik at partneren blir fornøyd. Belønningen er at de ikke trenger å tenke på sex på noen dager framover.

Hva er de vanligste grunnene til at den ene partneren i et forhold mister lysten på sex?

- Gjennom livet er det vanlig at sexlysten varierer. Iblant kan det virke som om noen rett og slett har slått av bryteren. Det kan være problematisk når det går ut over forholdet til partneren, og når man selv savner det å føle lyst. Grunnen kan være biologisk. Både menn og kvinner får mindre sexlyst ettersom de blir eldre. Andre ganger kan sykdom eller bivirkninger av medisiner redusere lysten. Pasienter som har hormonelle sykdommer eller hjertesykdommer opplever lystproblemer hyppigere enn befolkningen for øvrig. Hos noen kvinner minsker også sexlysten som følge av p-pillebruk, eller bruk av hormonspiral.

Hva skyldes sviktende sexlyst når problemet ikke er biologisk?

- En annen grunn kan være at de dette gjelder har vært utsatt for seksuelle, psykologiske og fysiske overgrep. I mange av disse tilfellene finnes det historier om et oppvekstmiljø preget av fravær av beskyttelsesfaktorer og foreldre som har sviktet. Det som i stor grad karakteriserer disse menneskene er at de skammer seg over hvem de er. Og det å skamme seg over seg selv er svært lysthemmende. Men oftest når lysten blir borte er det slik at den ene partneren har «ofret» seg for den andres behov, for eksempel når det gjelder karriere eller utdannelse. Kanskje har de hatt omsorg for barn og hjem, og etter ei tid har de begynt å føle at de verken blir sett eller får anerkjennelse for bestrebelsene av partneren. Kommunikasjonen brytes ned, opplevelsen av samhørighet og intimitet er ikke til stede, og lysten forsvinner.

I hvilken grad spiller faktorer som stress og søvnmangel inn?

- Søvnmangel hemmer sexlysten hos både kvinner og menn, men stress rammer kvinner hardere. Menn kan koble av med å ha sex, mens kvinner må være uthvilte og opplagte. For menn kan sex være ren avstressing. En parstudie vi har gjort viser at kvinner som tar med seg jobben hjem og tenker mye på jobben også på fritiden, ofte føler at det går ut over sexlysten. Slike konflikter slår ikke ut hos menn.

Hva kan skje med et forhold der en av partnerne opplever at sexlysten er borte?

SPØR EKSPERTENE: Har du spørsmål, reaksjoner eller innspill til leserne? Kontakt oss på e-post. Foto: SCANPIX
SPØR EKSPERTENE: Har du spørsmål, reaksjoner eller innspill til leserne? Kontakt oss på e-post. Foto: SCANPIX Vis mer

- Noen vil kanskje vurdere å gå ut av forholdet. De kan oppleve at de begynner å tenne på andre enn partneren, og at lysten er knyttet til «feil person». De som ønsker å bli i forholdet føler ofte skyldfølelse og tenker «stakkars partneren - han/hun hadde fortjent bedre enn meg». På samme tid blir de gjerne sinte fordi de føler det slik. De blir på sett og vis fanget i en negativ følelsesspiral.

Er det menn eller kvinner som først og fremst mister lysten?

- Lystproblemer er vanligere blant kvinner enn menn. Likevel er det verd å merke seg at mange menn rundt om i landet sliter med lystproblemer. Det er aldeles ikke bare et kvinneproblem.

Hvordan føles det å stadig bli?

- En partner som stadig blir avvist føler seg avmektig og lite attraktiv, og til slutt kan også han eller hun stenge av for lyst.

Hva er konsekvensene av å ha sex når man ikke vil?

- I de fleste tilfeller tar ikke folk skade av å ha sex en gang imellom, selv om lysten ikke er sterk. Men hvis dette skjer hyppig, kan det oppleves som å svikte seg selv. Det forsterker følelsen av å være liten, inkompetent, utilstrekkelig eller verdiløs.

Hvordan skal par jobbe med dette problemet?

image: Derfor slår vi av «sex-bryteren»

- De to må rett og slett snakke sammen om hvordan det er å være «deg og meg» - og se om de i fellesskap kan finne løsninger. Noen ganger kan det være riktig å oppsøke profesjonell hjelp, alene eller sammen med partneren. I tilfeller der skam er en sentral følelse, vil det være å anbefale.

Bør vi se mildere på seksuelle sidesprang i slike situasjoner?

- Et sidesprang løser ingen problemer for paret.

Hvordan skal vi bli attraktive igjen for en partner vi har sluttet å overraske?

- Vi må ta ansvar for våre egne behov, seksuelle og ikke-seksuelle, bli kjent med dem og kommunisere dem til partneren. Ikke noe er så sexy som en person som tar ansvar for seg selv. Opplevelsen av deg selv som et attraktivt menneske oppstår også i den prosessen det er å våge å stå rak og naken og si: Slik er jeg!

Er vi noensinne forpliktet til å ha sex?

- Det er et komplisert spørsmål. Det er mange som sier at lysten vil dukke opp når man begynner å stimulere hverandre. Likevel blir svaret på spørsmålet et klart nei. Man skal ha respekt for seg selv. Dernest må man håndtere det faktum at man lever med en partner, og ønsker at forholdet skal vare. Vi er så samleiefikserte i dette landet. Det er synd. De som opplever at lysten ikke er der, må jobbe for å få den opp. Og om de avstår fra samleie, skal de jobbe med partneren og seg selv for å finne ut hva som tenner dem. De skal øve seg på å bli følsomme for seksuell berøring og få lyst til å gå videre. Det kommer ikke av seg selv.SPØR EKSPERTENE: Har du spørsmål, reaksjoner eller innspill til leserne? Kontakt oss på e-post.

BENTE TRÆEN:</B> - Lystproblemer er vanligere blant kvinner enn menn, sier sexforskeren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media