- Det er ingen tvil om at Jacob Bjerknes pekte ut mål for atombomben. Men jeg tviler på om han visste hva han var med på

Historieprofessor Robert Marc Friedman møtte Jacob Bjerknes på 1970-tallet - men visste ikke at han var med på atombombeoppdraget og Vietnam-krigen.

HEDRET: Jacob Bjerknes får et varmt håndtrykk av president Lyndon B. Johnson - da han mottok den svært prestisjetunge National Medal Of Science i 1966. Foto: Fra Bjerknes' private samlinger
HEDRET: Jacob Bjerknes får et varmt håndtrykk av president Lyndon B. Johnson - da han mottok den svært prestisjetunge National Medal Of Science i 1966. Foto: Fra Bjerknes' private samlinger Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den norsk-amerikanske meteorologiprofessoren Jacob Bjerknes er en av Norges mest respekterte og hedrede forskere noen gang. Dagbladet avdekket lørdag hvordan Bjerknes var involvert i de topphemmelige forberedelsene til atombombeangrepene mot Japan i 1945.

BJERKNES-KJENNER: Historieprofessor Robert Marc Friedman ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO
BJERKNES-KJENNER: Historieprofessor Robert Marc Friedman ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO Vis mer

- Det er ingen tvil om at Bjerknes pekte ut mål for bombingen, sier Robert Marc Friedman, historieprofessor på Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

- Men jeg er i sterk tvil om at han visste nøyaktig hva han var med på.

Norskamerikaneren Friedman kjenner Bjerknes-familien godt. Han skrev i 1989 det som ble en prisbelønt bok om Jacob Bjerknes' far Vilhelm og den såkalte Bergenskolens påvirkning på meteorologien. Han har også lagd dokumentarfilm om Vilhelm Bjerknes, og møtte også Jacob Bjerknes selv på 1970-tallet.

- Jeg er i tvil om at han visste at det var snakk om et nytt supervåpen. Det var mange som jobbet med forskjellige sider av denne saken som ikke ble informert om det, sier Friedman til Dagbladet.

Bjerknes ble amerikansk statsborger i 1946. Men i 1945, da atombombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki, hadde Jacob Bjerknes fortsatt norsk pass. Friedman tror det kan ha vært en grunn, hvis han ikke ble informert om nøyaktig hva slags oppdrag han var med på.

- Som andre norske vitenskapsmenn, blant annet Harald Ulrik Sverdrup, var Bjerknes med på flere forskjellige oppdrag. Som nordmenn var de begge fra et land som var okkupert av tyskerne. Jeg tviler på om han ble orientert om selve oppdraget, sier Friedman.

Briljant

- Hvorfor tror du de valgte Jacob Bjerknes?

- Det var Bjerknes som kunne stillehavsmeteorologi aller best. Det var han som var best til å peke ut, rent strategisk og meteorologisk, hvilke japanske byer der det var mest sannsynlig at det ikke ble skydekke i august, sier Friedman.

- Bjerknes var ikke den beste i avansert matematikk og teoretiske modeller. Men Bjerknes og Harald Sverdrup var genier i å se iakttagelser og datasett og tolke det som foregikk. Han var en briljant forsker.

At været var viktig for bomberaidene over Japan er tydelig når vi ser på angrepene i dag. Spesielt i tilfellet Kokura – byen som var det egentlige målet for atombombe nummer to. Bombeflyet «Bockscar», med atombomben om bord, fløy over byen tre ganger med tanke på å slippe USAs atombombe nummer to. Men det var tett skydekke over byen. Fordi været var vanskelig å forutse, og bomben ble sluppet over Nagasaki i stedet.

Holdt tyst

Jacob Bjerknes skrøt aldri av sitt topphemmelige oppdrag. Han nevnte det knapt, verken til kolleger eller familie. Både forskeren Akio Arakawa, som jobbet tett med Bjerknes, og barnebarnet Anne Kamsvaag, fortalte Dagbladet denne uka at Jacob Bjerknes ikke nevnte Japan-oppdraget for dem.

- Jeg vil nesten tro at noe av årsaken til hans taushet var at det gikk opp for ham hva han hadde vært med på, sier Robert Marc Friedman .

- Samtidig ville han nok aldri sagt nei, selv om han visste hva oppdraget gikk ut på. Det tok minst et år etter Hiroshima før det kom fram hva som faktisk hadde skjedd og folk begynte å føle avsky. I den første perioden var folk lykkelige over at krigen var over. Jeg tror han visste at dette var et topphemmelig oppdrag, at han skulle forklare sannsynligheten for den og den typen vær og være med på å lage en liste over mål, over byer. Men da han fant ut hva det faktisk dreide seg om må det ha kommet med et sjokk.

Vietnam-oppdrag

Bjerknes ble på nytt hyret av det amerikanske forsvaret i 1967-68. Til nå ukjent korrespondanse som Dagbladet avdekket denne uka, viser at Bjerknes også var involvert i værvarslingen under de amerikanske luftangrepene mot Vietnam. I brev sendt til Det hvite hus og den amerikanske militære forskningsledelsen meldte Bjerknes om funn som var relevante for krigføringen i Vietnam - og for gjenoppbyggingen av landet etter krigen. Seinere går det fram at han ble hyret inn av Pentagon. Bjerknes' rolle i Vietnam-krigen har hittil ikke vært kjent.

Friedman peker på at også Bjerknes’ oppdrag i Vietnam – en krig som seinere ble svært kontroversiell – fant sted før det kom fram detaljer om hva slags krigføring USA faktisk drev med. Da Bjerknes meldte seg til tjeneste for Det hvite hus og Pentagon i 1967-68 visste offentligheten verken om effekten av de amerikanske napalmbombene eller bruken av kjemiske våpen som landbruksgassen «Agent Orange».

- Da jeg snakket med ham i 1972 var det mest slående hvor dypt han savnet Norge, sier Friedman til Dagbladet.

- Skjebnen fikk ham vekk fra Norge. Han fikk selvsagt en forskningskarriere han ikke ville fått om han ble igjen i Bergen. Men livet er jo slik at «you win some, you lose some».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer