Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Det beste fra sexspaltene

Prikkete peniser og bablende partnere er blant spørsmålene sexspaltistene må hanskes med. Her er de beste!

SEX ER FORVIRRENDE. Hva bør man tenne på? Og hva tenner man egentlig på? Verdens eldste hobby er i stadig utvikling. Men selv om nordmenn er født med ski på beina, leveres kjønnsorganene fortsatt uten brukermanual.

Det som er bra sex på et tidspunkt, kan senere bli feil, og det som tidligere var veldig uaktuelt, er plutselig hyperaktuelt. Noen tenner på det de absolutt ikke vil tenne på, og tenker at dette vil de absolutt ikke, mens det egentlig er det de ønsker seg mest av alt. Også blir det kaos.

Godt vi har sexspaltister å spørre til råds.

- Min favoritt er Betty Dodson. Hun er ikke kinky, men hun er en guru innenfor vibratikkfaget med sin ærlighet. Dama er for øvrig godt over 70 og har en type på 30, sier Cecile Kjensli til Dagbladet.no. Sexspaltisten er erfaren dildotester og har i tillegg sin egen sexbutikk.

Selv har hun gitt mange et bedre sexliv med sine råd. Hun er overrasket over hvor liten oversikt mange har over sin egen kropp.

- Jeg syntes det var snodig da en høyt utdannet og oppegående dame på over 50 lurte på hvor klitoris var. Klitoris og orgasmer hadde hun ikke snøring på. Tenk det. Lange studier går bra, men å finne ut av sin egen kropp er vanskelig. Vi fikk god kontakt, og hun fikk faktisk sin første orgasme ved hjelp av en vibrator jeg anbefalte, og da ble jeg ordentlig glad. Jeg har vært orgasmehjelper for flere, og da føler jeg meg nesten som Jesus.

ALLE FORNUFTIGE MEDIER HAR DEM. I Dagbladet.no har vi vår egen spørrespalte som heter Alt om sex. I papiravisa er det Gro Isachsen som gir råd om hvor klitoris er i hvert søndagsnummer.

I Adresssa.no svarer Eva Mohn på trege trønderes problemer. Stéphane Vildalen svarer KKs kvinner på spørsmål om plast, spanking, teddyfetisjer.

Det beste fra sexspaltene


Kristin Spitznogle
svarer VG Netts forvirrede lesere i blogg og papirleserne i helgene.

Glammodell Triana rådgir FHMs mannlige lesere.

Juntafil på NRK får unge råd om blant annet anal fisting av rådgivere fra SUSS sammen med programleder Aishath Afeef. De vanligste spørsmålene dreier seg om hva som er normalt og ikke.

- Det er også veldig vanlig med spørsmål om hvor lang en gjennomsnittspenis er, det er mange spørsmål om klamydia og noe om prevensjon, sier Aishath Afeef (20) til Dagbladet.no. Det spørsmålet redaksjonen har stusset mest over er hvor mye en penis veier.

- Og prikker på tissen, det er veldig vanlig, sier Aishath.

JAKTEN PÅ GYNEKOLOGIENES UFO er over. Manglende orgasme og penisstørrelser er gjengangere i sexspaltene, men det holder ikke for en sexrådgiver å vite hvor g-punktet er i 2006, et år da, eh, analpumping og røykende vaginaer muligens er det misjonærstillingen var for 70-tallet.

På nettet finnes mer spesialiserte sexrådgivningstjenester. Og de utenlandske går lenger. Her har du for eksempel en egen Anal advisor tilgjengelig.

LITT TEORI FØR PRAKIS. Det finnes hjelp for alt mulig der på nettet. Time Out har spalten Get naked. Og Ms. Hearbeat bjeffer om å ikke bare tenke med underlivet, men også på kjæresten. Sexleketøy-testere har en egen nettside.

På britisk TV har de realityshowet Sex Inspectors der Tracy Cox gir råd til par som stiller opp på TV og på nett.

Teknomagasinet Wired har spaltisten Regina Lynn, som skriver om det nyeste innen teknosex i spalten Sex Drive.

Go ask Alice kan leserne selv svare på andres spørsmål. All sex advice fungerer som et forum, der leserne er hverandres sexperter.


Ask Aspasia
kan gi deg fasiten på sex med eksen. Og Dr. Hump sveiper innom minst like viktige problemstillinger, mens Ask Krista avslører at man ikke kan bleke vagina.

AskMen er forbrukerorienterte, og forklarer hvordan syklusen påvirker sexlysten hennes og 10 irriterende ting menn gjør i senga. Deres sexrådgiver Donald Zimmer forteller også at for aktiv onanering kan føre til hårtap, slett ikke bra for en stille Arne som søker avlastning, her er rådene for å kutte ned.

REN UNDERHOLDNING. Sexforsker Bente Træen forteller at hun forsøker å ikke lese hva de ulike sexrådgiverne i mediene skriver.

-  I forhold til sexrådgiving har folkeopplysningstradisjonen totalt veket for underholdningsbransjen, og da blir både spørsmål og svar deretter. Sexrådgiving i media er blitt en industri, og sexrådgiveren blir den som best kan selge mediet - kvalifisert eller ikke. Kvaliteten blir deretter, sier professoren ved Universitetet i Tromsø til Dagbladet.no.

Gro Isachsen, som er i samme bransje, er derimot pasjonert leser. Hun var en av de mange som leste den sagnomsuste spalten Inge og Steen i Dagbladet på 70-tallet.

- Det var Inge og Sten som for første gang i media gjorde norske kvinner, og spesielt menn, klar over betydningen av  klitoris for et godt seksualliv for kvinner. Noe dessverre mange ennå ikke er klar over. Den gang var deres spalte i Dagbladet så kontroversiell at vår senere statsminister Kjell Magne Bondevik stemplet den som et «kulturelt sykdomsfenomen», sier Isachsen til Dagbladet.no.

Isachsen nevner også sexologen Berthold Grünfeld som inspirasjonskilde. Hun leser også svenske Malena Ivarssons friske og uhøytidlige sexråd og kaller danske sexologen Joan Ørting i Extrabladet for et friskt pust.

Hun skryter også av amerikanske Dr. Ruth.

- Hun har bidratt til å frigjøre amerikanerne og har satt fingeren på mye av dobbeltmoralen i det amerikanske samfunnet.

MENS JUNTAFILS publikum spør om hva som er normalt, forandrer spørsmålene seg når folk blir eldre. Det er nemlig stor forskjell på hvilke spørsmål mennesker i ulike aldersgrupper og livsfaser kommer med. Ungdommen har vanligvis de enkleste spørsmålene.

- De trenger bekreftelse på at det de gjør er riktig, sier Isachsen.

Når parforhold er i innledingsfasen er typiske spørsmål prestasjonsrettet. For eksempel at han er engstelig for ereksjonen og hun på om hun er god nok.

I neste fase hender det at sexlivet har stagnert, ofte på grunn av barnefødsler eller tidsklemma. I fasen før eller etter barn kan det dessuten det ha skjedd en skjevutvikling, som ikke bare påvirker sexen, men også gir seg andre utslag for samlivet.

Middelaldrende og eldre ofte er engstelige for at de ikke skal få den gode sexen til å vare.

- Problemene har generelt sett blitt mer sammensatte. Seksualiteten har blitt mer mangfoldig. Det gjenspeiles også i spørsmålene jeg får. Eller kanskje det at skammen

er på retur og den generelle åpenheten rundt seksualiteten endelig gir rom for alle slags spørsmål, spør Isachsen. 


POPULÆRT ER DET.
Sexbloggen Fleshbot, som nok ikke er 100 prosent jobbtrygg, har samlet høydepunktene fra sexrådgivning på nettet. Det dreier seg om det du alltid har villet vite om sex (men var redd for å spørre om), pluss kanskje noe du helst ikke ville vite.

Her finner vi godbitene til Dan Savage, som svarer på sexspørsmål i The Stranger. Et av de rareste spørsmålene han har fått må nok være det fra en mor med nyfødt baby har latt gründeren ta over plassen i magen. Hun spør hvor hun kan få solgt brystmelk til folk med brystmelkfestisj, og dermed få litt ekstra penger inn på kontoen. Svaret er at hun nok har et marked, på det svarte markedet.

En annen, biseksuell kvinne, skriver til ham og forteller at hun og kjæresten hennes har ligget med den samme dama, men at problemet nå er at kjæresten er sjalu fordi hun har begynt å ligge med en mann. Savages råd er frekke, kjappe og konkrete. Snakk om det, er som vanlig gjengangeren.

En homofil mann som har problemer med kjæresten som snakker barnespråk hver gang de har sex, får den samme beskjeden, det er bare en ting å gjøre: Snakke om det, i voksent toneleie.

Språkproblemer har også innsenderen til rådgiveren hos Get Naked opplevd:

Can you please tell my why, during sex, my husband cannot be quiet? Don\'t get me wrong: I don\'t mind dirty talk. What I don\'t get is the whole «Whose pussy is this?» question. Seriously, we\'ve been together for over thirteen years: Is there any doubt whose pussy it is? And, even better, what does he think? That I\'m going to give the wrong answer? The other thing is, when he gets really wrapped up in it, he says the sweetest stuff: «I love you», «I can\'t imagine life without you.» But at the end of each statement he always asks, «Did you know that?» For the love of God, yes! Seriously, this completely kills my mood. Is it possible to have sex without saying a word?

Svaret kan du lese her.


En gutt
skriver inn til samme ekspert. Han har tilbrakt en helg med ekskjærestens far, og forundrer seg over spørsmål om arv og miljø. Hvorfor er penisene deres så like? Svaret er et klikk unna.

Til slutt, vi velger å bare linke til saken om hun med den røykende vaginaen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>SEX ER VANSKELIG:</B> Men ekspertråd kan gjøre det hele mer levende.
VANT TIL RARE SPØRSMÅL: Aishath Afeef er programleder på NRKs Juntafil. De gir råd til ungdom mellom 15 og 25 år.
<B>DIGGER GAMMEL DAGBLAD-SPALTE:</B> Gro Isachsen lot seg inspirere av 70-tallet kjente sexspalte i Dagbladet, nemlig Inge og Sten.
ER DETTE NORMALT?</B> Et av de vanligste spørsmålene fra ungdom dreier seg om hva som er normalt og ikke.
NORMALT OG UNORMALT?</B> Sexy og usexy. Du finner som oftest svaret i ditt eget hode, men også på nettet.
GLAD FOR Å HJELPE:</B> Sexpert Cecilie Kjensli synes det er fabelaktig når rådene hennes hjelper.
SLIK SKAL DET GJØRES:</B> Sjekker om du sjekker rett.
LESER IKKE SEXSPALTER: Sexforsker Bente Træen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media