Det besværlige hodeplagget

- Vi blir spyttet på, kalt terrorister og behandles som barn, sier kvinnene som bruker hijab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DISKUSJONER OM KVINNER som bruker hijab i Norge, ender ofte med høy temperatur, gjensidige anklager og sterke synspunkter om islam, undertrykking, likestilling og politikk.

Det er ikke fullt så ofte muslimske kvinner selv forklarer hvordan det oppleves å bruke et tradisjonelt muslimsk hodeplagg i et vestlig land.

Nylig offentliggjorde det svenske integrationsverket en studie der 90 kvinner forteller om sin opplevelse av å leve med hijab i Sverige.

Rapporten «Att leva med hovudduk i Sverige» konkluderer med at flertallet av kvinnene som bruker hijab opplever at de blir diskriminert, til dels alvorlig og i strid med svensk lov.

- SLØRET GJØR AT kvinnene kjenner seg utsatt i hele samfunnet, at de ikke opplever at de har samme muligheter som andre, og at de stenges ute, heter det i oppsummeringen.

Av de 90 kvinnene som er med i studien, oppgir 62 at de har følt seg dårligere behandlet enn andre på grunn av at de bruker hijab. Mange opplever å ikke bli hørt, umyndiggjort og at det antas at de er lavt utdannet og dårlige til å snakke svensk selv om de har bodd i landet hele livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer