Det beste fra bygda

Maten på Oslo Spiseforretning er god reklame for norske bønder.

-  HER I OSLOGATE kan man foreta en gastronomisk reise Norge rundt bare ved å lese spisekartet, sa Fredag og gransket den omfattende menyen. Omfattende i antall ord, ikke antall retter. For folkene bak Oslo Spiseforretning holder fast ved tradisjonen med å kreditere produsentene, sammen med en liten festtale for hver rett.

-  Hør her: «Takket være en iherdig bonde i nordre Vestfold kan man i dag sette norsk spekeskinke på menyen.» Videre går det fram at det dreier seg om Grøstad gård. Et annet sted får Elstøen gård skryt for hjertesalaten sin. Ikke snau tekstreklame dette, humret Robinson. -  Så er også innehaveren belønnet med en utmerkelse fra Norges Bondelag.

-  Kvalitet i alle ledd. Det er det

det handler om, sa Fredag og sto i fare for å foregripe begivenhetene. For foreløpig var de bare kommet til kokkens appetittvekker - et halvt artisjokkhjerte og litt reinsdyrpølse fra Kautokeino.

-  Jeg regner med at brødrene Baer holder stilen. De finner de beste varene fra landet og behandler dem på en oppfinnsom måte, istemte Robinson.

SOMMERSTID ER DET selvsagt best å sitte ute, og på varme kvelder gjør de fleste det. Der kan man få litt andre og framfor alt billigere retter enn inne, mens man nyter Middelalderparkens grønne utkant. Ved de hvitdukete bordene inne i den svale, røde salongen kan man velge fra à la carte eller dagens 3-   5-retter. Svak hyggemusikk forsøkte å dekke over støy fra trafikken utenfor.

Fredag gikk for en firer, mens Robinson plukket tre retter fra kartet.

-  En utfordring å finne vin til kalv og kveite, laks og hval, sa Robinson med en rynke i pannen. Men servitøren smilte rolig og tilbød seg å skjenke vin i glass på husets anbefaling. Det ble en chardonnay fra Burgund til begges forrett. Den var god i munnen, både mens man ventet og til speket laks og kamskjell i jordskokksuppe med skalldyrolje. Begge smattet fornøyd.

-  Kamskjellet er grillet med en rå kjerne, helt perfekt, med suppa som en herlig saus, sa Fredag. -  Du har også fått en lekker forrett, hva?

Robinson nikket: -  En toast med masse myke, tynne lakseskiver som smelter i munnen. Harmonisk smaksatt med grov sennepsdressing, rødløk, salat og to kokte, små vaktelegg. En fyldig og utmerket start.

Neste rett kunne Fredag nyte alene - skinnstekt kveite hvilende på sukkererter og reddiker, grønn ramsløkolje som saus og litt nytt - en italiensk pinot gris denne gang - i glasset.

-  Også fisken har en liten, rå kjerne. Det smaker himmelsk, sa Fredag, etter å ha gitt retten en omgang med salt-   og pepper. En mikroskopisk gulrot satte hobbygartneren i godt humør.

-  NÅ ER JEG SPENT, sa Robinson da hvalkjøttet kom på bordet. Barndomsminner om hardbanket og frossent hvalkjøtt med en smak av tran, var en bøyg som var klar for å knekkes.

-  Det må jeg si, det klarte kokken på Spiseforretningen, sa Robinson.

-  Store, grillede stykker med saftig, grovt og rødt kjøtt. Dette smaker så utsøkt at selv en amerikansk Greenpeace-turist ville likt det. Men da måtte vel hvalen ha opptrådt inkognito - servert med grønn ertepuré og rødløk.

Fredag var også fornøyd med sine marinerte lårstykker av kalv, stadig ikke gjennomstekt. Servert med grillet asparges og en ovnsstekt klase med cherrytomater, og rødvinssaus.

-  De stekte nypotetene kommer fra en gård utenfor Åsgårdstrand, sa servitøren og lot kalven få følge av en chianti. Til hvalen hadde hun valgt en chilener som het Rio Alto, og vi var fornøyde med begge deler.

-  Godt å slippe å velge. Ikke tar de fram viner i høyeste prisklasse heller, påpekte Fredag. For da de fikk regningen, som ellers var høy nok, viste det seg at en vinmeny med fire glass kom på drøyt 400 - altså 800 for to.

-  Inkludert en liten påfyll til hovedretten, husk det, sa Robinson, som hadde funnet plass til en pannekakedessert på norsk vis, med aprikos og vaniljeis. Fredag sa bestemt nei til tjukkmelk fra Røros og avsluttet med spennende oster fra små gårdsysterier som Skånali, Gangstad og Eiker, som det igjen ble understreket i menyen. Også til siste rett ble det funnet fram passende dessertvin.

-  Et utmerket sted å ta med seg utenlandske gjester, konkluderte Robinson. -  Gode, norske råvarer servert på en overraskende måte. Jeg er enig med deg. Kvalitet tvers igjennom.

Godt norsk: Oslo Spiseforretning er et bra sted å ha med seg utenlandske gjester. Gode norske råvarer servert på en overraskende måte, konkluderte Robinson og Fredag.