Det  blir i familien

Først sørget pappa for at Beyoncé Knowles (23 ) kom på stjernehimmelen. Nå er det lillesøster Solange (19) som skal opp og fram.

MATTHEW KNOWLES HAR ei datter som har vunnet åtte Grammy-statuetter, solgt 25 millioner plater og har fans over hele verden. På slutten av 90-tallet la Beyoncé Knowles verden for sine føtter med supergruppa Destiny`s Child.

Det er ikke nok for pappa Matthew. Nå vil han ha mer.

For to år siden platedebuterte datteren Solange - som 17-åring - med albumet «Solo Star».

I disse dager kommer oppfølgeren, og nå står 19-åringen foran et internasjonalt gjennombrudd.

I hvert fall hvis pappa får det som han vil.

FOR MATTHEW KNOWLES er ikke en vanlig pappa som står beskjedent i bakgrunnen og klapper ivrig for talentfulle døtre. Det er han som har sørget for stjernestatus og suksess. Historien om familien Knowles er av den klassiske sorten, der ambisiøse foreldre skyver barna foran seg - på veien til ære og berømmelse.

Og til penger.

For å få til slikt må du begynne tidlig. Svært tidlig. Beyoncés lillesøster var snaut to år da hun ble med ei dansegruppe i hjembyen Houston, Texas. Gjennombruddet kom i fireårsalderen.

-  Vi var med i en lokal konkurranse i Houston. Der og da skjønte jeg det. Hvordan jeg elsket å være på scenen og hvor sterkt jeg ønsket være en entertainer, sier Solange.

Året etter debuterte hun som solovokalartist med Shanice-låten «I Love Your Smile» i en fornøyelsespark i hjembyen. Da hun var sju begynte hun å skrive sangtekster, og i en alder av tolv skrev hun låter som ble plukket opp av produsenter som leverte materiale til den unge og lovende gruppa Destiny`s Child.

For parallelt med alt dette var altså storesøster Beyoncé i gang med sin karriere. Historien til et av verdens største jenteband bør være kjent: Hvordan den ni år gamle Beyoncé møtte LaTavia Roberson på en lokal audition, om hvordan de to jentene og Beyoncés kusine Kelly Rowland tilbrakte hele dager sammen for å se på gamle opptak av Supremes og Jackson 5. Og da LeToya Luckett kom på plass to år seinere, gikk de videre fra 1990 som Destiny`s Child.

OG HER ER VI TILBAKE hos Matthew Knowles. Bak enhver suksessfull kvinne står en forbauset mann, lyder et omskrevet ordtak. Ikke i dette tilfellet. Pappa Matthew var gruppas manager fra starten av og er det ennå. Han sa opp jobben som selger av medisinsk utstyr og sørget for platekontrakt med Columbia Records da jentene i Destiny`s Child var 15 år gamle.

I tillegg er han også nærmest som en far for Kelly Rowland. Hun flyttet hjemmefra da hun var 11 og inn til familien Knowles.

De som har fulgt gruppa på nært hold, sier at Destiny`s Child-sfæren likner en lukket sekt. Far holder en jernhånd over sitt livsverk. For sikkerhets skyld er også moren Tina ansatt i firmaet, som jentenes stylist. Det blir med andre ord i familien.

Men i en storindustri som dette går ting naturligvis ikke helt problemfritt. Matthew Knowles var en av de saksøkte etter at LaTavia og LeToya ble kastet ut av gruppa i 2000. De utstøtte mente å være offer for kontraktbrudd, ærekrenkelse, bakvaskelse og bedrageri. Og de mente at ærekrenkelsen ble eksplisitt framført i hitlåta «Survivor» fra 2001, hvor de hevdet at de gjenværende medlemmene synger om «alle som tidligere har motarbeidet gruppa». De mente videre at Matthew Knowles hadde tjent enorme summer på supergruppa, mens de selv bare fikk småpenger. Og at Destiny`s Child bare var et springbrett for en solokarriere for Beyoncé. Saken endte med et forlik hvor detaljene ikke er offentlig kjente.

BEYONCE SELV HAR tatt faren i forsvar gjentatte ganger.

-  LeToya var tonedøv, sa hun etter splittelsen. Og ble supplert av Kelly som uttalte at LaTavia «bare var en danser». I sololåta «Daddy» fra 2003, tar Beyoncé den helt ut:

I want my unborn son To be like my daddy 

I want my husband to be like my daddy

There is no one else like my daddy

And I thank you (thank you) for lovin me

Intet mindre. Men se om det ikke er slanger i paradis her også. For en måned siden begynte ryktene å svirre om at Beyoncé har brutt med faren som manager. Hun skal ha gitt faren sparken etter at han skal ha hatt en utidig affære med en av danserne hennes. Det er i så fall ikke første gang far og datter er i tottene på hverandre.

I vinter uttalte Matthew Knowles at han er svært lite glad for forholdet mellom Beyoncé og Jay-Z. Det er rapperens narkotikabefengte fortid som skaper problemer for faren. Jay-Z på sin side har ikke direkte bidratt til et godt svigerfar-forhold ved å uttale seg negativt om managementet. Han mener Beyoncé bør finne en ny retning videre ved å kvitte seg med «girl next door-imaget» - og manageren.

Ingen slike planer foreligger for Solange. Opp gjennom åra er hun naturligvis blitt sammenliknet med storesøsteren, og flere onde kritikertunger hevder hun bare er en dårlig kopi av Beyoncé. Selv hevder hun å ikke ha noe problem med en sammenlikning.

-  Jeg bryr meg virkelig ikke om hva andre tenker om meg. Vi er to helt ulike typer som artister. Jeg har fulgt min egen vei i mange år. Mitt sound er Solange, ikke Destiny\'s Child, sa hun til amerikansk presse da hennes første singel «Feelin\' You» kom ut i 2002.

KUNSTNERISK HAR DE TO søstrene samarbeidet en rekke ganger. Blant annet på debutplata til Solange der de synger sammen på åpningslåta «Naive». I flere år før soloalbumet var Solange med søsterens gruppe som danser på flere verdensturneer. Hun var også framtredende på flere av gruppas videoer. Hun har også tett personlig kontakt med Kelly Rowland og har skrevet og produsert flere av hennes sanger. Blant annet skrev hun tittellåta «Simply Deep» til Rowlands soloalbum fra 2003. Det har gjentatt ganger blitt spekulert i om hun skulle bli et fullverdig medlem av Destiny\'s Child. Spesielt før comebacket i 2004, med albumet «Destiny Fulfilled». Men solokarrieren går foran.

DET GJØR OGSÅ FAMILIEN. Sin unge alder til tross, er Solange allerede godt etablert. 27. februar i fjor giftet hun seg med fotballspilleren Daniel Smith under et romantisk bryllup på Bahamas. Også her sies det at pappa hadde regien. Det hevdes at han sørget for bryllup fordi å hindre dårlig PR fordi hun var gravid. For dette er USA der suksessformelen slett ikke er utenomekteskapelige forhold, men derimot: Gud, far og mor. I den rekkefølgen. Og noen måneder etter kom da også Daniel Julez J. Smith til verden.

MED ANDRE ORD: Siste ord er ikke sagt i the Knowles story.

Suksess-søstre: Solange Knowles har minst like høye ambisjoner som storesøster Beyoncé.
Nummer en: Beyoncé har i årevis har herjet på poplistene.
Pappa bestemmer: Matthew Knowles er manager for supergruppa Destiny`s Child, der Beyonce er frontfigur. Nå tar han jerngrep rundt karrieren til datteren Solange.
Bilder kan lyve: Folk som har sett supergruppa på nært hold sier at Destiny`s Child-sfæren likner en lukket sekt. Og sangfuglen Beyoncé har flere ganger vært i tottene på pappa Matthew.