Kanskje den beste brusen som er laget: Det mener Hallgeir Opedal, men gleden ble kortvarig. Som med så mye annet Hallgeir liker. Foto: PER ERVLAND
Kanskje den beste brusen som er laget: Det mener Hallgeir Opedal, men gleden ble kortvarig. Som med så mye annet Hallgeir liker. Foto: PER ERVLANDVis mer

Dessverre så er ikke folk flest som Hallgeir

Det er ikke så enkelt å ha eksklusiv smak.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Jo, det var nå i juni at jeg nok en gang fikk oppleve ulempen ved å ha en eksklusiv smak. Det var snus igjen, ja, men la meg ta det kronologisk, for snusen er bare siste kapittel i en lang historie, som egentlig begynte sommeren 1980, om ikke før.

Det året ble en ny is lansert i Norge, en såkalt fruktis med smak av pommac, og pommac er som noen vet en tradisjonsrik svensk brus. Den ble første gang presentert under Göteborgs­ utställningen i 1923 under slagordet «de tjugofem frukternas sköna dryck». Den gylne brusen falt i smak, og ble Sveriges nasjonalbrus. Oppskriften er hemmelig, selvsagt, og navnet er franskinspirert; forstavelsen kommer av ordet pomme som betyr eple, og siste stavelsen er hentet fra cognac.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn