- Det er slik han håndterer opposisjon. Han utsletter den

I Sør-Afrika bor millioner som har flyktet fra Mugabes regime. Vi møtte noen av dem.

DET LUKTER stramt av svette i Central Methodist Church i Johannesburg i Sør-Afrika.

Når øyene øynene justerer seg til mørket innenfor ser man alle de skitne, slitne og sultne menneskene. De sitter i trappeoppgangene, på gulvet og overalt der det er plass.

Pågangen fra zimbabwiske flyktninger hos biskop Paul Verryn har vært stor. Hver eneste kveld fylles hver kvadratmeter av bygningen med fattige og desperate mennesker som har kommet seg vekk fra over grensa, vekk fra Mugabes regime. De trenger et sted å sove. Og det får de her.

- Min største bekymring akkurat nå er sikkerheten til folk i Zimbabwe som har våget å stå opp mot Mugabe. Jeg er redd for hva som vil skje med dem, sier biskop Paul Verryn til Dagbladet.no.

Biskopen viser til Mugabes rulleblad med undertrykkelse av all opposisjon og er redd det samme hevngjerrige sinnet vil ramme befolkningen på ny.

- Det er slik han håndterer opposisjon. Han utsletter den.

DENNE KIRKA HAR VÆRT REDNINGEN for mange flyktninger i år, men ikke alltid et trygt tilholdssted. I januar i år raidet sørafrikansk politi kirka og arresterte 1500 mennesker. De sa de lette etter dop, våpen og ulovlige flyktninger. Myndighetene, som tidligere har kjørt en mer liberal praksis overfor flyktninger, har gått over til en hardere linje. Landet sliter med økonomien.

Det har vært harde måneder for flyktningene i Johannesburg og i resten av landet. I tillegg til politiets hvileløse jakt, er mange blitt angrepet av fattige sør-afrikanere som mener de ressurssterke og velutdannende zimbabwianerne tar jobbene fra lokalbefolkningen. Mange er blitt drept og kvinner er blitt voldtatt av de fremmedfiendtlige bandene.

- Det er slik han håndterer opposisjon. Han utsletter den

Paul Verryn er skamfull over sine landsmenn. Han merket en gryende fremmedfiendtlighet her allerede for fire år siden. Han sier situasjonen i den siste uka er bedre enn før. Men det å flykte kan ikke akkurat betegnes som en gåtur i parken.

- Det å gi opp livet hjemme er som å dra en plante opp med røttene, sier Verryn.

Han har med viten og vilje hjulpet folk uten lovlig oppholdsstillatelse, ettersom Robert Mugabes styre har sendt millioner av mennesker på flukt. Daglig krysser hundrevis av flyktninger grensa til nabolandet Sør-Afrika. Det er anslått at tre millioner flyktninger fra Zimbabwe bor i Sør-Afrika. De frykter for vold og tortur i hjemlandet. Mange er redde for sine liv.

INGEN AV DEM vi møter ved biskopens dører vil ha Mugabe til president.

Alle vi treffer vil reise hjem så snart situasjonen i hjemlandet bedrer seg. Inntil videre er det uønskede oppholdet i sterkt kriminelt belastede Johannesburg det beste alternativet.

På venterommet utenfor biskopens kontor sitter en rekke mennesker som venter på å få komme inn å møte hovedpersonen.

Han kan hjelpe med penger, jobb, medisiner og kanskje et sted å bo.

Inne på kontoret var det hektisk aktivitet da biskopen tok imot Dagbladet.no.

Alle flater på biskopens kontorpult og i hyller er nedlesset med papirer. Paul Verryn forbereder kveldens gudstjeneste, skriver notater i den sjuende sansen samtidig som han fører regnskap med de mange donasjonene som ikke blir lenge på kontoen. Det tar en liten stund før han retter oppmerksomheten mot det som må virke som ganske uviktig.

HVER DAG KOMMER det nye flyktinger til Pauls kirke og han gjør det han kan for hver enkelt som kommer inn på det rotete kontoret.

- De fleste av de 1500 zimbabwianere som sover her er ute om dagen for å finne arbeid og en substans i livet slik at de hvertfall kan klare seg med mat, sier biskopen.

Han forteller at mange sender det meste av de få midlene de har hjem til slektninger som har det enda tøffere.

- Mange av dem som kommer hit er forfulgt av politiske årsaker. Enten blir de torturert, truet eller skadet på en eller annen måte. Andre har blitt advart om at deres tilstedeværelse i Zimbabwe er en fare for dem selv og familien.

ALLE ROMMENE I KIRKEN er i bruk. En etasje rommer et slags sykehus. Utdannende sykepleiere jobber frivillig for se etter de som ikke er sterke nok til å klare seg selv. Her får de pleie. Leger uten grenser har et kontor på gateplan rett rundt hjørnet og profesjonell legehjelp er tilgjengelig.

På turen rundt i bygget blir vi introdusert til en av nøkkelpersonene i operasjonen. Lee er selv flyktning, men jobber sammen med Paul i prosjektet. Han har bare godord om biskopen.

- Jeg lurer på når han sover. Han jobber 24 timer i døgnet.

Et annet rom brukes som klasserom. Her underviser kvalifiserte lærere i matte, engelsk og datakunnskap.

Huset rommer en bokklubb, en dramaklubb, dansegrupper, musikkgrupper og en fotballklubb. I kjelleren er et møtelokale bygget om til et suppekjøkken. Biskopen har konvertert kirkebygningen til et brukshus.

Varray viser frem et rom på loftet som er gjort om til barnehage. Når han åpner døren løper barna mot ham og roper «Bishop, bishop». Han er tydeligvis en populær mann blant de yngste.

- Mødrene deres er ute og ser etter arbeid. Barna er her, de blir matet og passet på, sier biskopen.

Barna flokker seg rundt biskopen med utstrakte armer og smil om munnen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

NEDSLITT: Kirken er ikke bygget for å huse så mange personer. Det bærer lokalene tydelig preg av.
MANGE JERN I ILDEN: Biskop Paul Verryn jobber døgnet rundt for å hjelpe de mange desperate menneskene som kommer til ham.
SAMLINGSPUNKT:</B> Om natten huser Central Methodist Church i Johannesburg over 1500 flyktninger fra Zimbabwe.
SKRYTER AV BISKOPEN: Lee jobber sammen med Paul Verryn for å gjøre forholdene best mulig for flyktningene i kirken.
FYLLER HVER KVADRATMETER: Om natten sover flyktingene der de finner en ledig plass i kirken.
MATEN ER GOD i SUPPEKJØKKENET: Muniparazi Mazenqera er utdannet regnskapsfører i Zimbabwe.
<B>VIL HA HAM VEKK:</B> Flyktningene vi snakket med ønsker Robert Mugabe vekk fra Zimbabwe. Men han regjerer i beste velgående. I går ble han innsatt som president. I dag har han vært på møte i AU, African Union.
NYSGJERRIG: Denne lille karen var veldig nyfiken på Dagbladet.nos videokamera.
<B>KOKKEKUNST: Suppekjøkkenet er basert i et forsamlingsrom i kjelleren av kirken.