Du leser nå Dagbladet Pluss

Det er hull i gjerdet

Det skjedde i de dager — for 20 år siden i dag — at det ble hull i jernteppet. Muren som i 40 år hadde delt Europa og verden i to uforsonlige blokker, begynte å smuldre hen.

NY VERDEN: Tusener av østtyskere tok seg over grensa til Østerrike og videre til Vest-Tyskland etter at Ungarns grense åpnet seg for 20 år siden. Foto: Reuters/Scanpix
NY VERDEN: Tusener av østtyskere tok seg over grensa til Østerrike og videre til Vest-Tyskland etter at Ungarns grense åpnet seg for 20 år siden. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

ST. PETERSBURG (Dagbladet): 19. august 1989, ved landsbyen St. Margarethen, ved grensa mellom Ungarn og Østerrike, skjedde det som ikke kunne skje. Tusenvis av flyktninger fra DDR som tidligere hadde tatt seg inn i Ungarn, strømmet nå over grensa til Østerrike, før de i sine Trabanter som var fullastet med mennesker og flyttelass, strømmet videre til Vest-Tyskland. Det forjettede land. Fedrelandet, der de kunne møte slektninger og venner de ikke hadde kunnet møte på mange tiår,og dessuten få penger — D-mark — ikke lekepenger som i DDR. Skakke avvekten de bar på, så strømmen av Trabanter ut som en massemønstring av Familien Flintstone — med venner og venners venner — på tur.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.